Franz Kafka Átváltozás olvasónapló 2

Franz Kafka Átváltozás olvasónapló 2Szereplők:

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló
Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló

 

Gregor Samsa, utazó ügynök
Grete, Gregor húga
Gregor apja és anyja

cégvezető úr, Samsa főnöke
Anna, a Samsa család szolgálólánya
a család idős bejárónője
három szakállas úr, albérlőkFranz Kafka Átváltozás olvasónapló 2

2. rész

Gregor álmából ébredve tapasztalja, hogy időközben besötétedett, és sorra veszi sérüléseit: fájó oldalát, egyik lábát, melyet nem tud mozgatni.

Húga az ajtó elé tett neki ételt: tejet fehérkenyérrel. Örül neki, de, bár farkaséhes, bogárként nem tudja megenni. Az ajtórésen látja apját, anyját és húgát csendes esti tevékenységben elmerülve. Mielőtt elaludna, elhatározza, igyekszik minél kevesebb kellemetlenséget okozni családjának.

Másnap húga benéz hozzá: először visszahőköl, azután azonban, látva, hogy nem evett, különféle ételeket visz neki. A friss étkeket nem bírja megenni, csak a mártást, főzeléket és sajtot. Húgával mindketten ügyelnek rá, hogy ne kerüljenek egymás elé, hogy kíméljék a másik érzelmeit. Az étkezések innentől kezdve mindig így zajlanak.

Mivel idáig Gregor tartotta el a családot, amiért csak húga volt hálás, apja kénytelen azon gondolkodni, miből éljenek a továbbiakban. Szerencsére még maradt valami tőkéjük, de Gregor tizenhét éves húga nem mehet hegedülni konzervatóriumba, ahogyan szerette volna.

Bár húga szánja Gregort, a látványát képtelen elviselni, ezért végül Gregor mindig takaró alá bújva fogadja csak. Szülei az átváltozása óta nem látogatták meg, bár anyja vágyott rá, és Gregor is örült volna, ha láthatja őt.

Mikor szokásává válik, hogy mászkáljon a szobában, Gregor húga és anyja bemennek hozzá, hogy eltolják neki a bútorokat. Így végre láthatja anyját, viszont nem szeretné, hogy csupasz legyen a szoba. Emiatt anyja is kénytelen észrevenni, és látásától elájul. Gretének kell újraélesztenie, ezért húga megharagszik Gregorra, apja pedig dühében almával bombázza, ami miatt megsérül. Végül az anya könyörög Gregor életéért.

3. rész

Gregor egy hónapig betegeskedik, a rádobott alma benne maradt a húsában, és már nem is tud többé gyorsan járni. A családtagok emiatt érzett lelkiismeret-furdalása miatt ezentúl mindennap kinyitják neki a nappali ajtaját, hogy a sötétben figyelhesse őket és beszélgetéseiket.

Ezek már meglehetősen csöndes családi beszélgetések. Az apa alszik a karosszékben, az anya fehérneműt varr egy divatüzletnek. Húga időközben elhelyezkedett egy üzletben elárusítónőnek, este pedig gyorsírást és franciát tanul. Az apa bankszolga lett; egyenruháját még otthon is folyton viseli. A cselédlányt elbocsátották, így a bejárónőn kívül az anya végez mindent a háztartásban.

A család olyannyira elkeseredett, hogy már az elköltözésen gondolkoznak, de ahhoz sincs lelkierejük. Mindenki fáradt tehát, ezért egyiküknek sincs kedve sokat foglalkozni Gregorral. Húga is csak ímmel-ámmal törődik vele, az sem érdekli, megeszi-e az ételt Gregor, amit visz neki.

A bejárónő viszont érdeklődik iránta, és Gregor nem érti, hogy családja miért nem bízza legalább rá a róla való gondoskodást. Gregor lassan már nem is eszik, a szobáját pedig lomtárnak használják, a lakás egyik szobáját pedig albérletbe adják három úrnak.

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 1

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 2

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük