Arthur Miller: Az ügynök halála olvasónapló

Szereplők:

Arthur Miller: Az ügynök halála olvasónapló
Arthur Miller: Az ügynök halála olvasónapló

Willy Loman
Linda
Biff
Happy
Bernard
A nő
Charley
Ben

Arthur Miller „Az ügynök halála” (Death of a Salesman) című drámája, amelyet 1949-ben mutattak be először, az író egyik legjelentősebb műve. Miller ezen alkotásáért elnyerte a Pulitzer- és a Tony-díjat is. A darab premierjére 1949. február 10-én került sor a Broadwayn, Lee J. Cobb, Mildred Dunnock, Arthur Kennedy, Cameron Mitchell, Albert Dekker és Gene Lockhart főszereplésével, Elia Kazan rendezésében.
A mű egy lecsúszott férfi hiábavaló törekvéseit ábrázolja, aki az általa ideálisnak vélt sikeres munkahelyi és családi életet igyekszik elérni. Magyarországon az első fordítás 1963-ban jelent meg az Európa Könyvkiadónál, Ungvári Tamás fordításában, a „Drámák” című Miller-kötet részeként.

Arthur Miller: Az ügynök halála olvasónapló

Willy Loman, az utazó ügynök, kimerülten érkezik haza, miközben két nehezen cipelhető, árumintákkal megtöltött bőröndöt húz maga után. Bár a következő úticélja Boston lett volna, a fáradtsága miatt úgy dönt, hogy nem indul el. Felesége, Linda, aki szeretetteljes és kedves asszonyként törődik vele, arra ösztönzi, hogy beszéljen a főnökével egy New York-i állásról, tekintettel korára és az utazással járó megterhelésre.

A Loman család két felnőtt fia, Biff és Happy, akik 35, illetve 33 évesek, nem igazán találták meg helyüket az életben. Közös vállalkozásba kezdésről álmodoznak, melynek keretében sportszereket forgalmaznának. Miközben a fiúk a jövőbeli terveiket szövik, Willy a múlt eseményein mereng.

Az előadás két idősíkot ötvöz: a jelent és a múltat. A múltból megtudjuk, hogy Bernard, Biff barátja, komoly és szorgalmas tanuló, aki segített Biffnek a matematika vizsgáin, hogy elkerülje a bukást. A család anyagi helyzete gyenge, más ügynökök sokkal ügyesebben adnak el termékeket, mint az apa. Amikor Biff megbukik a matematikából, apjához utazik Bostonba, ahol felfedezi, hogy apjának van egy szeretője. Ez az esemény megrontja közöttük a kapcsolatot, aminek hatása a jelenre is kiterjed.

A jelenben Linda, aki mélyen aggódik férje, Willy életéért, a fiúkkal, Biffel és Happyvel beszélget. A családfő havi fix fizetését megvonták, így Willy minden héten Charley-tól kér kölcsön 50 dollárt, amit aztán úgy ad oda otthon, mintha saját munkájából származna.

Linda haragja fiai felé fordul, akik szerinte nem értek el semmit az életben, annak ellenére, hogy apjuk mindig keményen dolgozott értük. Linda nem érti, mi okozza a feszültséget Biff és apja között, és attól tart, hogy Willy öngyilkosságot fontolgat, hiszen több, látszólag véletlen balesete is volt, ráadásul a pincében egy gyanús csövet talált, ami egy gázvezetékhez illeszkedik.

Willy egy sétáról tér haza, ahol a fiúk azonnal az új vállalkozásuk terveivel ostromolják, és próbálják felvidítani. Másnap Willy kipihenten kel, és főnökéhez megy, hogy előleget kérjen, de nem sikerül meggyőznie. A főnök kirúgja, és még az utazást Bostonba is megtagadja tőle.

Este Willy Loman egy vendéglőben vacsorázik fiaival, Biffel és Happyvel. A találkozó során kénytelen beismerni, hogy kirúgták az állásából, és aggodalma szerint pozitív hírekkel kellene hazatérnie felesége, Linda számára. Biff, noha szeretné, nem tudja bevallani, hogy régi barátja, Oliver még csak nem is hallgatta meg az ő nagyszabású vállalkozási tervüket. A vita hevében Willy megpofozza fiát, majd elhagyja az asztalt.

Később Willy a vendéglőben ébred rá, hogy fiai már fizettek és távoztak. Amikor a fiúk hazaérnek, anyjuk, Linda, dühösen szembesíti őket tettükkel. Egész nap az esti családi vacsorára készült, amit a fiúk azzal tették tönkre, hogy otthagyták őt. Linda szerint ilyen kegyetlen cselekedetre senki sem lenne képes.

Biff közli, hogy végleg elmegy otthonról, és még írni sem fog a szüleinek. A vita hevében felmutatja apjának a megtalált gumicsövet, és arcába vágja, hogy ő csupán egy tucatember. A vitát követően azonban Biff zokogva öleli meg apját, ami arra enged következtetni, hogy mélyen szereti őt. Willy boldogan veszi tudomásul fia érzelmeit.

Mindenki nyugalomra tér, kivéve Willy Lomant, aki még ébren marad kint. Ekkor felbukkan hozzá a képzeletbeli Ben bácsi, aki helyesli Willy egy korábbi ötletét: egy húszezer dolláros biztosítási ügylet összehozásáról beszélgettek. Ben szerint ezzel a pénzzel Biff jelentős sikereket érhetne el. Willy azonban retteg, mert bizonytalan abban, hogyan hajtsa végre az üzletet. Hamarosan egy elhajtó autó hangját hallani, amely felriasztja a családot, és kiáltozva rohannak ki a házból.

A dráma végső jelenete egy rekviem. A temetés után a család mellett csak Charley jelenik meg. A szertartás után Linda egyedül marad a férje sírjánál, zavarban van, hogy Willy miért döntött így, éppen most, amikor a házat már kifizették. Linda könnyek között mondja: „Szabadok vagyunk… Szabadok!” – jelezve, hogy noha a tartozásoktól megszabadultak, a család soha többé nem lesz ugyanaz.

Arthur Miller: Az ügynök halála olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük