Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló

Mark Twain eredetileg a „Tom Sawyer kalandjai” folytatásaként tervezte a regényt, amely végigkövette volna Huckleberry Finn életútját felnőtt koráig. A mű kezdeti címe „Huckleberry Finn önéletírása” lett volna. Twain több éven át, szakadozottan írta a regényt, azonban végül elvetette az eredeti tervet, hogy bemutassa Huck felnőtté válását.

Valószínűleg az írás folyamatában elvesztette érdeklődését a téma iránt, és így hosszú időre félretette a munkát. Egy déli utazás, amit a Mississippin tett, visszaterelte Twain figyelmét a műre. A regény befejezésekor az író megváltoztatta a címét „Huckleberry Finn kalandjai (Tom Sawyer bajtársa)”-ra.

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló röviden

A regény, amely Tom Sawyer történetének folytatása, önmagában is teljes értékű alkotás. Főszereplője Huckleberry Finn, egy részeges csavargó gyermeke, aki teljesen új környezetbe csöppen. Jótékony nevelői igyekeznek kulturált embert nevelni belőle, de Huck nehezen viseli a számára kényszerítő körülményeket, amit apja jelenléte is csak ront.

Az apja által elrabolt fiú az erdőbe kerül, ahonnan ügyes csellel, saját halálának színlelésével menekül meg, majd tutajon szökik tovább a Mississippin. Utazása során találkozik régi barátjával, Jimmel, a szökött rabszolgával, és elhatározza, hogy szabad földre segíti. Útjuk tele van veszélyekkel és kihívásokkal, menekülésük során végül két csaló is csapdába ejti őket. Mégis, Tom váratlan felbukkanása és találékonysága révén sikerül céljukat elérniük. A kalandok végén Huck és Jim visszatérnek a civilizált életbe, Jim sorsa pedig kedvezően alakul.

Huckleberry Finn kalandjait maga a fiatal meséli el, jellegzetes humorral és a serdülők őszinte hangján. A regény nem csupán a fiatalok belső világába nyújt betekintést, hanem az akkori Amerika társadalmi viszonyaiba is, beleértve a telepesek kemény életét és a feketék helyzetét. A szerző a gyermeki főhősökön keresztül a társadalomból kiábrándult emberek szabadságvágyát és az egyszerű élet iránti nosztalgiát is kifejezi.

Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai az amerikai ifjúsági irodalom kiemelkedő alkotásai, jellegzetes humora, realista stílusa és plasztikus nyelve révén maradandó értéket képviselnek, Európában is alapvető élményt nyújtva a fiatal olvasóknak.

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló

Huck és Tom gyermekkorukat a Mississippi partján fekvő, fiktív St. Petersburgban töltik, amelyet a szerző, saját gyermekkori tapasztalatai alapján formált meg, Hannibal (Missouri állam) városát mintaként használva.

Huck, a falu ifjú kívülállója, egy részeges csavargó gyermekeként nő fel, szülői felügyelet és iskolai nevelés nélkül, a törvényen kívül állva. Emiatt minden szülő tiltja gyermekét a vele való barátkozástól, mégis, éppen ezért minden gyermek irigyli őt és vonzódik a tiltott társaságához.

A „Tom Sawyer kalandjai” regény zárófejezeteiben Tom és Huck egy jelentős értékű kincset találnak. Ezen események során Huck megakadályozza, hogy Indián Joe, bosszúból, meggyilkolja özvegy Douglasnét. Ezért az özvegy hálából örökbe fogadja Hucket. Azonban Huck nehezen szokik hozzá a civilizált élethez, és hamarosan megszökik.

„A Huckleberry Finn” regény kezdetén viszont Huck visszatér az özvegyhez, mivel Tom egy rablóbandát kíván alapítani, és ebben csak azok a gyerekek vehetnek részt, akik tisztességes, civilizált életmódot folytatnak.

Huck apja, a részeges csavargó, váratlanul felbukkan, amikor megtudja, hogy fia vagyonos lett. Kettős céllal érkezik: egyrészt meg akarja szerezni magának a pénzt, másrészt nem szeretné, hogy fia sikeresebb legyen nála. Ennek érdekében elrabolja Huckot az özvegytől, és egy lakatlan területen, a folyó túlpartján található viskóban tartja fogva.

Bár Hucknak tetszik az új életmódja, mivel nem kell iskolába járnia és egész nap kedvére heverészhet, pipázhat és horgászhat, mégis vannak olyan dolgok, amelyekkel nem tud megbékélni. Apja rendszeres bántalmazása és a viskóba zárása, különösen amikor apja dolgára megy, elviselhetetlenné teszi a helyzetet. Egy alkalommal apja részegen és delíriumos állapotban majdnem megöli a fiát. Ezek a veszélyes események késztetik Huckot a szökésre; egy közeli szigetre menekül, ahol elrejtőzik.

Huck, a fiatal kalandor, egy szigeten találkozik Jimmel, a szökött rabszolgával, aki szintén menekülésre kényszerült. E találkozástól kezdve a regény végéig Huck lelki dilemmákkal küzd: egyrészről Jim a barátja, akinek szökését segítenie kell, másrészről viszont úgy érzi, hogy egy szökött rabszolga segítése erkölcsileg megvetendő cselekedet.

Miután megelégelik a szigeti életet, a folyón útnak indulnak, és kalandjaik során egyik izgalmas esemény követi a másikat. Útjuk során felcsapnak hozzájuk két csaló is, akik szorosan kerülgetik a törvény kezét. Közös kalandjaik egy tragikus fordulattal érnek véget: az egyik csaló, Huck távollétében, eladja Jimet – mint szökött és körözött rabszolgát – egy farmernak.

Huck felfedezi Jim tartózkodási helyét, és elindul, hogy segítsen neki. Amikor megérkezik a farmra, ahol Jimet fogva tartják, meglepetésére örömmel fogadják, mivel Tom Sawyert, a farm tulajdonosainak rokonát várják vendégül. Huck gyorsan Tomnak adja ki magát. Nem sokkal később megérkezik a valódi Tom is, aki, hogy ne leplezze le Huckot, saját öccseként, Sidként mutatkozik be. A két barát ezután együtt kezd dolgozni azon, hogy kiszabadítsák a fogolyként tartott Jimet. Bár Jim bezárt kunyhójának kulcsához hozzáférnek és egyszerűen kiengedhetnék, Tom túlzott kalandvágya és fantáziadússága miatt más megoldást választanak.

Kedvenc regényei azok, ahol államfoglyok évtizedekig tartó börtönélet után szabadulnak meg fogságukból. E könyvek inspirálta mókás és bonyolult tervek során, nagy felháborodást keltve, a helyi farmerek összegyűlnek, puskáikkal felszerelkezve, várva Jim szökését, aki női ruhába öltözve próbál megszökni. A kaland során Tom megsebesül, Jim pedig, elfogását vállalva, visszatér, hogy ápolja őt.

A helyzet tisztázódik, amikor Polly néni, Tom nagynénje megérkezik, és fény derül minden rejtélyre: kiderül, hogy valójában Huck és Tom voltak a farm vendégei, nem Tom és Sid. Továbbá kiderül, hogy Jim tulajdonosa, aki időközben meghalt, már korábban felszabadította Jimet, így ő már szabad ember. Huck lelkiismereti konfliktusai enyhülnek, és megérti, hogyan vállalhatta Tom, egy jól nevelt fiatalember, egy szökött rabszolga megmentését.

Végül kiderül, hogy Huck apja elhunyt, így a vagyon ismét Hucké, aki folytatja szabad és kalandos életét.

Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai olvasónapló

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük