Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen olvasónapló

Szereplők:

  • Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen olvasónapló
    Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen olvasónapló

    Hercule Poirot, belga magándetektív

  • Xavier Bouc, Poirot barátja, a Nemzetközi Hálókocsi Társaság igazgatója
  • Lanfranco Casetti alias Samuel Edward Ratchett, Daisy Armstrong gyilkosa, akit a vonaton meggyilkolnak
  • Hector Willard MacQueen, Casetti titkára
  • Edward Henry Masterman, Casetti inasa
  • Linda Arden alias Caroline Martha Hubbard, a vonat egyik utasa. Tehetséges színésznő, amerikai anyának álcázva
  • Pierre Michel, a calais-i kocsi kalauza
  • Natalja Dragomirov hercegné, a vonat egyik idős, gazdag orosz utasa, Daisy Armstrong anyjának keresztanyja
  • Greta Ohlsson, svéd misszionáriusnő, Daisy Armstrong nevelőnője
  • John Arbuthnot ezredes, Indiában szolgáló angol katonatiszt, Armstrong ezredes jó barátja és Mary Debenham szerelme
  • Mary Herminoe Debenham, angol nevelőnő és az Armstrong család titkárnője.
  • Adrényi Rudolf gróf, diplomata, törökországi magyar nagykövet
  • Helena Maria Goldenberg, Mrs. Armstrong húga, Adrényi gróf felesége. Egyes okokból neve elejéről eltünteti a H betűt.
  • Hildegarde Schmidt, Dragomirov hercegné komornája
  • Antonio Foscarelli, olasz üzletember, az Armstrong család volt sofőrje
  • Cyrus B. Hardman, amerikai nyomozó
  • Dr. Constantin, görög orvos

A brit krimiirodalom koronázatlan királynőjeként ünnepelt Agatha Christie 1933-ban megjelent „Gyilkosság az Orient expresszen” című műve a zsáner klasszikusai közé sorolható. A regény, amely Christie tizenhatodik alkotása volt, az 1932-es év drámai eseményei, Charles Lindbergh fiának elrablása és meggyilkolása ihlették, ám a könyvben az események az Armstrong család tragédiájaként jelennek meg.

A történet többször is megfilmesítésre került, legemlékezetesebb adaptációja 1974-ben született meg Lauren Bacall, Albert Finney, Ingrid Bergman, Sean Connery és Vanessa Redgrave főszereplésével; ezt a filmváltozatot hat Oscar-díjra is jelölték. Christie életműve, mely 147 kisregényt, 15 színdarabot és 90 regényt foglal magában, kiemelkedő helyet biztosít számára a krimiírók panteonjában.

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen olvasónapló

Hercule Poirot, a híres belga detektív, egy sikeres katonai ügy lezárultát követően a Közel-Keletről Isztambulba utazott, ahol pihenőnapokat tervezett eltölteni mielőtt hazatér Angliába. Utazásának első szakasza csendes és eseménytelen volt, csak néhány fehér utastárs társaságában, akikkel különösebb jelentőségű események nélkül találkozott.

Isztambulba érve azonban váratlanul sürgős ügy hívta Londonba, ami miatt azonnal tovább kellett indulnia. Szerencséjére, némi jóakarattal sikerült helyet kapnia az Orient expresszen, amelyen izgalmas téli útja kezdetét vette.

A vonaton, bár a hideg rendkívüli volt, a fűtés kifogástalan működése révén a megfázás veszélye nem fenyegette az utasokat. A Balkán hegyei közötti havazás azonban ígért néhány kellemetlen meglepetést. Poirot vacsorája és az utastársak megfigyelése közben töltötte az idejét, míg egy kellemetlen amerikai utas fel nem ajánlotta neki a testőri szerepet.

Az éjszaka folyamán, amikor a vonat a havas tájon át robogott, Poirot furcsa zajokra és a folyosón mozgást észlelő zajokra ébredt, ami előrevetítette, hogy ez az út sem marad majd eseménytelen.

Másnap reggel fény derült az éjszakai zajokra az Orient expresszen: az amerikai utas, Ratchett holtan hevert fülkéjében, testét számos szúrás érte, ráadásul a fülke ajtaja belülről volt bezárva. A holttest felfedezése pánikot keltett az utasok körében, ám Hercule Poirot, a híres belga detektív azonnal cselekedett, és a helyzetet elemzve két lehetséges megoldást is felvázolt a rejtélyre.

Poirot gyorsan azonosította az indítékokat és a halott férfi igazi kilétét is – aki valójában Cassetti néven ismert. Kiderült, hogy Cassetti évekkel korábban az Egyesült Államokban elrabolt egy kisgyermeket, Daisy Armstrongot, egy katonatiszt lányát, és hatalmas váltságdíjat követelt. Miután a család kifizette az összeget, a gyermeket kegyetlenül meggyilkolta.

A regény, „A Gyilkosság az Orient Expresszen”, Agatha Christie egyik legizgalmasabb műveként vált ismertté, mely számos váratlan fordulatot és izgalmat rejt, még egy véletlenül leszakadt gomb is fontos szerepet kap benne. A könyv népszerűségét a különleges helyszín, a rejtélyes és véres gyilkosság, az ismeretlen indítékok, a látszólag tökéletes alibik, valamint Hercule Poirot varázslatos karaktere magyarázza. A mű különlegességét növeli, hogy a történetet valós események ihlették.

A rejtélyes gyilkosság, amely az Orient expresszen történt, szinte lemészárolt áldozattal és különféle késnyomokkal hagyott nyomot, amelyek arra utalnak, hogy a támadást legalább két személy követte el. Az esetet tovább bonyolítja, hogy a gyilkosság helyszínéül szolgáló vagon a többitől el volt zárva, így a gyilkos(ok) az utasok sorából kerülhettek ki.

Hercule Poirot, a világhírű detektív, két lehetséges megoldást is felvázolt az ügyre, és a közvélemény már most biztos lehet benne, hogy a megoldás mindenkit meglep majd. A történetet tovább gazdagítják a jól kidolgozott karakterek, mint például a báróné, két angol utas, egy titkár és egy komorna, akik mindegyike kulcsszerepet játszik az események során. Egy sötét titok, ami összeköti őket a gyilkosság megoldásával, váratlan fordulatokat tartogat.

A gyilkosság áldozata, az ellenszenves amerikai férfi, érezve saját életének veszélyét, felkérte Poirot-t, hogy legyen a testőre, de a detektív visszautasította az ajánlatot. Másnap a férfit holtan találták kabinjában. A vonat egy nemzetközi közösséget képvisel, amerikai, angol, német, svéd, olasz, francia és magyar utasokkal egyaránt, köztük egy magyar származású grófnéval és férjével, akik szintén fontos szerepet játszanak a történetben.

A „Gyilkosság az Orient Expresszen” Agatha Christie egyik legnépszerűbb regényévé vált, amely nem véletlenül ragadja meg az olvasók figyelmét. A könyv minden olyan elemet tartalmaz, amely lebilincseli a közönséget: rejtélyes és véres gyilkosság, ismeretlen indítékok, látszólag tökéletes alibik, valamint Hercule Poirot, a bájos belga detektív karaktere.

A mű egy különleges alaphelyzetből indul ki, amely egy elszigetelt csoport belső dinamikáját ábrázolja, miközben egy gyilkosság történik. Ez a helyzet egyfajta fejlett változata a „bezárt szoba rejtélyének”, amit Christie maga finomított tovább. A regény kiemelkedik a krimiirodalomban, mivel keletkezését valós események inspirálták: részben Christie saját, kalandos utazása az Orient Expresszen, valamint egy amerikai bűnügy hatása is érzékelhető benne, ami hozzáad a történet gazdagságához és mélységéhez.

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük