Emily Brontë: Az üvöltő szelek olvasónapló

„Üvöltő szelek” címmel jelent meg Emily Brontë brit szerző egyetlen regénye, mely az irodalomtörténet kiemelkedő alkotásai közé sorolható. Az 1847-ben, Ellis Bell álnéven publikált mű jelentősége abban rejlik, hogy elbeszéléstechnikai újításai messze túlmutatnak saját korán, sőt a 20. és 21. század irodalmi irányzatait is megelőlegezték. A romantikus alapok ellenére sokan az első modern angol regénynek tekintik.

A regény cselekménye egy viharos, szeles időjárással jellemezhető yorkshire-i udvarház, a Szelesdomb körül bonyolódik, ahol a főszereplők, Heathcliff és Catherine Earnshaw viharos szerelme és gyűlölködése tárul fel az olvasó előtt.

Szereplők:

Emily Brontë: Az üvöltő szelek olvasónapló
Emily Brontë: Az üvöltő szelek olvasónapló

 

Heathcliff: talált gyerek, később birtokos úr, a regény főszereplője
Catherine Earnshaw: Szelesdomb urának lánya, Edgar Linton felesége, Heathcliff szerelme
Edgar Linton: földesúr, Thrushcross Grange tulajdonosa, Catherine Earnshaw férje, Cathy apja
Isabella Linton: Edgar húga, aki vonzódik Heathcliff-hez, majd feleségül megy hozzá
Ellen (Nelly) Dean: szolgáló Szelesdombon, majd Thrushcross Grange-en
Cathy Linton: Catherine és Edgar lánya
Hareton Earnshaw: Hindley Earnshaw fia

Emily Brontë „Üvöltő szelek” című regényében a történetmesélés nem követi a hagyományos lineáris szerkezetet. A regény jelentős részét múltbeli események visszaemlékezései alkotják, melyeket a szereplők mesélnek el. Brontë egy összetett, többrétegű narratív technikát alkalmaz: a fő elbeszélő, Lockwood úgy adja tovább a történetet, ahogy azt Nellytől, az események egyik közvetlen szemtanújától hallja.

Emily Brontë: Az üvöltő szelek olvasónapló

Emily Brontë „Üvöltő szelek” című regényének cselekménye 1801-ben veszi kezdetét, amikor Lockwood úr, a Fácánosmajor (Thrushcross Grange) bérbe vételére érkezik Heathcliffhez, és egy éjszakát tölt el Zúgóbércen. Lockwood már érkezésekor észleli a ház barátságtalan atmoszféráját és Heathcliff nyers modorát, noha a házban élő fiatal lány, Cathy Linton megnyerő személyiségűnek tűnik számára.

Az éjszaka azonban váratlan fordulatot vesz: Lockwood különös hangokat hall szobájában, és úgy véli, egy női szellem jelenlétét érzékeli. Heathcliff őrjöngve kiáltja a szellemet, míg a megrettenő Lockwood a szomszédos Thrushcross Grange-ben betegen fekszik le. Ezt követően kéri meg Nellyt, a házvezetőnőt, hogy mesélje el neki Heathcliff és Catherine viharos történetét.

Nelly beszámolója a „Üvöltő szelek” című regényben harminc évvel a fő események előtt kezdődik, amikor Mr. Earnshaw, a Szelesdomb birtok ura, egy Liverpool-i utcáról felkaptott árva gyermeket hoz haza hosszú útjáról. A fiút, akit elhunyt fia után Heathcliffnek nevez el, azonnal ellenszenv fogadja Hindley részéről, Mr. Earnshaw vér szerinti fiától, aki szívből gyűlöli az új jövevényt.

Ezzel szemben Catherine, Earnshaw lánya, gyorsan megkedveli Heathcliffet, és a két gyermek hamarosan elválaszthatatlan társakká válik. Együtt játszanak és tanulnak a környező vadonban, mígnem Mr. Earnshaw halála után Hindley átveszi a birtok irányítását. Új birtokosa szolgasorba taszítja Heathcliffet, megalázó munkákat szabva rá, bár Catherine-től így sem tudja elszakítani.

Egy estén Catherine és Heathcliff csínytevésből betörnek a szomszédos Thrushcross Grange birtokra, ahol azonban elkapják őket. Heathcliffet azonnal kizavarják, Catherine-t viszont vendégként megtartják. A lány visszatérése után viselkedése megváltozik, rádöbben, hogy a társadalmi különbségek miatt neki és Heathcliffnek nincs közös jövőjük.

Egyik este elárulja Nellynek, a szolgálónak, hogy elfogadta a Thrushcross Grange örökösének, Edgar Lintonnak a házassági ajánlatát, noha szívében Heathcliffet szereti továbbra is. Heathcliff, aki a beszélgetésből csak Catherine és Edgar házasságára vonatkozó részleteket hallja meg, még azon éjszaka elhagyja Szelesdombot.

Catherine mélyen megrendül Heathcliff távozása miatt, betegségbe esik, de idővel felépül. Néhány évvel később Edgar Linton felesége lesz, és Thrushcross Grange-re költözik, ahol nyugodt életet él, egészen addig, amíg a meggazdagodott Heathcliff váratlanul vissza nem tér, bosszúszomjas szándékkal. Heathcliff kártyajátékban kisajátítja az immár özvegy Hindley vagyonát, majd elcsábítja és megszökteti Edgar naiv húgát, Isabellát.

Heathcliff ismételt megjelenése újra szembesíti Catherine-t a férfi iránt érzett szerelmével. Catherine-t kimeríti Heathcliff állandó vádaskodása és a két férfi közötti konfliktus; rövidesen betegség támadja meg, és meghal. Heathcliff kétségbeesetten búcsúzik tőle halála előtt. Catherine halála után megszületik lánya, Cathy Linton. Hindley halála után fia, Hareton Heathcliff gondjaiba kerül. Isabella Londonba menekül, ahol megszüli Heathcliff fiát, Lintont.

Évek múlva a fiatal Cathy békés életet él Thrushcross Grange-ben, tudatlanul Szelesdomb és annak lakói történéseiről. Heathcliff azonban terveket sző: gondoskodik róla, hogy a lány találkozzon és barátságot kössön saját gyenge és betegeskedő fiával, Lintonnal.

Amikor Cathy és gondviselője, Nelly nem figyelnek oda, Heathcliff elrabolja Cathyt és kényszeríti, hogy feleségül menjen Lintonhoz. Cathy apja, Edgar röviddel ezután elhuny, majd Linton is meghal, így a lány és teljes vagyona Heathcliff hatalma alá kerül. Cathy boldogtalanul költözik Szelesdombra, míg Nelly Thrushcross Grange-ben marad. Itt találkozik Lockwooddal, aki később elhagyja a vidéket, miután meghallgatja a történetet.

Két évvel később Lockwood visszatér, és ekkor tapasztalja meg, mennyit változott a helyzet Szelesdombon. Nelly, aki nem sokkal Lockwood távozása után szintén Szelesdombra költözött, beszámol neki arról, hogy szemtanúja volt Heathcliff egyre zavarodottabb viselkedésének, valamint Hareton és Cathy között kibontakozó szerelmi kapcsolatnak.

Cathy kezdetben ellenségeskedik a jóságos, de műveletlen Haretonnal, akit eleinte Heathcliff szövetségesének tekint. Azonban hamarosan felfedezi Hareton erényeit, és megkedveli őt. Heathcliff állapota eközben tovább romlik: nem eszik, nem alszik, és folyamatosan a lápon bolyong. Végül egy reggelen holtan találják szobájában, arcán groteszk mosollyal.

Heathcliffet Catherine és Edgar mellett helyezik végső nyugalomra, míg Cathy és Hareton eljegyzik egymást. A helyi babonás parasztok között azonban elterjed a hiedelem, hogy bizonyos időkben egy férfi és egy nő szellemét lehet látni a lápon.

Emily Brontë: Az üvöltő szelek olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük