Puskin: Anyegin – olvasónapló

Puskin: Anyegin – olvasónaplóPuskin: Anyegin olvasónapló
Puskin: Anyegin olvasónapló

 

 

 

 

A mű nyolc fejezetből áll, és Puskin Pjotr Alekszandrovics Pletnyov írótársának ajánlotta.

 

 

1. fejezet:

Anyegin egy jómódú, nemesi család sarja, aki tizennyolc éves korára már kész úriember. Kiválóan társalkodik, táncol, udvarol és ismeri az alapvető illemet. Unalmas nagyvárosi életet él, sokat jár balett előadásokra és társasági összejövetelekre, értelmetlenül szórja a pénzt. Nagybátyja azonban megbetegedik, ezért vidékre utazik. Miután megörökli az itteni kastélyt, elhatározza, hogy új életet kezd.

2. fejezet:

Anyegin szép lassan megszokja a vidéki életet, egy nap azonban új földesúr tűnik fel, Lenszkij a költő. Bár alapvetően teljesen más természetűek, hamar jó barátok lesznek. Anyegin megismerkedik Larina asszonnyal is, aki özvegy és két lánya van: Olga szép és vidám természetű, gyermekkora óta Lenszkij szerelme és Tatjana, aki félénk és visszahúzódó.

3. fejezet:

Anyegin szeretné közelebbről is megismerni Larina asszonyt és lányait, de amikor Lenszkij bemutatja neki őket, nem érez különösebb érdeklődést egyik lány iránt sem. Nem szerez róla tudomást, hogy Tatjana titokban beleszeret. A lány bevallja érzéseit dadájának, majd levelet ír Anyeginnak, aki másnap újra ellátogat Larina asszonyhoz és lányaihoz.

4. fejezet:

Anyegin és Tatjana találkoznak, amikor is Anyegin elmondja, hogy rendkívül kitüntető, hogy ilyen érzéseket keltett Tatjanában, de véleménye szerint nem illenek össze és súlyos tévedés lenne házasságuk, mely csakis boldogtalansággal végződne. Tatjana mélységesen csalódott, bár értékeli az őszinteséget. Lenszkij és Olga azonban elválaszthatatlan egymástól. Lenszkij meg is hívja barátját egy bálra melyet Tatjana nap alkalmából rendeznek Larinék.5. fejezet:

Tatjana baljóslatú álmot lát, melyben Anyegin megöli Lenszkijt. Közben a bálra már elkezdenek gyülekezni az emberek és Lenszkij is megérkezik barátja társaságában, aki végül elfogadta a meghívást. A bálon azonban egyáltalán nem érzi jól magát és Tatjana búskomorsága is csak bosszantja, ezért Olgát kéri fel táncolni. Lenszkij ezen megsértődik és féltékeny lesz Anyeginre, aki többször is szenvedélyes táncot lejtett Olgával barátja orra előtt. Lenszkíj feldúltságában elhagyja a báltermet.

6. fejezet:

A bál utáni napon Lenszkij levelet küld Zareckijjel Anyeginnek, melyben párbajra hívja. Ő elfogadja a kihívást és az összecsapásra még aznap sortkerítenek Zareckij segítségével. A párbajt Anyegin nyeri meg, Lenszkij pedig holtan esik össze.

7. fejezet:

Olga meggyászolja szerelme elvesztését, de nem bánkódik sokáig. Férjhez megy egy katonatiszthez, és mivel férjét hívja a kötelesség, el is utaznak. Édesanyja Tatjanát is szeretné kiházasítani, de a lány minden kérőjét visszautasítja. Larina Asszony elhatározza, hogy Moszkvába költöznek, ahol majd minden bizonnyal találnak megfelelő kérőt lányának.

8. fejezet:

Anyegin nyolc év után visszatért a városba és újra azt az életformát folytatja, mint előtte. Bálokra jár, előadásokra és költi a pénzt. Az egyik bálon találkozik N. herceggel, aki bemutatja neki feleségét, Tatjánát. A találkozás teljesen feldúlja Anyegint és Tatjánát is, de nem árulja el, hogy ismeri Anyegint és minden érzelmét elrejti.

Anyegin rájön, hogy ő szereti ezt az asszonyt és mindig is szerette, ezért levelet ír neki, amire nem kap választ. Nem bírja tovább, ezért meglátogatja, ahol Tatjana fogadja, és közli vele, hogy ő is szereti, de nem lesz hűtlen a férjéhez és otthagyja a csalódott férfit.

Puskin: Anyegin – olvasónapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük