Moliére: Tartuffe olvasónapló

Moliére: Tartuffe olvasónaplóSzínhely: Párizs, Orgon háza

Moliére: Tartuffe – olvasónapló
Moliére: Tartuffe – olvasónapló

Szereplők: Pernelle asszony, Orgon anyja

Orgon, Elmira férje

Elmira, Orgon felesége

Damis, Orgon fia

Mariane, Orgon lánya, Valér szerelme

Valér, Mariane szerelme

Cléante, Orgon sógora

Tartuffe, álszent

Dorine, Mariane komornája

Flipote, Pernelle asszony szolgálójaMoliére: Tartuffe olvasónapló, Moliére: Tartuffe művének rövid összefoglalása.

A történet úgy kezdődik, hogy Orgon házában Pernelle asszony veszekedik Elmirával és két gyerekével. Folyton csak Tartuffe-öt dícséri, de a háziak ezt ellenzik. Később maga Orgon is megérkezik, és mindjárt az álszentről érdeklődik. Cléante megpróbálja megértetni vele, hogy Tartuffe milyen ember, de sógora hajthatatlan.

Már az sem biztos, hogy Mariane kezét Valér kapja meg. Meg is kéri Marianet, hogy fogadja el férjének a szeretett Tartuffe-öt. A család részévé akarja tenni, de Dorine nem engedi és kiáll Mariane mellett. Valér szintén a lány mellé áll, hiszen nagyon szereti. Megpróbálnak csellel túljárni Orgon eszén. Elmira beszél Tartuffe-el, aki odavan Elmiráért és ezt meg is mondja neki.

Elmira hűvösen fogadja a vallomást és hallgatásáért cserébe Valér és Mariane esküvőjének megtartását kéri, és azt, hogy Tartuffe mondjon le meg nem érdemelt vagyonáról és a családban elfoglalt helyéről. Míg a beszélgetés folyik, Damis egy jól álcázott rejtekhelyről kihallgatja őket. Elmondja apjának, hogy Tartuffe szereti Elmirát. Orgon mindezt nem hiszi el és kitagadja Damist, Marianet pedig még aznap hozzá akarja adni az álszent Tartuffe-höz és örökösnek kívánja kinevezni.

Cléante megpróbálja jobb belátásra bírni Tartuffe-öt, de nem jár sikerrel. Ezért Elmira kieszel egy tervet, becsalja Orgont az asztal alá és hivatja Tartuffe-öt. Ravaszul vallomásra bírja, így férje rájön az igazságra. Ki akarják tiltani a házból, de nem távozik mivel Orgon ráhagyta a vagyonát. Nagyobb baj, hogy Orgon, Argas barátja kazettáját Tartuffe-nak adta, így elárulta Argas titkát. Később megjelenik Lojális úr, aki ki akarja lakoltatni Orgon házát, Tartuffe utasítására.

Amíg a tennivalókon tanakodnak, megjelenik Valér. Tartuffe feljelentést tesz a rendőrségen és elfogatási parancsa van Orgon ellen, ezért ő kénytelen elmenekülni. Pernelle asszony is kezdi tisztán látni a történteket és hisz Orgonnak. Hirtelen feltűnik Tartuffe a rendőrfőnökkel. Hosszas vitatkozás után kiderül, hogy nem Orgon megy majd a börtönbe, hanem az álszent Tartuffe, mert már régóta keresték gaz tettei miatt. Csupán kivárták újabb bűnét, hogy több bizonyíték alapján ítélhessék el. A nagy úr Orgonnak is megbocsájt, visszaadja vagyonát és megtarthatják Mariane és Valét esküvőjét is.

Moliére: Tartuffe olvasónapló, Moliére: Tartuffe művének rövid összefoglalása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük