Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3Szereplők:

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló
Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló

 

Gregor Samsa, utazó ügynök
Grete, Gregor húga
Gregor apja és anyja

cégvezető úr, Samsa főnöke
Anna, a Samsa család szolgálólánya
a család idős bejárónője
három szakállas úr, albérlőkFranz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3

Gregor szobájába mindenki bedob mindent, ami felesleges. A család jól tartja a három albérlőt, miközben Gregor szinte éhen hal, egész nap szobája sötét zugában kuporogva.

Grete egy nap hegedül az albérlő uraknak, és Gregor a zene vonzására kimegy a nappaliba – de rá sem hederít senki. Miközben arról álmodozik, hogy húgát elzárja szobájába, hogy egyedül ő élvezhesse a játékát, az albérlők észreveszik. A csúf bogár láttán azonnal felmondanak, azzal fenyegetőzve, hogy nem fizetnek ki semmit.

A család teljesen összeomlik. Grete elhatározza magát, és arról győzködi a többieket, hogy ez a rút szörny már nem Gregor. Meg kell szabadulniuk tőle, mielőtt teljesen tönkreteszi őket. Végül még az anya is beleegyezik. Gregor lassan bemászik a szobájába, az ajtót rázárják. Mozdulni nem tud többé, fájdalmait egyre kevésbé érzi, míg lassan meghal.

Másnap a bejárónő felfedezi, hogy Gregor már nem él. Apja örömében hálát ad Istennek, húga csak most veszi észre, mennyire le volt Gregor soványodva. Ezalatt az albérlők a reggelijüket követelik, de az apa, felesége és lánya nem foglalkozik velük, a gyászuk miatt. A három albérlő emiatt alázatosan elhagyja a házat.

A bejárónő „elintézi” Gregor maradványait, de a családot nem érdekli, mit csinált vele. Úgy döntenek, ezt a napot a pihenésnek szentelik. Végre bizakodva tekinthetnek a jövőbe: elköltözhetnek olcsóbb lakásba, és eladósorba került, megszépült húga talán végre férjhez megy nemsokára.Franz Kafka: Az átváltozás összefoglalás

Franz Kafka: Az átváltozás című műve egy regényszerű, valójában drámai stílusban megírt novella. Az elbeszélés a groteszk eszközével próbálja lefesteni, mennyire könnyű elfelejteni, hogy emberségesek maradjunk egy embertelen világban. Kafka fantasztikus helyzetbe hozott hősei pedig nem képesek az adott szituációnak megfelelően reagálva elkerülni a bukást.

Érdekesség:

Sokan próbálták megfejteni, pontosan milyen bogárrá változhatott Gregor. Az amerikai író-lepkeszakértő Nabokov még konkrét tudományos meghatározást adott a fajtáról, Kafka jellemzése alapján.

Valójában azonban az eredeti német szövegben a „kártevő” (magyar fordításban „szörnyű féreg”), „szörny”, illetve „izé” szavak szerepelnek a lény leírásaként. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy nem az volt a lényeg az író számára, hogy pontosan mivé vált Samsa. Sokkal inkább az, hogy teljesen elvesztette emberi formáját, ami összekötötte őt a családjával és környezetével.

Kafka írásai olyan, örökérvényű kérdéseket boncolgatnak, amelyek minden korban számot tarthatnak az olvasók érdeklődésére. Fő témája szinte összes művében fellelhető: a hétköznapi kisemberek szélmalomharca a bürokrácia útvesztői és a névtelen, ismeretlen hatalom elnyomásával szemben.Tudtad-e?

A szerző halála előtt barátjára, Max Brodra bízta összes írását, azzal a kéréssel, hogy semmisítse meg mindet. Ő azonban nem teljesítette Kafka akaratát – ennek köszönhető, hogy Franz Kafka művei mindmáig elérhetőek és népszerűek.

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 1

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 2

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük