Mihail Bulgakov: Mester és Margarita olvasónapló

Szereplők:

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita olvasónapló
Mihail Bulgakov: Mester és Margarita olvasónapló

Mester, egykori történész, szerző, aki regényt írt Poncius Pilátusról és Jézusról (Jesua Ha-Nocri)
Margarita Nyikolajevna – a Mester szerelme

Mihail Bulgakov „A Mester és Margarita” című regénye, amelyet az orosz író életművének csúcspontjaként tart számon, a 20. századi orosz irodalom kiemelkedő alkotása, és egyben az egyetemes irodalom egyik meghatározó műve. A regény, amely romantikát, realizmust és groteszket ötvöz, sokrétegűségével és többféleképpen értelmezhetőségével vált kiemelkedővé.

A történet három összefonódó szálon bontakozik ki. Az első szál a Moszkvába érkező Woland professzor, aki fekete mágusnak nevezi magát, és kíséretének történetét meséli el. A második a Pilátus és Jézus kapcsolatát újraértelmező, önálló betétregényként is felfogható szál. A harmadik szál pedig a Mester, egy rejtélyes író és Margarita Nyikolajevna szerelmi történetét tárja az olvasó elé, akik Pilátus igaz történetét próbálják megírni. Ezek a szálak a betétregény, a moszkvai valóság és a fekete mágia időn és halálon túli dimenziói között bonyolódnak

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita olvasónapló

Első könyv

Woland professzor, aki időnként fekete mágusként, máskor történész-konzultánsként mutatkozik be, a Sátánt testesíti meg Mihail Bulgakov regényében, amely az 1930-as évek Moszkvájába kalauzolja az olvasót. E különös figura a Patriarsije Prudin mellett sétáló Berlioz lapszerkesztőnek és Ivan Nyikolajevics „Hontalan” költőnek jósolja meg, hogy Berlioz fejét még aznap este egy fiatal nő fogja levágni.

A borzalmas jövendölést egy rejtélyes mondat kíséri: „Annuska már megvette a napraforgóolajat, sőt nemcsak megvette, hanem ki is öntötte”. Emellett Woland bemutatja nekik Jézus és Pilátus találkozásának igaz történetét, mely különösen azért fontos számára, mert sérti és egyben mulattatja a két irodalmár hitetlen, materialista hozzáállását.

A Mihail Bulgakov által megalkotott regénybeli események tragikus fordulatot vesznek, amikor Berlioz a Moszkvai villamos alatt veszti életét, miután megcsúszik az Annuska által a sínekre kiöntött napraforgóolajon. E szörnyű baleset után Ivan Nyikolajevics „Hontalan” költő kétségbeesetten üldözi Wolandot, ami végül Sztravinszkij professzor elmeklinikájára vezeti.

Az intézetben Ivan a Mesterrel találkozik, aki részletesen beszámol életének fordulatairól, szerelméről Margaritáról, valamint arról, hogyan árulták el és tették tönkre az irodalmi körökben az őt ért opportunista kritikák és barátai árulása következtében.

Közben Woland, a Sátán személyében fekete mágia szeánszot tart a városi színházban, ahol a moszkvaiakat különös és sokak szerint természetfeletti események során ismeri meg. Az előadás alatt és után történtek nemcsak a közönséget, de a nem hívő hatóságok figyelmét is felkeltik, különösen miután a Sátán tevékenysége miatt már több városlakó, köztük Sztyopa Lihogyejev és Nyikanor Ivanovics Boszoj is az elmegyógyintézetben köt ki.

Második könyv

Ahogy az már hagyományosnak számít Bulgakov regényében, a Sátán egy nagyszabású bált szervez a nemrég elhunyt Berlioz lakásában, amely a Szadovaja utca 302/b. 50-es szám alatt található. Az esemény előkészületei során Azazello, Woland egyik vazallusa, kapcsolatba lép Margarita Nyikolajevnával, és egy alkut kínál fel neki. Margarita, aki eredete és bizonyos pokoli tradíciók révén ideális jelöltnek tűnik, vállalja, hogy időlegesen a Sátán boszorkányi és bál-háziasszonyi szerepét tölti be.

Cserébe Woland ígéri, hogy visszaadja neki a Mestert, Margarita szerelmét. Margarita beleegyezik az alkuba és családját elhagyva csatlakozik a Sátán szolgálatához. Boszorkányként bosszút áll azokon a kritikusokon, akik a Mestert tönkretették – különösen Latunszkij kritikus lakásán végzett pusztításával, ahol a lakást szétverve és a fürdőkád csapvízét túlfolyatva okoz kárt. A bálon Margarita mint háziasszony segédkezik a Sátánnak és kiválóan teljesíti feladatát.

Mint Bulgakov regényéből kiderül, a Sátán végül valóban visszaadja Margaritának a Mestert, és még további bosszút áll azokon, akik őket elárulták, például visszaszerzi számukra a régi lakásukat. Emellett a Mester által elégetett, Poncius Pilátusról szóló regényt is újra bemutatja.

A földi boldogság azonban nem tart sokáig, mivel vélhetően Jézus, illetve az őt képviselő felsőbb hatalmak, Lévi Máté kérésére Woland és Azazello „megöleti” a párt – ami tulajdonképpen örök életet ajándékoz nekik. Ennek eredményeként nemcsak örök nyugalomra és boldogságra lelnek, hanem „a kegyetlen Poncius Pilátus lovag, Júdea ötödik helytartója” is felszabadul több ezer éves gyávasága miatti bűnhődése alól.

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita olvasónapló

Mihail Bulgakov: Mester és Margarita elemzés

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük