Henrik Ibsen: Babaszoba (Babaház, Nóra) olvasónapló

Henrik Ibsen: Babaszoba (Babaház, Nóra) olvasónapló



Szereplők:

Henrik Ibsen: Babaszoba (Babaház, Nóra) olvasónapló
Henrik Ibsen: Babaszoba (Babaház, Nóra) olvasónapló

Torvald Helmer: ügyvéd
Nóra: Torvald felesége
Rank doktor: a család barátja, Torvald ifjúkori barátja
Lindéné (Kristine Linde): Nóra barátnője
Nils Krogstas: jogtanácsos
Helmerék három kisgyermeke: Ivar, Bob, Emmy
Annae-Marie: dajka Helmeréknél, Nóra volt nevelőnője
Helene: szobalány Helmeréknél



Tartalom röviden:

A dráma (magyarul Nóra, Babaszoba és Babaház címen is megtalálható) egy látszólag boldog család gyors széthullását írja le. Az idilli kezdés után a pár napon belül kiderülő hazugságok miatt Nóra végül elhagyja a férjét és gyermekeit. Sokan a női egyenjogúság úttörő művének tartják, ami az emancipáció kérdéseit boncolgatja. A helyszín Helmerék lakása.

1. felvonás

Nóra és Helmer látszólag boldog házasságban élnek. Nóra gondtalan és ártatlan, de titokban tart valamit. Helmer kissé lekezelően bánik feleségével.

Nórát meglátogatja barátnője, Kristine Linde. Nóra bevallja, hogy férje, Helmer nem tudja, hogy Nóra valaha kölcsönt vett fel annak érdekében, hogy halálos beteg férje meggyógyulhasson.

Nóra találkozik Krogstassal, aki régi hitelezője. Krogstas zsarolja Nórát, hogy segítségével megtarthassa állását.

2. felvonás

Nóra igyekszik leplezni, milyen gondokkal küszködik, és próbálja meggyőzni férjét, ne küldje el Krogstast, ám nem jár sikerrel. Kétségbeesésében régi, halálos beteg barátjához, Rank doktorhoz fordul, aki szerelmet vall Nórának.

Közben Krogstas felkeresi Nóra férjét, ahogy mondja, „üzleti ügyben”. Pedig valójában Helmer el akarja őt bocsátani, rossz előélete és híre miatt. Helyette inkább Nóra barátnőjét, Lindénét választja.

Másnap Krogstas felkeresi Nórát. Megfenyegeti, hogy mindent elárul férjének, ha nem segít neki visszakapni állását, mellyel börtönbe is juttathatja.

Nóra Lindénétől kér segítséget, akinek korábban Krogstas udvarolt.



3. felvonás

Krogstas és Lindéné ismét egymásra találnak. Lindéné arra kéri kedvesét, ne akadályozza meg, hogy a mindent felfedő levél Helmer kezébe jusson.

Nóra mindent őszintén elmond férjének, remélve, hogy megérti, és megbocsát neki. De csalódnia kell: Helmer inkább a vagyonát, hírnevét félti, és feleségét okolja a gondok miatt.

Krogstas végül visszaküldi a kompromittáló adóslevelet, mellyel az adósság megszűnik, és a börtön veszélye sem fenyegeti Nórát többé. Helmer a vész elmúltával úgy tesz, mintha mi sem történt volna, de Nóra már nem tud és akar visszatérni régi életéhez.

Mivel csalódott Helmerben, úgy dönt, elhagyja férjét és gyermekeit, abban a reményben, hogy megtalálja önmagát és függetlenségét. Helmer már nem tudja rávenni a maradásra.

Összefoglalás

A felvonások során a színdarab fő témái: a társadalmi elvárások, a női függetlenség és az önmegvalósítás, fokozatosan bontakoznak ki. Az események összejátszása és a konfliktusok kirobbanása miatt az elvárt szerepek megkérdőjeleződnek. Nórának szembe kell néznie önmagával és az élet árnyékos oldalával. Mindezek azt eredményezik, hogy Nóra egy szebb jövő érdekében minden, addig számára fontos értéket hátrahagy, és új életet kezd.





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük