Machiavelli: Mandragóra olvasónapló

Szereplők:

Machiavelli: Mandragóra olvasónapló
Machiavelli: Mandragóra olvasónapló

Calimaco – szerelmes férfi
Lucretia – meghódítandó nő
Nicea (Pantalone-nak felel meg)
Ligurio (Brighellának felel meg)
Pap (u.a.)
Doktor (u.a.)

A Mandragóra című művet a reneszánsz korszak lecsengése idején írták. Ekkorra már elterjedt volt a Comedie Dotta műfaja, az irodalmi vígjáték.

A Mandragóra különlegessége abban rejlik, hogy ez volt az első Comedie Dotta, amely nem versformában, hanem prózában íródott. A darab megtartotta a Comedie del’Arte alapmotívumát: egy férfi törekvéseit, hogy megszerezze a nőt, akiért érdeklődik.

Machiavelli: Mandragóra olvasónapló

Alapszituáció:

Calimaco Párizsban értesül arról, hogy Lucretia, aki a legszebb olasz nő, és ráadásul hűséges a jóval idősebb, gazdag férjéhez, híres szépségéért és erényességéért.

Bonyodalom:

A hódítás akadályai:

  1. Calimaco számára nem világos, hogy valóban szerelmes-e Lucretiába, vagy csak egy kihívást lát benne.
  2. Lucretia biztos abban, hogy nem érez semmit Calimacóval kapcsolatban, mivel még sosem találkoztak.

A Mandragóra Niccolò Machiavelli tollából született reneszánsz dráma, mely mélyen bepillantást nyújt a korszak társadalmi és erkölcsi dilemmáiba. A történet középpontjában Calimaco áll, aki álorvosként érkezik Nicea és Lucretia házához, hogy megoldást kínáljon a pár gyermektelenségére. Calimaco állítása szerint a mandragóra növény főzete lehet a kulcs a gyermekáldáshoz, ám ennek ára, hogy a gyermeket nemző férfi az aktus után meghal.

Nicea könnyen belemegy abba, hogy felesége egy másik férfival háljon a gyermekáldás reményében, Lucretia azonban ellenáll. Számára két legfontosabb támogatója, a pap és az édesanyja próbálják rábeszélni a házasságtörésre, azon érvekkel, hogy ez a legmegfelelőbb út a gyermekáldás eléréséhez. A pap magára állítja az édesanyát, aki könnyen hajlik az érvényes politikai érvek elfogadására, mivel fiatal lánykorában is kapós volt.

Lucretia végül megtörik, és beleegyezik a házasságtörésbe, melyet nem láthatunk a darabban, csak Nicea beszámolójából tudunk róla. Calimaco szintén mesél a történtekről, ahol ő maga vall szerelmet Lucretiának és felfedi a cselszövés részleteit.

A megoldásban Lucretia számára vonzóvá válik a helyzet, hiszen Nicea már öreg és tehetetlen, míg Calimaco fiatal és energikus. Így Calimaco át is költözik a szomszéd házba, és a házasságtörés folyamata elindul.

A Mandragóra nemcsak egy szerelmi háromszög története, hanem mélyebb rétegeiben Machiavelli politikai gondolatainak megjelenítése is. Niccolò Machiavelli, a firenzei politikus és államférfi, a Fejedelem című művében útmutatást ad a hatalom gyakorlásáról és megszerzéséről. Számára a politikai célok elérése érdekében szinte minden eszköz megengedett, mivel a cél szentesíti az eszközt. Machiavelli szerint a fejedelemnek minden törvényességen felül álló jogai vannak, beleértve a törvénytelenségeket és a gyilkosságot is. Ez a machiavellizmus alapvetése, amely a politikában az erkölcs helyett a hatékonyságot helyezi előtérbe.

Machiavelli: Mandragóra olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük