William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló 2.

William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló 2.



Szereplők:

ESCALUS, Verona hercege

William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló
William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló

PÁRIS, ifjú nemesúrfi, a herceg atyjafia
MONTAGUE, CAPULET a két viszálykodó ház fejei
ÖREG CAPULET, Capulet nagybátyja
RÓMEÓ, Montague fia
MERCUTIO, a herceg rokona, Rómeó barátja
BENVOLIO, a herceg rokona, Rómeó barátja
TYBALT, Capuletné unokaöccse
LŐRINC, JÁNOS Ferenc-rendi barátok
BOLDIZSÁR, Rómeó szolgája
PÉTER, Júlia dajkájának szolgája
SÁMSON, GERGELY szolgák Capuletéknél
ÁBRAHÁM, szolga Montague-éknál
EGY PATIKÁRIUS
HÁROM MUZSIKUS
PÁRIS APRÓDJA
MÁSIK APRÓD
ŐRTISZT
MONTAGUE-NÉ
CAPULETNÉ
JÚLIA, Capuleték leánya
JÚLIA DAJKÁJA
KAR
Veronai polgárok, férfiak, nők a két házból, álarcosok, őrök, nappali és éjjeli kíséret

Helyszín:

Az itáliai (ma olaszországi) Verona városa.



William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló 2.

Harmadik felvonás:

Újabb csatározás a két család tagjai között: Rómeó hiába próbál békére törekedni. Tybalt megöli Rómeó legjobb barátját, Mercutiót, és ez a tett bosszúért kiált. Tybalt, Júlia édesbátyjának vére Rómeó lelkén szárad, amiért a herceg száműzi őt. Júliának így kétszeres oka van a kétségbeesésre: gyászolja bátyját, és siratja száműzött kedvesét.

Rómeó Lőrinc barátnál lel menedéket, ahol találkozik Júlia dajkájával is. A barát megígéri, hogy elrendezi az ügyüket. Rómeó az éjt ifjú feleségével töltheti, majd napkeltekor Mantovába menekül.

Júliára további megpróbáltatások várnak: apja válaszút elé kényszeríti. Vagy feleségül megy Párishoz, vagy el kell mennie a házból. Júlia színleg beleegyezik a nászba, ám közben Lőrinc baráthoz fordul segítségért.

Negyedik felvonás:

Meglepetésére a barátnál éppen jövendőbelijével találkozik. Júlia megvallja a barátnak, inkább öngyilkos lesz, mint hogy hozzámenjen Párishoz. Lőrinc barát mást javasol: egy üvegcsét ad neki, melyet ha elfogyaszt, látszólag halottá válik. A terv szerint Rómeó elmegy érte a kriptába, ahová családja temeti, majd együtt menekülnek Mantovába.

Júlia hazatér, jó leányként viselkedik, a család a másnapra előrehozott házasságra készül. Ám mikor egyedül marad, kiissza az üveg tartalmát. A család „holtan” találja, esküvő helyett temetés lesz; hívatják Lőrinc barátot, aki próbálja vigasztalni őket.



Ötödik felvonás:

Rómeó szolgájától megtudja, hogy szerelme véget vetett életének. Az üzenet, amiben Lőrinc barát elmagyarázza, mi történt valójában, nem jut el hozzá, ezért kétségbeesésében mérget szerez, és visszamegy Veronába.

Lőrinc barát megtudja, hogy Rómeó nem kapta meg levelét, ezért azonnal a Capulet-kriptába siet, hogy ott legyen Júlia ébredésénél.

Mikor Rómeó odaér, Páris gróffal találkozik. Az ellenfelek megütköznek, Rómeó leszúrja Párist, aki meghal. Ezután Júlia koporsója mellett véget vet életének: kiissza a mérget, Lőrinc barát késve érkezik. Mikor Júlia felébred, szerelmes holttestével kell szembenéznie, melyet nem bír elviselni: Rómeó tőrével szíven szúrja magát.

Jön a herceg a kíséretével és a viszálykodó két családdal, akiknek Lőrinc barát elmeséli az egész szomorú históriát. A gyűlölködés miatt a herceg két atyafiát, a családok gyermeküket veszítették el – ideje hát, hogy vége legyen a tragikus viszálynak. A felek végül elássák a csatabárdot.

William Shakespeare: Rómeó és Júlia összefoglalás:

A veronai család véres csatája és a véletlenek szerencsétlen összejátszása két ártatlan fiatal halálát okozza. De egyúttal ez hozza meg a kibékülés lehetőségét is. A világ legismertebb színműve, és egyúttal legromantikusabb szerelmi tragédiája, Shakespeare halhatatlan alkotása.

William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló 1.

William Shakespeare: Rómeó és Júlia olvasónapló 2.





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük