Kipling: A Dzsungel könyve olvasónapló

Szereplők:

Maugli, indiai gyermek

Kipling: A Dzsungel könyve olvasónapló
Kipling: A Dzsungel könyve olvasónapló

Akela, a farkasfalka vezére
Bagira, a fekete párduc
Balu, a medve
Sir Kán, a tigris
Ká, az óriáskígyó
Csil, a keselyű
Háti, a bölcs elefánt
Tabaki, a sakál
Messzua, indiai asszony
Buldeo, Baldéo, a falu vadásza
Riki-tiki-tévi, a fiatal mongúz
Nag és Nagaina, két kobra

 

Rudyard Kipling 1894-ben megjelent műve, A dzsungel könyve, egy sor novellát tartalmaz, amelyek zömmel az indiai dzsungelek mélyén játszódnak. A gyűjtemény központi alakja Maugli, a farkasok által felnevelt fiú. A kötet többi története is az indiai tájakon bontakozik ki, kivéve a ‘Kvikvern’ és ‘A fehér fóka’ című elbeszéléseket. Kipling, aki Indiában született és ott is nőtt fel, hitelesen ábrázolja a dzsungel világát. A novellák gyakran tartalmaznak mély erkölcsi üzeneteket, amelyek a dzsungel törvényeként tűnnek fel. A történeteket emberi vonásokkal felruházott állatfigurák népesítik be, és minden novella egy verssel nyílik és zárul.

Kipling: A Dzsungel könyve olvasónapló

 1. Maugli testvérei – Maugli, az indiai gyermek szüleit megöli Sir Kán, a tigris. A fiút a Szioni-dombokon élő farkasfalka neveli fel. Tíz év elteltével Maugli bosszút áll Sir Kánon.
 2. Ká vadászata – A hétéves Mauglit elrabolja egy majomcsapat. Barátai, Balú, a medve és Bagira, a fekete párduc Kától, az óriáskígyótól kérnek segítséget, hogy megmentsék a fiút.
 3. Tigris! Tigris! – Maugli megpróbál beilleszkedni az emberek közé, egy Messzua nevű asszony fogadja be. Sir Kán bosszút akar állni Mauglin, aki végül legyőzi a tigrist.
 4. Rátok szabadítom a dzsungelt – Az emberek boszorkánysággal vádolják Messzuát, és meg akarják égetni. Maugli a vadállatok segítségével kiszabadítja az asszonyt, és lerombolja a falut.
 5. A vörös kutyák – A dólok, a Dekkán-fennsíkon élő vadkutyák behatolnak a farkasok vadászterületére. Maugli segít a farkasoknak legyőzni a betolakodókat.
 6. A király ankusa – Maugli egy elhagyott városban egy kincseskamrát talál, amelyet egy fehér kobra őriz. A kígyó figyelmeztetése ellenére Maugli elhoz egy ankust (elefánt-ösztökélő fegyvert) a kamrából, és ez a tette négy ember életébe kerül.
 7. Hogyan született a félelem – Háti, a bölcs elefánt elmeséli Mauglinak, miért vannak olyan éjszakák, amikor a tigrisek ölhetnek embert.
 8. Tavaszi futás – Tavasszal az összes állat elfordul az immár felnőtt Mauglitól, aki úgy határoz, újból visszatér az emberekhez. Balú, Bagira, Ká és a farkasok felkeresik, hogy búcsút vegyenek tőle.
 9. Riki-tiki-tévi – Riki-tiki-tévit, a fiatal mongúzt egy Indiában élő angol család fogadja be. A mongúz megvédelmezi a családot Nagtól és Nagainától, a két kobrától.
 10. A fehér fóka – Kotik, a fehér fóka úgy határoz, hogy megkeresi a helyet, ahol az emberek nem vadásznak a fókákra, és elvezeti oda a népét.
 11. Kis Tumáj és az elefántok tánca – Tumáj, a fiatal elefánthajcsár egy éjszaka szemtanúja lesz az elefántok táncának.
 12. A krokodilus története – A mugger-gauti Mugger, egy istenként tisztelt emberevő krokodil elmeséli élete történetét egy sakálnak és egy marabunak.
 13. Kvikvern – Kotuko, az eszkimó fiú és egy eszkimó lány magukra maradnak a sarki télben, amíg hűséges szánhúzó kutyáik meg nem találják őket.
 14. A királynő szolgái – A történet elbeszélője fültanúja lesz az indiai hadseregben szolgáló állatok beszélgetésének, akik egy katonai parádéra készülnek.
 15. Purun bagát csodája – Egy indiai hivatalnok, Purun Dász lemond hatalmáról, remete lesz a Himalájában. Egy éjszaka megment egy falut a földcsuszamlástól.

Kipling: A Dzsungel könyve olvasónapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük