Mándy Iván: Csutak és a szürke ló olvasónapló

Szereplők:

Mándy Iván: Csutak és a szürke ló olvasónapló
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló olvasónapló

Csutak – vakációzós kiskamasz
Színes Géza – Csutak gyerekszínész barátja
Pazár, Kati, Dochnál, Dunai, Kamocsa – mind Csutak barátai
Csutak édesapja – foglalkozása kalauz
Fuvarosnő
Egyszerű emberek
és a szürke ló

Mándy Iván: Csutak és a szürke ló olvasónapló

A mű a városi környezetben felnövő, anyagilag kevésbé tehetős családok gyermekeinek mindennapjaiba enged betekintést.

Közülük is kiemelkedik Csutak, akinek apja kalauzként dolgozik, és nem engedheti meg magának, hogy nyáron táborba küldje fiát. Csutaknak az az álma, hogy gyermekszínész váljon belőle, és barátai körében is elismerést szerezzen, akik gyakran csipkelődnek vele és nem veszik komolyan. Amikor lehetőséget kap, hogy Vörösmarty Mihály „Csongor és Tünde” című darabjában a főszerepet játssza, nagy örömét leli benne, azonban a szerepet az utolsó pillanatban egy barátjára, Színes Gézára bízzák.

Csutak és barátai a város különböző elhagyatott zugait fedezik fel, ahol szabadon engedhetik a fantáziájukat és játszhatnak. Ilyen helyszínek közé tartozik egy autóroncsokkal teli elhagyatott udvar, egy barátjuk pincéje, valamint egy leselejtezett vonatokat tároló, elhagyott pályaudvar, amit ők csak „szigetként” neveznek. Ezek a kalandok adnak lehetőséget Csutaknak, hogy kiteljesedjen, és talán a barátai szemében is növekedjen a tekintélye.

Egy váratlan fordulattal kezdődik a történet, amikor egy városi utcán egy kövér fuvarosnő egy csontsovány, gyenge lábú szürke lovat vezet, amit a járókelők, köztük Csutak is, megdöbbenve szemlélnek. Az állat, amely alig bírja tartani magát a lábán, útja végén a vágóhídra kerülne, ám a fuvarosok azt közlik a nővel, hogy aznap már nem tudják vállalni a szállítást. Erre a fuvarosnő az állatot egy ócskavas telepen hagyja magára.

Csutak, szánalmat érezve a meggyötört állat iránt, úgy dönt, hogy megmenti. Jelentős erőfeszítések árán elvezeti a lovat az ócskavas telepről először Kamocsáék, majd később Katiék bérházának pincéjébe. Tudván, hogy a ló nem maradhat ott örökké, a kamaszok keresni kezdenek egy megfelelő helyet számára, míg végül elhatározzák, hogy a szigeten találhatnak számára ideális otthont.

A szigetről való visszatérés után Csutak otthon találja magát egy váratlan helyzetben: apja és a mérges fuvarosnő várja, aki fenyegetőzik, hogy felkeresi a fiú barátait is, ha Csutak nem árulja el az állat rejtekhelyét. Csutak, mint jó barát, figyelmezteti társait, hogy óvakodjanak. A barátok azonban, a helyzet súlyosságát felmérve, gyorsan távoznak, Csutakot magára hagyva.

Csutak úgy dönt, hogy itt az ideje felkeresnie régi barátját, Színes Gézát, a gyermekszínészt, akivel hosszú ideje nem találkoztak. A fiú megosztja Gézával azokat a kalandokat, amelyeket a sovány szürke lóval átélt, beleértve az állat megmentését és annak jelenlegi tartózkodási helyét is. Géza, aki azóta sokat változott, szintén beszámol saját tapasztalatairól, és Csutak megkéri őt, hogy ne árulja el a ló rejtekhelyét.

Ahogy telnek a napok, Csutak és Kati önfeledten játszanak a szigeten, amikor váratlanul filmforgató stáb érkezik és lezárja a területet. A gyerekek eleinte nem értik, hogyan lehetséges ez, ám hamar rájönnek, hogy Színes Géza ajánlotta a helyszínt a filmeseinek. A kamaszok, élve a helyzet adta lehetőséggel, sikeresen bejutnak a lezárt területre és figyelik, ahogy a stáb dolgozik. Reménykednek benne, hogy esetleg ők is kaphatnak szerepet a forgatott filmben, sőt, Kati egy rövid szerepet is kap a produkcióban.

Egyik társuk, Dunai bejelenti, hogy saját forgatókönyvet írt „Az űrhajó titka” című alkotáshoz, és rendezői ambíciókat dédelget. Ezért kéri meg Csutakot, hogy segítsen neki kapcsolatot teremteni Színes Gézával. Miután átadta a művét Gézának, reménykedik a lehetőségben, hogy valaha megvalósíthatja álmát. A filmforgatás helyszínén a kamaszok megpillantják Dunait, aki már teljesen átvette a rendezői szerepet, olyannyira, hogy még öltözékét is a szakma jellegzetességeihez igazította.

Nem sokkal később Csutakhoz fordul Pazár is, kérve, hogy szóljon Gézához az ő javára. Csutak, noha úgy érzi, barátai csak kihasználják, mégis teljesíti a kéréseket.

A forgatás után, amikor a szigetre érkeznek, észreveszik, hogy a stáb, Színes Géza és a szürke ló eltűntek. Csutak és barátai megdöbbennek, és elkezdik keresni az állatot, ám minden erőfeszítésük hiábavalónak bizonyul.

Ahogy a nyár a végéhez közeledik és az iskola is elkezdődik, a kamaszok fokozatosan elfeledkeznek a nyári kalandokról. Egy nap azonban Kati egy villanyoszlop plakátján felismeri a megmentett szürke lovat. A hirdetés egy új filmre, „Barátom, a lovacska” címre hívja fel a figyelmet.

Csutak és barátai jegyet váltanak, és megnézik az új filmet, amelyben régi barátjuk, a ló is szerepel. A filmvetítés után hazafelé menet Csutak elgondolkodik azon, hogy bár barátai gyakran csínytevéseket eszelnek ki egymás ellen, mégis szoros kötelék fűzi össze őket.

Mándy Iván: Csutak és a szürke ló olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük