Shakespeare: A két veronai nemes olvasónapló

Szereplők:

Shakespeare: A két veronai nemes olvasónapló
Shakespeare: A két veronai nemes olvasónapló

A milánói herceg, Szilvia apja
Valentin és Proteus, a két nemes
Antonio, Proteus apja
Thurio, Valentin ostoba vetélytársa
Eglamour, Szilvia szövetségese
Fogadós, akinél Júlia megszáll
Rablók, Valentin társai
Fürge, Valentin bolondos szolgája
Dárdás, Proteus bolondos szolgája
Panthino, Antonio szolgája
Júlia, Proteus szerelmese
Szilvia, Valentin szerelmese
Lucetta, Júlia komornája
Szolgák, zenészek

Shakespeare: A két veronai nemes olvasónapló

Első felvonás

Veronai utcákon sétálunk, ahol Proteus és Valentin, két szoros barát búcsúzik egymástól. Valentin próbálja rávenni Proteust, hogy kövesse Milánóba, de Proteusnak Verona köti le, mivel ott van szerelme, Júlia. Amint Valentin elutazik, Proteuson rágódik, hogy milyen áldozatokat hozott Júlia kedvéért. Gondolataiból Valentin szolgája, Fürge téríti magához. Proteus Fürge-t kérdezi a Júliának küldött szerelmes levélről, de Fürge nem tud egyértelműen válaszolni, és arra utal, hogy Júlia hűvösen fogadta a levelet. Proteus erre Fürge-t küldi Valentin után.

Júlia és Lucetta a szerelem témájáról beszélgetnek. Júlia arra kéri Lucettát, hogy válasszon a kérők közül, és Lucetta Proteust választja ki számára. Ekkor bevallja, hogy ő álcázta magát Júliának, így Fürge neki adta Proteus levelét. Júlia idegességében széttépi a levelet, elküldi Lucettát, majd magára maradva újra összerakja a levelet.

Közben Antonio Proteus jövőjével kapcsolatban kéri ki Panthino tanácsát. A szolgáló azt javasolja Antonionak, hogy küldje fiát Milánóba Valentin után, hogy tapasztalatokat szerezzen. Antonio tetszik az ötlet, és már másnap elindítaná fiát. Amikor megtalálja Proteust, a fiú épp egy levelet olvas.

A levél Júliától érkezett, amiben viszonzásul szerelmet vall Proteusnak és beleegyezik, hogy feleségül menjen hozzá. Proteus azonban nem meri elmondani apjának az igazságot, és azt állítja, hogy a levél Valentinétől jött, aki jól érzi magát Milánóban. Antonio ezt hallva még inkább lelkesedik a fiú utazása iránt. Proteus bánja, hogy nem mondta el az igazat, de már késő.

Második felvonás

Milánóban Fürge csipkelődik Valentinnal, aki beleszeretett Szilviába. Valentin szerint Szilvia a világ legszebb lánya, ám Fürgét ez nem győzi meg, szerinte Valentin fejét a szerelem bódította el. Közben Veronában Proteus és Júlia könnyek között búcsúznak, majd gyűrűket cserélnek. Proteus esküt tesz a Júliától kapott gyűrűre, hogy mihamarabb visszatér hozzá.

A következő jelenetben Proteus hajóútja során szolgája panaszkodik, mennyire nehéz volt elszakadnia családjától és elindulnia Milánóba. A városban Valentin és Thurio Szilvia kegyeiért versengenek és egymást ingerlik. A vitát félbeszakítja a herceg érkezése, aki Proteusról érdeklődik. Valentin biztosítja a milánói uralkodót, hogy Proteus nemes szívű ember.

Ekkor érkezik meg Proteus, bemutatják Szilviának, majd Valentinnel kettesben maradnak. Valentin bevallja Proteusnak szerelmét Szilviához, és beavatja terveibe, hogy még aznap éjjel megszöktesse Szilviát a szobájából. Proteus magára maradva bevallja a nézőknek, hogy ő is beleszeretett Szilviába, és nem engedheti, hogy Valentin győzzön.

Fürge és Dárda iszogatnak, és uraik magánéletéről trécselnek. Közben Proteus azon tűnődik, hogyan szerezhetné meg Szilviát és nyerhetné el a milánói fejedelem kegyeit. Elhatározza, hogy elárulja Valentin tervét, amiért Valentin száműzetésre kerül, majd megszabadul a család által Szilviának kiszemelt Thuriótól.

Veronában Júlia, férfiruhába öltözve tervezi, hogy meglátogatja Proteust. Lucetta sikertelenül próbálja lebeszélni erről, így neki marad a feladat, hogy megtervezze Júlia öltözékét. Úgy tűnik, Lucetta nem annyira lelkes Proteusról, mint Júlia.

Harmadik felvonás

Proteus hozzáfog a tervének kivitelezéséhez, melyben elárulja Valentin szökési szándékát Szilvia apjának. A lány apja elismeri, hogy tudomása volt a fiatalok viszonyáról, azonban sosem gondolta volna, hogy az ennyire komoly méreteket ölt. Proteus kéri, hogy tartsa titokban, hogy kitől származik az információ. Az események gyors sodrásában Valentin száműzetése következik. Közben Proteus Thurio ellen fordul, és intrikákat sző annak háta mögött. Dárda, Proteus szolgája, a közönséghez fordulva megjegyzi, hogy ura igazi gazemberként viselkedik.

Negyedik felvonás

Valentin és szolgája, Fürge, egy Milánó és Mantova közötti erdőben barangolnak, amikor váratlanul találkoznak egy csoport kitaszított nemesemberrel. Valentin, kissé túlszínezve az eseményeket, elmeséli saját történetét, amely mély benyomást tesz az elűzöttekre, így ők vezetőjüknek választják.

Eközben Milánóban Proteus és Thurio összetalálkoznak Szilvia ablaka alatt. Thurio és zenészei szerenádot adnak a lánynak, de Proteus meggyőzi Thuriot, hogy a dal végén távozzon. Így amikor Szilvia az ablakhoz lép, azt hiszi, hogy a szerenádot Proteus adta neki. Mindezt a Sebastiannak álcázott Júlia is látja és hallja. Szilvia elutasítja Proteust, aki megpróbálja rávenni, hogy felejtse el Valentin szerelmét, mondván, hogy Júlia meghalt, és kéri, hogy adjon neki egy képet magáról. Júlia a színhelyet elhagyja.

Szilvia régi barátjához, Eglamourhoz fordul segítségért, hogy megszökjön Thurio és a kényszerházasság elől. Megállapodnak, hogy másnap elindulnak, hogy felkutassák Valentint.

A Sebastiannak álcázott Júlia Proteus inasaként szegődik. Proteus megbízza, hogy vigyen egy gyűrűt Szilviának – azt a gyűrűt, amit Júliától kapott és amire esküt tett. Júlia nehezen, de teljesíti a feladatot. Szilvia találkozásuk során kifejezi megvetését Proteus iránt, Júlia pedig megköszöni Szilviának az együttérzést, ami majdnem leleplezi őt.

Ötödik felvonás

Eglamour és Szilvia elindulnak útjukra, miközben Proteus „Sebastiant”, azaz Júliát faggatja a gyűrűről. Ekkor a milánói fejedelem hírt ad arról, hogy lánya eltűnt. A kutatási akcióhoz Proteus és Thurio is csatlakozik. Közben Szilvia egy kitaszítottakból álló csoport kezébe esik az erdőben, ahonnan Eglamour elmenekül, és magára hagyja.

Valentin, az erdőben sétálva, zajokat hall. Elbújik, és hamarosan megjelenik Proteus, „Sebastian” és Szilvia. Proteus állítása szerint megmentette Szilviát a kitaszítottaktól, és cserébe Szilvia szerelmét kéri. Szilvia válasza azonban elutasító, azt mondja, inkább egy oroszlán mart volna darabokra, mint hogy Proteus mentse meg.

Kijelenti, hogy csak Valentin szerelmét viszonozza, és szégyellnie kellene Proteust a tettéért. Amikor Proteus dühében rátámad Szilviára, Valentin előlép a rejtekből és szembeszáll vele. Proteus bocsánatot kér, Valentin megbocsát és felajánlja, hogy lemond Szilviáról. Ekkor „Sebastian” elájul, majd felébredve kiderül, hogy ő valójában Júlia, aki magánál tartja mindkét gyűrűt, sajátját és a Proteustól kapottat is. Proteus, miután felismeri Júliát, úgy dönt, hogy mégis csak őt szereti igazán, így lemond Szilviáról.

A helyzetet bonyolítja, hogy megérkezik a fejedelem, a kitaszítottak és Thurio. Thurio azt állítja, hogy Szilviát neki ígérték, de Valentin megfenyegeti, hogy ha hozzáér, megöli. Thurio megijed és visszavonul, amit Szilvia apja nem néz jó szemmel. Azonban Valentint nemesnek és bátraknak látja, így ráadásul áldását is adja a kapcsolatukra. A kitaszítottak visszakaphatják milánói állampolgárságukat, és a két pár esküvőjét ugyanazon a napon tartják majd.

Shakespeare: A két veronai nemes olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük