Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló

Szereplők:

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló

Tom Sawyer
Polly néni a nagynéni
Sidd, Mary unokatestvére
Jim, a néger szolga
Joe Harper
Huckleberry Finn
Becky Thatcher, Rebecca
Indián Joe
Muff Potter
özvegy Douglasné

A mű elemzése:
Keletkezése: Mark Twain 1876-ban készült el a regénnyel. A könyvet gyemekkori élményei alapján írta. A regénybeli szereplő nevét egy valódi fiúról, Tom Sawyer-ről kapta, akit az író, San Franciscóban töltött újságírói évei alatt ismert meg. A karakter maga három fiú egyvelege, akikkel Twain gyermekkorában együtt nőtt fel. A főhős nem csak ebben a regényben tűnik fel, hanem Twain több más művében is, mint például a „Huckleberry Finn kalandjai” (1884), „Tom Sawyer külföldön” (1894), és „Tom Sawyer, a detektív” (1896), valamint Twain néhány befejezetlen művében is szerepel.

Műfaja: ifjúsági regény ( tartalma alapján)
kisregény ( terjedelme alapján)

Helyszín, Idő: 1840 környékén játszódik a cselekmény a Mississippi melletti St. Petersburg nevű kisvárosban.

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló röviden

A „Tom Sawyer kalandjai” című regény 1840 körül veszi kezdetét St. Petersburgban, egy kis városkában a Mississippi folyó partján. A történet főszereplője, Tom Sawyer, egy körülbelül 12 éves árva fiú, aki Polly néni házában él féltestvérével, Sid-del, valamint Mary nevű unokatestvérével és Jimmel, a fekete bőrű szolgával.

Tom eleinte egy fantáziadús, de iskolakerülő fiú, aki ötleteivel lenyűgözi barátait és legjobb barátját, a csavargó Huckot. Egyik nap a fiúk véletlenül tanúi lesznek egy holttest exhumálásának és egy gyilkosságnak. A tettes, Indián Joe, a félvér, egy csavargóra, Muff Potterre próbálja kenni a bűnt. Pottert elfogják, és halálra ítélik, de a bíróságon Tom tanúvallomása segít felmenteni Pottert, míg Indián Joe megszökik.

Később a fiúk egy kísértetjárta házban kincset keresnek, de nem szerencsések: Indián Joe és társa ellopják azt az orruk elől. Tom és Becky egy barlangban tévednek el, ahol felfedezik a rablók rejtekhelyét, majd Tom megtalálja a kijáratot. Indián Joe a barlangban reked és meghal. Végül Tom és Huck megtalálják és megszerzik az elrejtett kincset, így mindketten gazdagok lesznek. Huck azonban nem érzi jól magát a városi életben, ezért visszatér a csavargó életmódhoz.

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló

1. fejezet

A történet kezdetén Tom Sawyer úgy dönt, hogy a tanterem helyett a folyóparton tölti az idejét úszással, és ugyanezen a napon este összebalhézik egy városba érkező új fiúval.

2. fejezet

Egy ragyogó szombat reggelen Polly néni Tomra bízza a feladatot, hogy meszelje ki a harminc méter hosszú és három méter magas kerítést. Tom ravasz módszerekkel ráveszi a környékbeli gyerekeket, hogy helyette végezzék el a munkát, sőt, még apró ajándékokat is szerez cserébe.

3. fejezet

Tom találkozik egy új lánykával, és egy törött cukortartó miatt ő kapja a büntetést Sid helyett.

4-5. fejezet

A vasárnapi iskolában Tom újabb csínyekkel szórakoztatja magát: húzogatja az előtte ülő lány haját, és tűvel böki meg egyik osztálytársát. Walters tiszteletes Bibliával jutalmazza Tomot, miután ügyesen összegyűjtötte (és ravaszul elcserélte tárgyakat másokkal) a legtöbb jegyet: kilenc sárgát, kilenc pirosat és tíz kéket.

6-7.fejezet

Hétfő reggel Tomnak nem volt kedve az iskolába menni, ezért különféle betegségeket színlelt, ám Polly néni nem dőlt be a színjátéknak. Iskolába menet késésbe esett, mert útközben találkozott legjobb barátjával, Huckleberry Finn-nel, akivel megtervezték, hogy éjszaka a temetőben tesztelik egy halott macska állítólagos varázserőit. A késés miatt a tanár megfeddte, és büntetésképp a lányok sorába ültette, ahol Tom elkezdett udvarolni az új kislánynak, Becky Thatchernek.

8 fejezet

Tanítás után a fiúk kedvenc történetüket játsszák, a Robin Hoodot.

9-10. fejezet

Tom és Huck a megbeszélt időben éjszaka kiszöktek a temetőbe, hogy teszteljék, vajon a halott macska eltávolítja-e a szemölcsöket. Azonban ehelyett egy gyilkosság szemtanúivá válnak. Indián Joe késsel megöli a fiatal orvost, majd az eszméletlen Muff Potter kezébe helyezi a gyilkos fegyvert, ezzel rásütve a bűntettet.

Amikor Potter felébred, részegen elhiszi Joe hazugságát. A két fiú rémülten menekül vissza a városba, és megfogadják, hogy senkinek sem beszélnek arról, amit láttak.

11. fejezet

A kisvároskában mindenki elborzadt a temetői gyilkosság hallatán. Mafla Pottert börtönbe zárják.

12. fejezet

Amelyben főhősünk most tényleg rosszul érzi magát, még rosszalkodni sincs kedve. Polly néni különböző módszerekkel próbálja meg gyógyítgatni. Tom megunva ezt, a soron következő szerrel, a “szívvidító szerrel” Petert,a macskát itatja meg.

13-14. fejezet

A három jóbarát, Tom, Huck és Joe Harper otthont hagyva a várostól nem messze, a folyó túlsó partján fekvő Jackson-szigetre szöktek kalózéletet élni. Tomot „Spanyol Felségvizek Bosszuló Szelleme”-nek, Huck Finnt „Véreskezű”-nek, Joe Harpert pedig a „Hét Tenger Réme”-nek nevezték el. A szigeten eltöltött napjaik során horgásztak, fürödtek, pipáztak, teknősbékatojást gyűjtöttek, és felfedezték a környéket.

15. fejezet

Tomnak honvágya támadt, ezért éjszaka, miután két társa elaludt, beoson a házukba, bebújik az ágy alá, és kihallgatja Polly néniék beszélgetését. A néni épp siratja őt, azt hiszi, hogy a fiúk vízbe fúltak.

16-17. fejezet

Tom visszatér a szigetre a barátaihoz, ahol kiderül, hogy Joe is vágyódik már haza.

18-19 -20.fejezet

A három fiú váratlanul megjelenik a saját gyászmiséjükön. A templon karzatán bújtak meg, onnan jöttek elő a tiszteletes úr megemlékező szavaira. Hatalmas örömmel fogadta minden jelenlevő a meglett rosszcsontokat.

21. fejezet

Újra az iskolában, ahol Tom magára vállalja Becky tettét, így ő kap a tanítótól fenyítést a könyv elszakításáért.

22- 23. fejezet

Eljött a vakáció ideje. A gyerekek levizsgáztak.Becky hazautazott nyárára a szüleihez. Tom kanyarós lett, két hétig nyomta az ágyat.

24-25. fejezet

Tárgyalásra került a gyilkosság ügye. Főhősünk hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor Indián Joe-tól való félelmét félretéve ,a tanúk padján őszintén elmondta, hogy mit látott azon az éjszakán a temetőben Huckkal. Mafla Pottert így felmentették a gyilkosság vádja alól, Indián Joe pedig elszökött a tárgyaló teremből. Tom hősként tündökölt St. Petersburg lakói szemében.

26-27-28-29. fejezet

Újabb kalandra készülnek a fiúk: kincset akarnak keresni a kísértettanyán. Ott fültanúi lesznek Indián Joe és a spanyol párbeszédének. A két gonosz férfi megbeszélte, hogy a pénzt eldugják a barlangban.

30-31. fejezet

Egy izgalmas pénteki napon, amikor a városka gyerekei pikniket szerveztek az erdőben, a kincsvadászat láza Tomot is magával ragadta, de mégis más foglalta el a gondolatait: szerelme, Becky, aki nemrég tért vissza a városba. A gyerekek vidáman játszadoztak, mígnem döntés született arról, hogy felfedezik a közeli barlangot.

Közel háromnegyed mérföldet haladtak előre a barlang mélyére, ahol kisebb csoportokra és párokra szakadva külön-külön kezdtek kalandozni a mellékágakban. Eközben Huck, aki észrevette, hogy Indián Joe és társa újabb gyilkosságot tervez, azonnali segítséget kért egy helyi velszi bányásztól és annak két erős fiától.

Amint a helyzet súlyossága kiderült, a város lakói, köztük Becky szülei és Tom nagynénje, Polly néni, nagy erőkkel kezdték keresni a gyerekeket a barlangrendszerben, de kezdetben nyomukat sem találták.

32. fejezet

Eközben Tom és Becky a barlang útvesztőiben eltévednek. Éhesek és fáradtak . Tom egy gombolyag zsineggel próbálja megtalálni a kivezető utat, de nem járt sikerrel.

33-34-35. fejezet

Három napnyi rettegés után végre derűs hír érkezett: Tom Sawyer meglátott egy fényt a barlang mélyén. Közeledve a fény felé, egy olyan résre bukkant, amelyen átférve szabadba jutott. A város lakói megkönnyebbülten fogadták a gyerekek hírét, és a bíró aznap még le is záratta a barlang bejáratát, így Indián Joe a barlangban rekedt és ott lelte halálát.

Miután Huck felépült, ő és Tom egy titkos bejáraton keresztül tértek vissza a barlangba, hogy megtalálják az elrejtett kincset. A barlang rejtekében több mint tizenkétezer dollár értékben találtak kincseket, melyet becsületesen megosztottak egymás között.

36. fejezet

Így lett vége a történetnek. Csodálták a két fiút, ajnározták őket St. Petersburgban. Az özvegy Douglasné magához vette az árva Huckleberryt, hogy majd ő neveli tovább. Hucknak azonban nincs ínyére a kötött városi életforma, így ismét csavarog, és kedvenc helyén, egy hordóban tanyázik.

Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai olvasónapló

A regény szerkezeti vázlata:

I. Előkészítés: Megismerjük Tom csínytevéseit.
II. Bonyodalom: Barátjával, Huckkal szemtanúi lesznek egy gyilkosságnak a temetőben
III. Kibontakozás: Kalandok sora — a; Szerelem Becky iránt
b; A három jóbarát a Jackson szigeten
c; A gyászmisén
d; A bírósági tárgyaláson
IV. Tetőpont: Tom és Becky eltévednek a barlangban
V. Megoldás: Tom és Huck meggazdagodnak

A szereplők felsorolása és rövid jellemzése:

Tom Sawyer: 11-12 éves árva kisfiú, akit nagynénje, Polly néni nevel.Tom a város rossza, legalábbis a felnőttek szerint. Minden pillanatban valamilyen játékon, kalandon töri a fejét.
Élénk és nyughatatlan fantáziája nem hagyja nyugodni. . Iskolába járni és tanulni nem szeret.
Nénikéje életét nem csak az iskolakerüléssel keseríti meg, hanem éjszakai kiruccanásaival is.
Nem áll mintagyerek hírében, de némi titkos becsvágy benne is motoszkál. Szeretne ő is a vasárnapi iskola érdemes növendéke lenni. Ebben jelentős szerepe van a szép szőke Beckynek is, akibe beleszeret a cselekmény során.A regény folyamán becsületességéről és bátorságáról tesz tanúbizonyságot, amikor a bírósági tárgyaláson megment a halálos ítélet alól egy ártatlanul vádolt férfit.

Huckleberry Finn: Tom legjobb barátja. Szintén árva fiú. Teljes mértékben a maga ura. Rokona nincs, ezért egy hordóban lakik. Iskolába nem jár, semmilyen kötöttséget nem visel el. Bajkeverő, de jólelkű fiú.

Indián Joe: A regény negatív szereplője. Félvér férfi, aki gyilkosságot követ el. Gonosz, hazug ember. A regény végén elnyeri büntetését.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük