Aiszkhülosz: Áldozatvivők (Khoéphoroi) olvasónapló

Szereplők:

Aiszkhülosz: Áldozatvivők (Khoéphoroi) olvasónapló
Aiszkhülosz: Áldozatvivők (Khoéphoroi) olvasónapló

Oresztész – Agamemnón fia
Püladész
Elektra – Agamemnón leánya
Dajka
Klütaimnésztre
Aigiszthosz
Szolga
Az argoszi rabnők kara

A mű Aiszkhülosz – Agamemnón c. művének folytatása, amelyben Oresztész visszatér.

Helyszín: A cselekmény Argoszban, az Agamemnón palotája előtti téren játszódik.

Aiszkhülosz: Áldozatvivők (Khoéphoroi) olvasónapló

Tíz év külföldön töltött év után Oresztész, Agamemnón fia, barátjával és társával, Püladésszel együtt tér vissza Phokiszból. Oresztész első útja apja sírjához vezet, ahol tiszteletét róva egy hajtincset helyez el. Azonban a sírnál imádkozó gyászruhás nők zavarják meg őt imájában. Oresztész és Püladész arra az elhatározásra jutnak, hogy egyelőre titokban tartják kilétüket és gyorsan elrejtőznek.

A gyászoló nők között Oresztész felismeri testvérét, Elektrát. Az asszonyokat anyjuk, Klütaimnésztre küldte a sírhoz, hogy áldozatokat mutassanak be, mivel gyakran kínozták őt rémálmok. A nők az áldozat bemutatása közben imádkoznak, hogy Oresztész térjen vissza és álljon bosszút apja halála miatt.

Az áldozati ceremónián Elektra levág egy hajtincset és a sírra helyezi, amikor észreveszi, hogy már van ott egy másik hajfürt. Reménykedik, hogy a haj az ő testvére, Oresztészé.

Oresztész és barátja, Püladész, nyilvánosságra hozzák kilétüket és megközelítik a gyászoló nőcsoportot. Itt Elektra azonnal felismeri testvérét, Oresztészt, aki felfedi az igazi okot hazatérésének: Apollón isten parancsára érkezett, hogy bosszút álljon apja, Agamemnón haláláért. Oresztész részletesen ismerteti tervét, hogyan kívánja megbüntetni apja gyilkosait. Elektra imádkozik testvére és annak szándékainak sikeréért.

Ezt követően Oresztész és Püladész a királyi palota kapujához lépnek, és egy szolgán keresztül bejelentik érkezésüket Klütaimnésztra királynőnek. Azt állítják, hogy Phthiótiszből érkeztek, és azt a hírt hozzák, hogy Oresztész meghalt. A királynő bevezeti őket a férfi lakosztályba, majd átmegy a női lakosztályba, hogy értesítse Aigiszthoszt.

Az események közben a kar imádkozik Oresztész sikeréért. Klütaimnésztra egy dajkát küld Aigiszthoszhoz, hogy hívja őt fegyveres kísérettel, de a kar közbelép, és utasítja a dajkát, hogy hagyja el az üzenetből a fegyveresekkel kapcsolatos részt, így csak Aigiszthosz érkezik majd a vendégekhez.

Amikor Aigiszthosz a helyszínre érkezik, Oresztész bosszút áll rajta. A királynő csak Aigiszthosz segélykiáltására figyel fel, és fegyvert keres, amikor az ajtó kinyílik és Oresztész lép be, Aigiszthosz holttestével. Klütaimnésztra az életéért könyörög, emlékeztetve fiát, hogy ő az életet adta neki, és őszinte megbánást fejez ki, amiért aljas módon végzett Agamemnón férjével. Azonban Püladész felidézi Apollón parancsát, mire Oresztész végzett édesanyjával is.

A kar énekelve ünnepli Oresztész győzelmét. A tragikus események után Oresztész elindul Delphoiba, Apollón szentélyébe, de útközben hirtelen rosszul lesz. Kínzó rémlátomások gyötrik, amelyekben az anyja kiontott vérből támadó bosszúistenek üldözik őt.

Aiszkhülosz: Áldozatvivők (Khoéphoroi) olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük