Bessenyei György: Ágis tragédiája olvasónapló

Szereplők:

Bessenyei György: Ágis tragédiája olvasónapló
Bessenyei György: Ágis tragédiája olvasónapló

LeónidásLátzedémoni Király
Ámfares: nagy Görög Vezér, Leónidás’ titkosa
Ágézilaus: fő ember, Királyi tanácsos, család barát, ‘S Hazája’ árulója
Ágis: nagy Görög herceg, igaz Haza-fi
Agiaris: Felesége
Agisztrat: Ágisnak Anyja, Hertzegné
Kleombrotes: Leónidás’ veje, Ágisnak barátja
Telónis: Kleombrotes’ Felesége, Leónidás’ leánya
Demókares: Fő tanácsos
Egy-nehány palotás-vitézek

A mű 5 felvonásból, ún. játékból áll. Már az első játék is eléggé tartalmas és izgalmas. Ebben a részben láthatjuk, amint Ágézilaus és Ágis beszélgetnek. A királyi tanácsos éppen a spártai birodalom romlásáról, valamint az adósrabszolgaság szörnyűségeiről szól.

Szerinte Leónidas királyt már nem érdekli semmi más, csak a saját hatalma – ezért is vesztegeti meg a befolyásos tanácsosokat. Ágézilaus azt tanácsolja, hogy hívják össze a spártai népet Spárta piacára, fizessék le a papokat, akikre a nép hallgat, és lázadjanak a gazdagok ellen.

Bessenyei György: Ágis tragédiája olvasónapló

1. felvonás

Az első felvonásban kivéve Ágisztratot, Demókareszt és néhány névtelen szereplőt, mindenki színpadra lép. A történet középpontjában Leónidás király áll, akiről ellenfelei úgy vélik, hogy elhagyta az ősi törvényeket, és igazságtalan uralkodása az ország pusztulásához vezet. Ágézilaus arra ösztönzi Ágist, hogy buzdítsa fel a népet. Ágis szerint a nép Kleombrotest szeretné vezetőként látni az eljövendő lázadásban.

A nép felkel, míg Leónidás panaszkodik Ámfaresnek, hogy az ország legfőbb tanácsa az „ostoba község” képviselőit helyezte vissza hatalomra. Ámfares szerint a köznép bár tudatlan és a hírekre éhes, nem tehető felelőssé. Szerinte Ágis a lázadás igazi mozgatórugója, a nép magától nem cselekedne. Ámfares hangsúlyozza, hogy a nép alávetése nélkülözhetetlen, ellenkező esetben felfordulás következhet be.

A nemesek uralma sem kínál jobb alternatívát, mivel ez még nagyobb elnyomást eredményezne. Leónidás elismeri, hogy meglepte a spártai helyzet súlyossága, majd általánosságban az uralkodás kihívásairól beszél, kiemelve, hogy a kegyes uralkodót senki sem érti meg igazán. Ámfaresnek azt javasolja, hogy próbáljon meg szavazatokat szerezni a tanácsban.

Ámfares szerint erre nincs szükség, mivel a tanács hamarosan ráébred, hogy a régi és új törvények által kisemmizett helyzetükben csak Ágis szítja az elégedetlenséget, aki igazából zsarnoki hatalomra tör, de végül meg is kapja majd a méltó jutalmát. Leónidás ekkor titkos vallomást tesz Ámfaresnek: a király önmagában tehetetlen, egy igaz barátra van szüksége.

2. felvonás

A második felvonásban a király, Demókares tanácsát követve, elhatározza, hogy eltörli az adósságokat. Ezzel megszünteti a lázadás alapját, és a lázadás vezérei támogatók nélkül maradnak. Ágézilaus bevallja Ámfaresnek, hogy kétszínű volt: csak azért támogatta a fiatalokat, hogy adósságleveleit elégettessék, mivel jelentős tartozásai vannak.

Valójában nem akar lázadást, a király hűséges híve, és beépülése a lázadók közé hasznosnak bizonyulhat, mert így meg tudja akadályozni a felkelést. Ágis kijelenti, hogy amennyiben az uralkodó követi Likurgus törvényeit, ők mellé állnak, hiszen nem céljuk a király hatalmának megdöntése.

3. felvonás

A harmadik felvonás kezdetén a király bejelenti az adósságlevelek elégetését. Ágézilaust, aki korábban kétszínű magatartást tanúsított, a király barátjává fogadja és sikeresen védelmezi viselkedését Leónidás előtt.

Ágis és Kleombrotes feleségei hallgatózzák le a király és új bizalmasa közötti beszélgetés egy szakaszát, melyből félreértésből arra következtetnek, hogy a királyi kör meg akarja ölni Kleombrotest és Ágist. E félreértés hatására Telónis megpróbálja megölni apját, Leonidást, de Ágiáris közbelépése megóvja a király életét.

4. felvonás

A negyedik felvonásban Ágisztrat arról tájékoztatja Ágist, hogy a király meg akarja ölni. Ezt az információt Ágis felesége, Ágiáris is megerősíti. Ágisban erőre kap az élet iránti szeretet, és a szerelmet életben maradásánál fontosabbnak ítéli.

A király felajánlja, hogy a két fiatal hódoljon be neki. Amikor már úgy tűnik, hogy megnyugodnak a kedélyek, új hír érkezik: a spártai nép lázad, és fegyveresek nyomulnak a palota felé. A két ifjú és a többi tanácsos a palota védelmére siet.

5. felvonás

Az ötödik felvonás elején kiderül, hogy a lázadást leverték, és a két ifjút, Ágist és Kleombrotest felelősségre akarják vonni. A király kegyelmet kínál nekik, ha nyilvánosan beismerik bűnösségüket, azonban ők ezt visszautasítják. Kettejük között, négy szem között Kleombrotes bevallja Ágisnak, hogy valóban ők lázították fel a népet.

Végül a halált választják. Kleombrotest lefegyverzik és elvezetik, Ágist is lefegyverzik, de Demókares annyira kihívónak találja Ágis szónoklatát, hogy leszúrja. Ágis utolsó leheletével mégis belátja tévedését, elismerve bűnösségét.

Bessenyei György: Ágis tragédiája olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük