Gustave Flaubert: Érzelmek iskolája olvasónapló

Szereplők:

Gustave Flaubert: Érzelmek iskolája olvasónapló
Gustave Flaubert: Érzelmek iskolája olvasónapló

Frédéric Moreau
Arnoux-né
Jack Arnoux műkereskedő
Deslauriers
Dambrouse házaspár
Roque bácsi
Rosanette

Gustave Flaubert: Érzelmek iskolája olvasónapló

A történet 1840 őszén kezdődik egy Szajna menti hajón, ahol Frédéric Moreau, egy fiatal diák utazik hazafelé Párizsból Nogent-sur-Seune-be. Itt két hónapot tölt el, mielőtt jogi tanulmányait megkezdené a fővárosban. A hajóút során találkozik Arnoux-néval, Jack Arnoux műkereskedő feleségével, aki azonnal lenyűgözi őt, és Frédéric elhatározza, hogy Párizsban újra felkeresi őt.

Otthonában barátja, Deslauriers várja, aki azonnal beavatja rossz anyagi helyzetükbe, ami miatt fel kell adniuk az eredeti tervüket, hogy együtt lakjanak Párizsban az egyetemi évek alatt. Deslauriers azt tanácsolja Frédéricnek, hogy keressen kapcsolatot a gazdag Dambrouse házaspárral, mivel ez segíthet előmozdítani a jövőjét.

Két hónap múlva Frédéric már Párizsban van, ahol Roque bácsi, a szomszédjuk révén lehetősége nyílik a Dambrouse házaspár felkeresésére, akiknek egy fontos iratcsomót kell átadnia. A fővárosban érkezése után felkeresi Arnoux boltját is, ahol mindent megtesz, hogy közel kerüljön Arnoux-néhoz. Arnoux szalonjában bekapcsolódik a művészvilágba, és úgy dönt, festővé válik, hogy közelebb kerülhessen Arnoux-néhoz, aki mély benyomást tett rá.

Frédéric Moreau sok időt tölt baráti társaságban, ami első körben az egyetemi vizsgáinak kudarcához vezet. Emiatt a szünidőt is Párizsban tölti, bár tervei szerint Arnoux-néval szeretett volna lenni, aki azonban vidékre kényszerül utazni édesanyja betegsége miatt. Frédéric így több mint egy hónapot tölt unatkozással, de végül sikeresen levizsgázik augusztusban, akárcsak barátai.

A jövőjét illetően azonban nem állnak jól a dolgok, hiszen édesanyjától megtudja, hogy apai örökségéből csupán kétezer-háromszáz frank évi jövedelemre számíthat. Frédéric pénz nélküli jövője kétségbeesetté teszi, így már csak nagybátyja örökségében bízhat. 1845 decemberében a sors fordulatot hoz: nagybátyja halála után huszonhétezer frankos évi jövedelemre tesz szert, amiért a család minden tagja gratulál neki.

Ezután Frédéric boldogan tér vissza Párizsba, azon tűnődve, hogy újra találkozhasson Arnoux-néval. A viszontlátás azonban ernyedt hangulatban zajlik: Arnoux-né egyszerű ruhában jelenik meg, ami csalódást okoz Frédéricben, és már nem találja olyan vonzónak az asszonyt. Arnoux úr ezután magával viszi egy bálba, ahol Frédéric megismerkedik Rosanette-tel, aki a pompás környezetben, selyembe és bársonyba öltözve, több férfi figyelmét is élvezi.

Frédéric Moreau, miután jelentős örökséget kapott, úgy dönt, megvalósítja álmait: megvásárol egy elegáns kis palotát, amelyet ízlésesen berendez. Kapcsolatot teremt újra régi barátaival és lakásavatóra hívja őket.

A szerelmi életében azonban kevésbé sikerrel jár. Rosanette, bár flörtöl vele, végül elutasítja, amikor a kapcsolat komolyabbra fordulna. Amikor végre Rosanette meghívja magához, Frédéric elkésik, és a helyszínen egy másik férfit talál. Az est folyamán szemtanúja lesz Arnoux úr és felesége közötti heves vitának, amelynek középpontjában éppen Rosanette áll. Arnoux úr hazugságokkal próbál kikeveredni a helyzetből, Frédéric segítségével azt állítja feleségének, hogy a lány valójában Frédéric szeretője.

A pénzügyek is bonyolulttá válnak Frédéric számára, ugyanis barátja, Deslauriers tizenötezer frankot kér tőle kölcsön, amit hajlandó lenne adni, azonban Arnoux úr és felesége anyagi gondjai miatt tizennyolcezer frankot kell nekik adnia, hogy a műkereskedő csődtől mentesüljön. Rosanette-tel együtt lóversenyre is ellátogatnak, ahol észreveszi, hogy Arnoux-né figyeli őket. Végül rádöbben, hogy egyik nő sem lehet az övé.

Frédéric Moreau édesanyja, leveleiben lelkesen mesél Roque bácsi lányáról, Louiseról, aki már régóta szerelmes Frédéricbe. Hazalátogatása során Frédéric találkozik régi barátaival és Louise-zal is, aki jelentősen megváltozott. Édesanyja határozottan szeretné, ha Frédéric Louiset venné feleségül, mivel ez jó parti lenne számára, továbbá Roque bácsi is szívesen adná hozzá lányát, ráadásul jelentős vagyonra is szert tenne.

Deslauriers, Frédéric barátja, féltékeny Frédéric sikereire, ezért álnokságot követ el ellene. Arnoux-nénak közli, hogy Frédéric házasságot tervez. Az asszony ekkor jön rá, hogy valójában szerelmes Frédéricbe. Később Frédéric tisztázza a helyzetet Arnoux-né előtt, elmondja, hogy nem készül megnősülni, és semmilyen viszonya sincs Rosanette kisasszonnyal. A szerelmesek titokban találkozgatnak, és megbeszélik, hogy egy előre kijelölt fogadóban bérelnek szobát, ahol nyugodtan lehetnek együtt. Azonban Arnoux-né fia megbetegszik, így nem tudja megtartani a találkozót, amiről Frédéric nem értesül.

Az utcán tüntetők gyülekeznek, Frédéric pedig sétálni indul, amikor váratlanul Rosanette háza előtt találja magát. A lány örül Frédéric látogatásának, és együtt mennek abba a hotelbe, amit korábban Arnoux-nénak és magának foglaltatott le. Az éjszakát kettesben töltik el egymás társaságában.

Az utolsó fejezetben a történet csúcspontra hág: Frédéricnek gyermeke születik Rosanette-től, miközben továbbra is kapcsolatban marad Arnoux-néval, akivel sikerül minden félreértést tisztázni, és aki továbbra is szereti őt. Frédéric azonban nem elégszik meg e két kapcsolattal, hanem egy bankárné udvarlásába is belekezd, remélve, hogy gazdag öröksége révén megvalósíthatja álmait. Kiderül azonban, hogy a bankárné nem örököl semmit, csupán harmincezer frank évi járadékot kap, és megtarthatja a kastélyt, amelyben él.

Közben Rosanette kisfiának születése után a gyermeket neveldébe helyezik. Frédéric minden nap meglátogatja őt, esténként Rosanette-tel tölti idejét, napközben pedig a bankárnéval. Arnoux úrnak és feleségének nagyobb összeget kell fizetniük, vagy el kell költözniük és mindenüket eladniuk a hitelek törlesztése érdekében. Frédéric segíteni szeretne, de késve érkezik, és mire odaér, a házaspár már elköltözött. Az árverésen, ahol bútoraikat eladják, mind Rosanette, mind a bankárné licitál.

Frédéric végül minden kapcsolatot megszakít a bankárnéval és kizárólag Rosanette-tel kíván lenni, vágyva a magányra és nyugalomra.

Ahogy telnek-múlnak a napok és hetek, egy váratlan látogatás történik: Arnoux-né felkeresi Frédéric-et. A találkozó során mindent tisztáznak, és ismét fellángol közöttük a szerelem, bár tudják, hogy kapcsolatuknak nincsen jövője, csak további bonyodalmakat okozna. Ez alatt az idő alatt megosztják egymással, mi történt velük azóta, hogy utoljára találkoztak.

A történet során bepillantást nyerünk Frédéric barátainak sorsába is. Kiderül, hogy Frédéric nem tudja megvalósítani álmait, és csalódottá válik, mivel úgy érzi, egész életét elhibázta.

Gustave Flaubert: Érzelmek iskolája olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük