Mark Twain: Koldus és királyfi olvasónapló

Szereplők:

Tom Canty Londoni koldusfiú, aki arról álmodik, hogy herceg legyen
Edward herceg Anglia ifjú trónörököse
Sasha Canty Tom nővére, segít Edwardnak
Lord Hertford Gonosz lord, a király udvari tanácsadója, Edward ellen áskálódik, hogy Anglia az övé legyen
Miles Handon Egy magányos lovag, aki Edward szolgálatába szegődik
Edgar, a sólyom Ügyetlen, de nagyon hűséges sólyom, segít Tomnak
Panza Macskaszerű lény, Hertford gonosz testőre
Boszorkány
VIII. Henrik király Anglia öreg uralkodója, tudja, hogy fia, Edward jó utódja lesz
Mesélő

Mark Twain: Koldus és királyfi olvasónapló

Mark Twain: Koldus és királyfi olvasónapló
Mark Twain: Koldus és királyfi olvasónapló

Londonban, a XVI. század második negyedében, egy őszi napon két kisfiú látta meg a napvilágot, és bár mindketten az angol föld szülöttei voltak, életükben hatalmas különbségek választották el egymástól. Az egyik, a szegény Canty család sarja volt, kinek születése nem várt, sőt, nem is kívánt esemény volt. A másik pedig a gazdag Tudor-család örököse, kinek érkezése mindenki számára áldott eseménynek számított.

Az utóbbi kisfiúra egész Angliának szüksége volt. Ezt nemcsak a gazdagok, hanem a szegények is tudták. Az ország már régóta vágyott egy ilyen jövevényre, és most, amikor végre megérkezett, az öröm majdnem mindent felülmúlt. Az emberek táncoltak, daloltak, ünnepeltek, mintha csak egy hosszú álom válna valóra. A távoli ismerősök is megörültek, és boldogan ünnepeltek együtt mindenkivel, akit csak találtak.

Ez az esemény megnyitotta az ajtót egy olyan történethez, melyben egy szegény fiú és egy gazdag fiú élete keresztezi egymást, és ahol a hatalmas különbségek ellenére mindketten megtapasztalják a szerelem, a fájdalom és a humor különféle árnyalatait. Mark Twain e regényén keresztül megmutatja, hogy egy nép uralkodójának igazságosan kell kormányoznia országát, és hogy csak akkor érezheti meg ezt a felelősséget, ha maga is részt vesz az egyszerű emberek mindennapi életében.

Két gyermek, Edward és Tom élete merőben eltérő pályán halad. Edward, VIII. Henrik fia, a legjobb mesterekkel tanul franciául, görögül és latinul, míg az udvar népe minden kívánságát igyekszik teljesíteni. Számára minden adott a fényűzés és az oktatás terén.

Tom viszont a londoni Offal Court szegénynegyedében, a mocskos körülmények között él családjával. Apja, John Canty lopásból próbál megélni, és gyakran bántalmazza részeges állapotában Tomot, aki koldulásból próbálja megkeresni mindennapi betevőjét.

Bár Tom körülményei nyomorúságosak, szíve mélyén egy másik életre vágyik. Álmában király szeretne lenni, és egy napon, mikor igazi királyt szeretne látni, útnak indul Westminster felé, ahol a királyi család lakik.

Edward és Tom élete két külön világ, melyek között hatalmas szakadék tátong. Az egyik gyermek a luxusban és az oktatásban fürdik, míg a másik a szegénység és az elnyomás árnyékában tengődik. Ám mindketten egy közös álmot hordoznak magukban, mely egy napon talán összehozza őket.

A kis Tomot először durván elkergeti a palotakapu őre, ám szerencsére Edward királyfi meglátja a szegény fiút. Nem tűri a strázsa gorombáskodását, és magához hívja a palotába, hogy közelebbről megismerje őt.

Tom elmeséli neki nyomorúságos életét, melyet Edward úgy hallgat, mintha egy mesét hallana. A királyfi, aki eddig tanulmányainak szentelte minden idejét, most úgy érzi, hogy vágyik a gyermeki játék és könnyedség világába. Így hát elhatározzák, hogy ruhát cserélnek egy időre: Tom megtapasztalhatja, milyen a királyi élet, míg Edward megismerheti az egyszerű gyerekek mindennapjait a nagyvilágban.

Ez a váratlan találkozás és az egymásba fektetett bizalom egy olyan kalandra ösztönzi a két fiút, melyben megismerhetik egymás életét és világát. Egy királyfi és egy szegény gyermek váratlan cserelehetősége talán nemcsak szórakoztató kaland lesz, hanem mélyebb megértést hozhat mindkettejük számára.

A történet innentől két párhuzamos szálon folytatódik. Tom ifjú királyként éli mindennapjait, miközben Edward koldussá válik. Bár Tom élvezi a királyi életet, környezete azt hiszi, megőrült, mert szokatlan dolgokat tesz. Ugyanakkor Edward is felfedezi új szerepét, de hamar rájön, hogy Tomnak volt igaza a külvilág keménységét illetően.

Edward helyett Tomnak kell koldulnia, és állandóan gúny tárgya, amikor azt állítja, hogy ő a király. De Hendon mellett legalább van egy támogatója, aki hajlandó elfogadni Edward királyként.

A történet során számos kalandot élnek át, menekülnek, börtönbe kerülnek, de mindvégig egymásra támaszkodnak.

Amikor meghal VIII. Henrik, az igazi királyfi is értesül a hírről. A nép örül az új királynak, aki apjához képest engedelmesebbnek tűnik. De az igazi királynak tennie kell valamit, hogy ne Tomot ültessék a trónra.

Nagy nehézségek árán, az utolsó pillanatban sikerül megakadályoznia a koronázást. Elárulja, hogy mi történt Tommal.

A regény vége felé Edwardot megkoronázzák, és az új király segít Tom családján. Hendon és Tom Canty pedig a legkedvesebb emberei, s legőszintébb gyászolói lesznek Edward halálakor.

Mark Twain: Koldus és királyfi olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük