Németh László: Gyász olvasónapló

Németh László: Gyász olvasónapló
Németh László: Gyász olvasónapló

Németh László művében, Kurátor Zsófi, a főszereplő, mély gyászba süllyed férje halála után, és amikor elveszíti egyetlen gyermekét is, a gyász válik élete központi témájává. A falusi közösség életét szigorú szabályok uralják, és aki ezek ellen vét, azt kiközösítik.

Az idő múlásával azonban ezek a hagyományok kiüresedtek, és Zsófi éppen azért válik torz személyiséggé, mert makacsul ragaszkodik az özvegyekkel szemben támasztott elvárásokhoz.

A falu közössége gonosz élvezettel figyeli, hogyan próbál ellenállni a vonzó fiatal nő az élet csábításainak. Németh László a regényben zseniálisan ábrázolja a két világháború közötti magyar falu megkövesedett emberi kapcsolatait és a társadalmi, erkölcsi válságot.

Németh László: Gyász olvasónapló

A történet egy fiatal nő, Kurátor Zsófi életét követi nyomon, aki tragikus körülmények között özvegyen marad. Férjét, egy vadászaton történt szerencsétlenség következtében veszíti el, így Zsófi már huszonkét évesen egyedül marad kisfiával. Két hónap elteltével élete fokozatosan kezd visszatérni a normális kerékvágásba, amikor észreveszi, hogy a fiatal tanító a templomban gyakran őt figyeli, és más férfiak figyelmét is felkelti.

Kapcsolata anyósával azonban egyre feszültebbé válik. Az idősebb asszony azt szeretné, ha Zsófi férje testvéréhez, Józsihoz menné feleségül, de Zsófi határozottan ellenez minden ilyen javaslatot. Amikor Józsi más nőt vesz feleségül, Zsófi és anyósa közötti viszony végleg megromlik. Zsófi nem kíván szüleihez visszatérni, ezért apja egy kis házat vásárol neki, ahová beköltözhet gyermekével.

A költözés során Zsófi egyre közelebb kerül húgához, Marihoz, aki elárulja, hogy az új csendőrőrmester tetszik neki. A két nő gyakran beszélgetnek családtagjaik szerelmi életéről, beleértve Ilus testvérüket is, aki jegyzőhöz készül férjhez menni, nagy örömére szüleiknek.

Zsófi, a fiatal özvegy, próbál segíteni a helyi fiatalokon, de sajnos egyre többször válik pletykák tárgyává a faluban, amelynek hatására még édesanyja is elveszíti benne a bizalmat. A családi konfliktusok során összeveszik húgával is. Hogy megóvja magát a további rosszindulatú pletykáktól, elhatározza, hogy egy idősebb asszonyt, Kiszelánét fogadja be, aki segítene fenntartani a jó hírnevét.

Kiszeláné, egy pesti özvegy úriasszony költözik Zsófihoz. Eleinte Zsófi túlzottan is szolgálatkész, majdnem alázatos Kiszelánéval szemben, aki igyekszik bizalmasabb kapcsolatot kiépíteni, először a gyerekkel, később pedig Zsófival is, segítve a házimunkában.

Viszonyuk idővel változik: hol összevesznek, hol kibékülnek, de rájönnek, hogy egymás nélkül nehezen boldogulnának. Mindketten megosztják egymással családi gondjaikat, panaszaikat. Ebben az időszakban Zsófi kevesebb időt szán gyermekére, aki súlyosan megbetegszik és elhuny. A tragédia után a közösség úgy véli, Zsófinak újra házasnak kellene lennie. Kiszeláné ekkor saját fiát, Jánost jelöli ki Zsófi leendő férjének.

Kiszeláné, az özvegy úriasszony, próbálja szorosabbra fűzni a kapcsolatát Zsófival, így még a temetőbe is elkíséri. Zsófi azonban tisztában van vele, hogy Kiszeláné fia, János, udvarol neki, de ellenáll a férfi közeledésének. Egy heves vita után Zsófi kijelenti Kiszelánénak, hogy fia többé ne lépjen be házukba. A vita során Ilus húgát és apját is megbántja, ami tovább mélyíti a családi szakadékot. Másnap Kiszeláné elhagyja a házat, és az a hír kezd terjedni a faluban, hogy Zsófi megzavarodott.

Ezután Zsófi egyre inkább elkerüli az embereket, gyakran látogat a temetőbe, ahol Móri Zsuzsival, egy helyi bolond lánnyal beszélget. A falubeliek szánalommal figyelik, ahogy elvonul az utcán; beszélgetések hirtelen abbamaradnak, amint megjelenik, a gyerekek pedig nem merik felvenni a lábai előtt guruló labdát.

Zsófi magányosan éli mindennapjait, csupán édesapja látogatja meg időnként, hogy támaszt nyújtson neki ebben a nehéz időszakban.

Németh László: Gyász olvasónapló

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük