Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója olvasónapló

Szereplők:

Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója olvasónapló
Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója olvasónapló

Tamás bátya
Eliza
Eva
Simon Legree
Arthur Shelby
Emily Shelby
George Shelby
Augustine St. Clare
Topsy
Miss Ophelia

Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója olvasónapló

Eliza megszökik a fiával, Tamást eladják „le a folyón”

A történet Arthur Shelby kentucky-i farmerrel veszi kezdetét, aki súlyos adósságok miatt szembesül farmja elvesztésének veszélyével. Shelby, aki feleségével, Emilyvel egyetemben úgy véli, hogy humánus módon bánik rabszolgáival, arra a megoldásra jut, hogy két rabszolgájának eladásával hidalja át pénzügyi válságát.

Az eladásra kijelöltek között van Tamás bátya, egy középkorú családos férfi, és Harry, aki Emily szobalányának, Elizának a fia. Emily erősen ellenezte az ötletet, mert korábban megígérte szobalányának, hogy soha nem adja el a fiát; fia, George Shelby pedig képtelen Tamás bátya szemébe nézni, hiszen őt barátjának és mentorának tekinti.

Eliza, aki véletlenül fülön csípi a tervezett eladásról szóló beszélgetést, úgy dönt, hogy megpróbálja megvédeni maradék családját: aznap éjszaka fiával együtt megszökik, búcsúlevelet hagyva úrnőjének.

Eközben Tamás bátyát eladják, és egy Mississippi folyón lefelé haladó folyami hajóra szállítják. A hajóút során Tamás megismerkedik és barátságot köt egy fehér kislánnyal, Evával.

Amikor Eva a vízbe esik, Tamás menti ki, mely cselekedetéért Eva apja, Augustine St. Clare hálából megvásárolja őt a rabszolga-kereskedőtől, és magával viszi New Orleansba. Tamás és Eva, közös mély keresztény hitük révén, szoros kapcsolatot alakítanak ki.

Eliza családját üldözik, Tamás élete a St. Clare családnál

Menekülésük során Eliza újra találkozik férjével, George Harrisszal, aki már korábban elmenekült. A páros elhatározza, hogy Kanadába próbál eljutni. Azonban Tom Loker, egy rabszolgavadász és csapata nyomukba ered. Egy konfrontáció során George lelövi Lokert, amikor az csapdába ejti őket. Eliza, aggódva Loker életéért, ráveszi George-t, hogy vigyék el a sebesült vadászt egy közeli kvéker településre, ahol orvosi segítséget kap.

Közben New Orleansban St. Clare vitába száll északi unokatestvérével, Opheliával a rabszolgaság témájában. Ophelia, bár ellenzi a rabszolgaságot, előítéleteket táplál a feketékkel szemben. St. Clare, aki magát elfogulatlannak tartja, annak ellenére, hogy rabszolgatulajdonos, be akarja bizonyítani Opheliának, hogy téved. Ennek érdekében megvásárol egy fiatal fekete lányt, Topsyt, és arra kéri Opheliát, hogy nevelje fel.

Két év elteltével Eva súlyosan megbetegszik és halála előtt mennyei látomást lát, amit megoszt környezetével. Halála és látomásai hatására a többi szereplő élete jelentős változáson megy keresztül: Ophelia megfogadja, hogy feladja előítéleteit a feketékkel szemben, Topsy megfogadja, hogy jó útra tér, St. Clare pedig arra szánja el magát, hogy felszabadítja Tamás bátyát.

Tamás bátyát eladják Simon Legreenek

Mielőtt St. Clare teljesíthette volna ígéretét, hogy felszabadítja Tamás bátyát, tragikus módon megölik egy kocsmába lépésekor. Felesége, figyelmen kívül hagyva férje utolsó kívánságát, eladja Tamást Simon Legree gonosz ültetvénytulajdonosnak. Legree, aki eredetileg az északi államokból települt át, Tamást Louisianai birtokára szállítja. Itt Tamás találkozik Legree többi rabszolgájával, köztük Emmeline-nel, akit szintén nemrég vásárolt.

Tamás nem hajlandó Legree egyik parancsát sem teljesíteni, amely szerint meg kellene korbácsolnia egyik társát, amiért Legree kegyetlenül bántalmazza őt és próbálja összetörni Tamás Istenbe vetett hitét. Legree brutalitása ellenére Tamás továbbra is olvassa a Bibliát és igyekszik vigasztalást nyújtani társainak.

Az ültetvényen Tamás megismerkedik Cassy-vel, aki szörnyű sorsot szenvedett el: elválasztották férjétől és gyermekeitől, amikor eladták őket, harmadik gyermekét pedig megölte, hogy megkímélje őt egy további gyermek eladásának traumájától.

Tom Loker újra felbukkan a történetben, miután a kvéker településen eltöltött idő alatt és gyógyulása során személyisége jelentősen megváltozott. George, Eliza és Harry közben Kanadába érkeztek, ahol szabadságot nyertek. Tamás bátya hitét és reményét majdnem elveszíti, de két látomás – az egyik Jézusról, a másik Eváról – megerősíti őt keresztény hitében.

Tamás bátorítására Cassy és Emmeline megszökik. Tamás azonban nem hajlandó elárulni Simon Legree-nek, hogy merre távoztak, amiért Legree megöleti őt embereivel. Halálos ágyán Tamás megbocsát azoknak a felügyelőknek, akik kegyetlenül megverték; cselekedete hatására mindkét felügyelő megtér. Röviddel Tamás halála után George Shelby (Arthur Shelby fia) érkezik meg a szándékkal, hogy megvásárolja Tamás szabadságát, de sajnos már túl késő.

Utolsó rész

A szabadsághoz vezető hajóút során Cassy és Emmeline találkoznak George Harris nővérével, és együtt utaznak tovább Kanadába. Kanadában Cassy döbbenetes felfedezést tesz: rájön, hogy Eliza, aki gyermekként került eladásra, valójában az ő rég elveszett lánya. A család újraegyesítése után Franciaországba, majd onnan Libériába, az Amerikából származó volt rabszolgák által alapított afrikai országba költöznek. Itt találkozik Cassy az elveszettnek hitt fiával is.

Eközben George Shelby visszatér kentucky-i farmjára, ahol felszabadítja valamennyi rabszolgáját. Felszólítja őket, hogy emlékezzenek Tamás bátya áldozatára és rendíthetetlen keresztény hitére, amely inspirálta őt e lépésre.

Harriet Beecher Stowe: Tamás bátya kunyhója olvasónapló

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük