Felix Salten: Bambi olvasónapló

Szereplők:

Felix Salten: Bambi olvasónapló
Felix Salten: Bambi olvasónapló

Bambi – a regény főhőse, a későbbi herceg
Bambi édesanyja – őzsuta
Erna – Bambi édesanyjának unokanővére
Faline és Gobó – Erna leánya és fia
Egy félelmetes vadász
Az öreg – egy idős őzbak
Öreg herceg – tekintélyes őzbak, az őzek fejedelme és Bambi apja
Ronno, Karus – hercegek, Bambi vetélytársai
Nyúl barát/Toppancs – Bambi barátja
Macskabagoly – aki azzal szórakozik, hogy ijesztgeti a többieket
Mókus, szajkó, hollók, varjak – erdei állatok

A magyar származású, osztrák író, Felix Salten által írt Bambi, ikonikus regény elsőként 1923-ban jelent meg Németországban, „Bambi: Eine Lebensgeschichte aus dem Walde” címmel. A mű egy őzbakgida életén keresztül tárja fel az erdő rejtelmeit és a természet változatos arcát, beleértve annak kegyetlen és gyönyörű pillanatait is.

A regény hamarosan nemzetközi sikert aratott, és 1928-ban „Bambi, A Life in the Woods” címmel angol nyelvre is lefordították. A történet olyan mélyen megérintette a közönséget, hogy Walt Disney figyelmét is felkeltette, aki 1942-ben nagy sikerű rajzfilm formájában vitte vászonra a Bambi történetét. A film tovább növelte a mű népszerűségét, és Bambi karaktere ikonikus figurává vált a popkultúrában.

Magyarországon a regény először 1929-ben jelent meg a Pantheon Kiadónál, Fenyő László fordításában, majd később György Ferenc (1957) és Nádori Lídia (2013) is újrafordította a művet, így több generáció is hozzáférhetett Salten varázslatos világához.

Bambi története nem ért véget az első kötetben. 1940-ben Felix Salten folytatást írt, mely Zürichben látott napvilágot „Bambis Kinder: Eine Familie im Walde” címmel. Ez a mű Bambi gyermekeiről szól, és bemutatja, hogyan folytatódik az erdő életének megőrzése a következő generáció által. Az új kötetet Magyarországon is azonnal kiadták, így a magyar olvasók is részesei lehettek Bambi családjának kalandjainak.

Salten művei ma is népszerűek, és generációkon keresztül inspirálják az olvasókat a természet iránti tiszteletre és a vadon élő állatok megértésére.

Felix Salten: Bambi olvasónapló

Bambi, az ifjú őzgida egy tavaszi napon született meg az erdő mélyén. Édesanyja nem sokkal születése után bevezette őt az erdő rejtett titkaiba és veszélyeibe, bemutatva az erdő lakóit és az őzek életmódját. Amint Bambi elég éretté vált, anyja megengedte neki, hogy kilépjen a nagy mezőre, amely egyszerre volt gyönyörű és veszélyekkel teli.

A mezőn Bambi találkozott nagynénjével, Enával, és annak két ikergyermekével, Falinával és Gobóval. A fiatal őzek hamar összebarátkoztak és megosztották egymással az erdőben szerzett tapasztalataikat. Játékuk során találkoztak először az őzbakokkal is. A bakok távozása után a kis őzgidák megtudták, hogy azok az apáik, de azt is, hogy az apák ritkán maradnak a gidákkal és nem szoktak velük beszélni.

Ez a történet nem csupán egy állatokról szóló mesét tár elénk, hanem betekintést enged az őzek szociális viszonyaiba és a természet törvényeibe.

Ahogy Bambi felnőtté válik, anyja egyre többször hagyja őt egyedül. Ebben az időszakban találkozott először az emberrel, a vadásszal, aki lelő egy gyanútlan őzbakot. Az őzek körében az ember hatalmát Istenhez hasonlóként emlegetik, hiszen ő rendelkezik az élet és halál felett. Egy alkalommal a vadász megcélozza Bambit is, de ő és anyja szerencsésen megmenekülnek.

Egy idősebb őzbak, akit az őzek a Hercegnek hívnak, szembeszáll Bambival, amikor az fiatalon túlságosan sokat siránkozik anyja után. A Herceg a legrangosabb, legrégebbi és legnagyobb őzbak az erdőben, bölcsessége és magányos életmódja révén tisztelet övezi.

A téli időszakban Bambi új barátokra talál: megismerkedik Marénával, a fiatal őzsutával, valamint Nettlával, egy idősebb nőstény őzzel, továbbá Ronnóval és Karusszal, két őzbakkal. A tél közepén vadászok lepik el az erdőt, sok állatot megölnek, köztük Bambi anyját is. Gobó, Bambi egyik barátja is eltűnik, és mindenki halottnak hiszi.

Ezek a tragikus események mély nyomot hagynak Bambiban, aki személyes veszteségein keresztül érti meg az erdő törvényeit és az élet nehézségeit.

A regény története egy évvel később folytatódik, amikor kiderül, hogy Nettla vette át Bambi nevelését. Ebben az időszakban, amikor Bambi először növesztett agancsot, a többi bak agresszíven bánt vele. Azóta eltelt egy év, és immár másodszor növeszt Bambi agancsot, amelynek nyarán újra találkozik Falinéval. Egy sor küzdelem után, amely során előbb Karusszal, majd Ronnóval mérkőzik meg és legyőzi őket, Bambi és Faline szerelemről vallanak egymásnak, és egyre több időt töltenek együtt.

Ebben az időszakban az öreg Herceg, a tapasztalt és bölcs őzbak, életmentő szerepet játszik Bambi életében. Egy alkalommal, amikor Bambi egy vadász felé rohant, aki őzsuta hangját utánozta sípjával, a Herceg közbelép, és megmenti őt a biztos haláltól. Ez az esemény tovább mélyíti Bambi tiszteletét a Herceg iránt, és rávilágít az erdő veszélyeire és a benne rejlő kihívásokra.

Az események során a fiatal Bambi egy fontos leckét tanul meg: nem szabad vakon rohannia egy másik őz hangjára, különösen, ha az ember van a közelben. A nyár folyamán Gobó, Bambi egyik régi barátja váratlanul újra felbukkan. Kiderül, hogy Gobót egy ember mentette meg és ápolta vissza az egészségébe azon a vadászaton, amely során Bambi anyját megölték. Miközben Gobó édesanyja és Maréna, mint „az ember barátját” üdvözlik, az öreg Herceg és Bambi inkább sajnálatukat fejezik ki iránta.

Maréna barátságot köt Gobóval, de néhány hét múlva tragédia történik: Gobót megöli egy vadász, amikor a réten túl közel merészkedik hozzá. Gobó tévesen hitte, hogy a nyakában lévő hám megvédi őt minden embertől. Ez az eset újabb tragikus fordulatot jelent az erdő lakóinak életében, és rámutat az ember és vadon élő állatok viszonyának bonyolultságára.

Ahogy az évek telnek, Bambi egyre több időt tölt egyedül, és bár még mindig szereti Falinét, egyre távolabb kerül tőle, melankóliájában. Az idősebbé válásával egyre gyakrabban találkozik az öreg Herceggel, aki fontos túlélési ismeretekkel látja el. A Herceg beavatja Bambit a vadon rejtelmeibe, megtanítja neki, hogyan lehet kiszabadítani egy állatot egy csapdából, és figyelmezteti, hogy kerülje az kitaposott ösvényeket, elkerülve ezzel az ember által készített csapdákat.

Egy alkalommal, amikor egy vadász meglövi Bambit, az öreg Herceg útmutatásával Bambi zavart okoz a vadász és kutyái számára azzal, hogy köröket fut, így segítve megállítani a vérzést; ezután a Herceg egy biztonságos helyre vezeti, ahol Bambi meggyógyulhat. Ezek az események még inkább megerősítik Bambi tiszteletét és kötődését a Herceghez, mint a vadon bölcs vezetőjéhez.

Bambi, a fiatal őzbak, miután megsérült, az öreg Herceg mellett marad a biztonságos menedékben, amíg ismét erőre nem kap, hogy elhagyhassa azt. Az évek múlásával Bambi öregszik, őszül, és ekkor az öreg Herceg egy utolsó, meghatározó leckét ad számára: elvezeti őt egy ember holttestéhez, akit másik ember ölt meg, ezzel bizonyítva, hogy az ember sem mindenható. Bambi rádöbben, hogy felette is áll egy magasabb hatalom, aki minden teremtmény ura. Ebben a pillanatban az öreg bak, aki mindig is szerette Bambit, fiamnak szólítja őt, majd magányosan távozik, hogy egyedül haljon meg.

A regény záró jelenetében Bambi, immár az „öreg” szerepében, találkozik egy ikerpárral, akik édesanyjuk után sírnak. Megszidja őket, hogy miért nem képesek önállóan élni, ezzel jelezve, hogy most már ő az, aki továbbadja a tudást és a túlélés fortélyait a következő nemzedéknek. Ez a fordulat teljes körűvé teszi Bambi fejlődését, aki egykor maga is fiatal és tapasztalatlan volt, most pedig bölcs vezetőként áll az erdő lakói előtt.

Felix Salten: Bambi olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük