William Golding: A legyek ura olvasónapló

Szereplők:

William Golding: A legyek ura olvasónapló
William Golding: A legyek ura olvasónapló

Ralph,
Röfi,
Jack,
Simon,
Roger
és egy ikerpár, Sam és Eric

A regény brit fiúkról szól, akik egy lakatlan szigeten rekednek, és próbálják megszervezni közösségüket, ami katasztrofális eredményekkel jár. A mű az emberi csoportok pszichológiai önszerveződésének kérdéseit boncolgatja, témái között szerepel a csapatszellem és az önállóság, valamint a racionális és érzelmi reakciók, a morális és az erkölcstelen viselkedés közötti ellentétek.

Sok kiadó elutasította a művet, míg végül a londoni Faber and Faber kiadó vállalta a publikálását, annak ellenére, hogy egyik olvasókritikusuk, Miss Perkins, negatívan értékelte, leírva azt mint „egy abszurd és untató fantázia egy gyerekcsapatról, akik egy atomtámadás után egy dzsungelben kötnek ki Új-Guinea környékén, ócska és unalmas, jelentéktelen.”

A történet egy részében a fiúk közül néhányan egy kórus tagjai, vezetőjük, Jack. A többi gyerekkel ellentétben, Sam, Eric és a kórustagok már ismerik egymást. A könyv bemutatja, hogy a művelt gyerekek hogyan válnak barbárokká, modern civilizációtól távol, archaikus viselkedésformákat öltenek.

William Golding: A legyek ura olvasónapló

A történet egy lakatlan szigeten bontakozik ki, ahol egy angol fiúcsapat, repülőgép-szerencsétlenség túlélőiként, magukra marad. A szigeten nincs felnőtt, így a megszokott szabályok és korlátok fokozatosan eltűnnek életükből.

A regény főszereplői közé tartozik Ralph, Piggy (magyarul Röfi), Jack, Simon, Roger és egy ikerpár, Sam és Eric, akiket gyakran együtt „Samsericnek”-ként emlegetnek. A történet elején a fiúk vezetőt választanak, ahol Jack, a kórusvezető, Ralph-szel szemben marad alul. Ralph, mint vezető, megpróbálja szervezni a szigeti életet, ebben Piggy nyújt neki legnagyobb segítséget, aki egy szemüveges, asztmás, kissé túlsúlyos fiú, akit a többiek sosem fogadnak el teljesen.

Kezdetben a szigeten rekedt fiúk együttműködnek, közös döntéseket hoznak és azokat együtt hajtják végre, kiemelt céljuk a külvilág figyelmének felkeltése. Ehhez létfontosságú egy tűz életben tartása, melynek füstje távolról is látható. A tűz folyamatos őrzése azonban nem sikerül zökkenőmentesen.

Az első komoly konfliktus Jack és Ralph között robban ki, amikor a tűz Jack figyelmetlensége miatt kialszik – Jack vadászni vonul, a tűzre pedig nem ügyel. Pontosan ebben az időben egy hajó halad el a sziget közelében, és a tűz hiányában a fiúk rejtve maradnak. Ralph ekkor kemény szavakkal bírálja Jacket, de a többi fiú, akik az elejtett disznó húsát élvezik, kevés figyelmet fordítanak a tűzre.

A feszültség Ralph és Jack között egyre nőtt a szigeten. Ralph azon fáradozott, hogy a közösséget egyben tartsa és megvédje, míg a konfliktus tetőfokára akkor hágott, amikor a gyerekek egy szigeten talált holttestet egy „szörnynek” vélték, ami pánikot keltett közöttük. Jack ezután összehívott egy gyűlést, ahol vezetőnek próbált kikiáltatni magát, ám amikor senki sem támogatta, sírva és megszégyenülve távozott a közösségtől. Nem sokkal később azonban többségük csatlakozott hozzá, és egy új törzset alkotva Jack lett az új vezér.

Az új csoport tagjai vadászatra fókuszáltak, elhanyagolva a mentés lehetőségét. Az új vezér, Jack, szigorú irányítás alatt tartotta a törzset, bizonyos esetekben megkötözve és megveretve a tagokat. Egyik első vadászatuk során a leölt disznó fejét karóra húzták és feláldozták a feltételezett szörny kiengesztelésére. Ez a karóra tűzött disznófej a legyeket vonzva vált a sziget egyik sötét jelképévé.

Ralph, Röfi, Simon és Samseric, a nagyobb fiúk közül, valamint az összes kisgyerek a szigeten magukra maradnak, kénytelenek egyedül őrizni a tüzet, ami a szörny feltűnése óta nehezebben tartható életben.

Simon, aki rájön a szörny valódi mivoltára, egy heves vihar alatt próbál visszatérni a többihez, hogy felfedje előttük a titkot. Azonban a vihar okozta pánik és zavar állapotában a gyerekek, felismerhetetlenségig megijedve, halálra verik Simont. A tragikus esemény után Jack azt sugallja, hogy Simon maga volt a szörnyeteg, állítva, hogy a szörny különböző alakokban képes megjelenni. Ezzel szemben Ralph és Röfi nem mernek szembenézni azzal a borzalommal, amit elkövettek.

A feszültség tovább nő, amikor Jack törzse is szükségét látja a tűznek, hogy a vadászatok során elejtett disznókat megsüthessék. Mivel tüzet csak Röfi szemüvegével lehet gyújtani, Jack elhatározza, hogy elrabolja azt. Ralph, Röfi és Samseric megpróbálják visszaszerezni a szemüveget, ami egy erőszakos összecsapáshoz vezet Jack és Ralph között, de egyikük sem tudja legyőzni a másikat.

A konfliktus tragikus fordulatot vesz, amikor Roger, a sziklatetőn álló őr, elveszti ítélőképességét és egy előre odakészített emelővel ledönt egy hatalmas szikladarabot Ralphék felé. A szikla eltalálja és megöli Röfit. Ezt követően Samsericet erőszakkal kényszerítik Jack törzséhez való csatlakozásra. Ralph, akire támadás indul, csak a szerencsének köszönhetően tudja elkerülni a rá dobott dárdákat és menekülni a helyszínről.

Egyedül töltötte az éjszakát a dzsungel mélyén, majd lopva Samserictől megtudja, hogy hajtóvadászatot indítanak ellene. Ralphot félelem fogja el, és többszöri rákérdezésre a válasz az, hogy Roger egy mindkét végén kihegyezett karót készített elő. Ralph fokozatosan arra a következtetésre jut, hogy meg akarják ölni és fejét a karóra tűzni a szörny kiengesztelésére. Menekülésre kényszerül, de hamarosan rádöbben, hogy nincs hova menekülnie; ha el is bújik, felfedezik, ha pedig áttör az őt üldözők sorfalán, a szigetről sem tud elmenekülni.

Az üldözés hevében Jack törzse felgyújtja az erdőt, hogy Ralphot kiszorítsák rejtekhelyéről, így a menekülés egyre reménytelenebbé válik. Az utolsó pillanatban, amikor a helyzet már teljesen kilátástalannak tűnik és Ralph elfogása közel áll, váratlan fordulat történik. Egy angol tengerésztiszt jelenik meg a parton, háttérben egy nagy csatahajóval, amely a sziget felgyújtásának füstje miatt érkezett oda, és így válik Ralph megmentőjévé.

William Golding: A legyek ura olvasónapló

William Golding: A legyek ura elemzés

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük