Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 4

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 4/4



Szereplők:

az ifjú Karinthy/Bauer, az elbeszélő

Mici, a húga

Fröhlich, Schwicker, Kökörcsin, Mangold, Lenkei, Prém, tanár urak

Büchner, Guttmann, Neugebauer, Skurek Ferenc, Goldfinger Rezső, Deckner, Kelemen, Roboz, Auer, Wlach, Zajcsek, Löbl, Eglmayer, Palkovics, Csekonics, Benkő, Gellér, Székely, Várnai, Gárdos, Sebők, Gerő, Jákó, Wlach, Bányai Miklós, Rogyák, Zsemlye Tivadar, Singer, tanulók

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló

Erzsike, szobalány

Mari, mindenes

Steinmann, jó tanuló

rossz tanuló

 

 

 

 



Szereplők (a kiegészítő novellákban)

felnőtt Karinthy

Gabi, Karinthy fia

Dudás, Gabi osztálytársa

A vésztanács

Két ellentétes párt az osztályban, Zsemlye Tivadaré és Rogyáké. Bauer bírósági vésztörvényszéki tárgyalás formájában meséli el a történetet: neki köszönhető, hogy sikerült összebékéltetni a feleket. És ezzel talán egy egész világháború kitörését akadályozta meg…

Hazudok

Bauer visszaemlékszik a kezdetekre, amikor megtanult írni-olvasni: „Úr ír.” – akiről sosem tudta meg, mit is ír. Később egy barátjának mesélt nagyzolva mindenfélét gazdagságáról. Amiből barátjának egy volt, abból neki három – és háromszor akkora. Annyira belejött a képzelgésbe, hogy egész történetet talált ki a nagyítóüvegen keresztül figyelt marslakó hangyák harcáról. Egyre csak a folytatáson gondolkodott – és így vált végül valódi íróvá.



Tanítom a kisfiamat

Matekpélda a felnőtt Karinthy 11 éves kisfiának. „Ha kilenc kályhában öt és fél nap alatt tizenkét köbméter bükkfa ég el. Mennyi nap alatt ég el tizenkét kályhában kilenc köbméter bükkfa…” Az író gyermekkori élménye, amikor apjától kért segítséget ugyanezen példa megoldására – megismétlődik. És ez egyben arra is rádöbbenti az elbeszélőt, hogy annak idején az ő apja sem tudta megoldani az elemista feladatot…

Elnököltem az osztályvizsgán

Gabi utolsó éves elemista, osztályvizsgázik. Édesapja kicsit megszeppenve kíséri el: érzi, az iskolában a „szülő” majdnem olyan, mint a „tanuló”. Gabi azonban rutinosan mozog, felel, otthon érzi magát. Az írót felkérik, hogy legyen elnök az osztályvizsgán, szerencsére nincs túl sok dolga vele. A váratlan meglepetés a végére érkezik: beszédet kell mondania a búcsúzó diákoknak. Zavartan habog valamit, majd ügyesen kivágja magát. Ezzel kivívja Gabi osztálytársának, és így Gabinak is az elismerését.

Szeretem az állatot

Egy félénk nyúl, aki menekül, mert nem hiszi el, hogy csak meg akarják simogatni. „Most ott van és nekem szét kellene szedni az egész halom fát, hogy megtaláljam. De szétszedem, szétszedem én, ha addig élek is, szétszedem… És megfogom és megragadom a füleit és felkapom a levegőbe, és megforgatom, és a falhoz vágom, és szétloccsantom a fejét. Azt az ostoba, makacs, szamár fejét, amivel nem akarja megérteni, hogy csak meg akarom simogatni.”

A papám (Hathónapos fiú naplójából)

Hogyan látják a csecsemők az őt körülvevő világot, és a szülőket? Minden körülöttük forog, ők a középpontban, ők az okosak. A papa, mama, többiek pedig csak mind-mind azért léteznek, hogy szolgálják és körülrajongják őt.

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem összefoglalás

Örökérvényű, minden korosztály számára mindig tanulságos és élvezetes rövid olvasmányok a gyermekkor világáról. A benne levő empátia és humor a Karinthyban ott lapuló kisgyermeket mutatja. És ezért nem fog sosem elévülni a jövő fiataljai számára sem, mert ezek az érzések nem változnak az idők során.

 



Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 1

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 2

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 3

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem olvasónapló 4

 





 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük