Moliére: Kényeskedők olvasónapló

Szereplők:

Moliére: Kényeskedők olvasónapló
Moliére: Kényeskedők olvasónapló

La Grange és Du Croisy – a kikosarazott kérők
Mascarille márki – La Grange inasa
Jodelet vikomt – Du Croisy inasa
Gorgibus – becsületes polgár
Magdi és Kati – Gorgibus leánya és unokahuga
Almanzor – kisinasuk
Mari – szolgájuk
Céliméne és Lucile – szomszéd leányok
Két gyaloghintós
Hegedűsök

Moliére: Kényeskedők olvasónapló

A történet két lázadó leányról szól, akiknek modernizált felfogása az udvarlásról eltér a kor hagyományaitól. Ennek következtében két visszautasított udvarló eldönti, hogy tanulságot adnak nekik: saját inasaikat küldik el a lányokhoz, hogy a kedves kérők szerepében próbálják meg hódítani őket.

Gorgibus úr zavarban van, mert nem érti, miért nem tetszenek leányainak a kérők, akik mérgesen hagyták el otthonukat. A lányok Gorgibusnak magyarázzák, hogy szerintük hogyan kellene az udvarlóknak viselkedniük: legyenek udvariasak, érzékenyek, szépen fogalmazzák meg érzelmeiket, és legyenek kitartóak, ne térjenek ki rögtön a házasság témájára.

Részletesen megtervezik az ideális leánykérést: mikor, hol, kik előtt és hogyan kellene megkérniük a kezüket, szembeszálljanak-e az apjukkal vagy más kérőkkel. A lányok új, előkelőbb nevet is választanak maguknak, mivel úgy vélik, hogy polgári nevük nem méltó az ő finom ízlésükhöz.

A tanító játék következő lépése során a két inas elegáns öltözetben és kifinomult udvariassággal kezdett udvarolni a hölgyeknek. Az események pontosan úgy alakultak, ahogyan Magdi és Kati elképzelték: rímes versekkel és szerenáddal elbűvölték őket.

A színjáték azonban váratlan fordulatot vett, amikor a két elutasított kérő megjelent és leleplezte az inasokat. A megalázás tetőpontjára a kérők az inasok ruháit is letépték, ami mély felháborodást váltott ki Magdiból és Katiból. A hölgyek nem értették, hogyan merészelték az általuk végre ideálisnak tartott udvarlókat ilyen módon megszégyeníteni.

Az incidens után La Grange és Du Croisy távoztak, és a helyzetet Gorgibus úr is értékelte, amikor hazatért. Ő egyetértett a kikosarazott kérőkkel, megjegyezve, hogy lányai kényeskedő magatartása miatt megérdemelték a megszégyenítést. Gorgibus úr felháborodását a hiú és ostoba irodalmi agymenésekről szóló heves kirohanás követte, amely szerinte csak időpazarlás és veszélyes hatásokkal bír. „Menjetek a pokol legmélyére ezekkel a veszélyes regényekkel, versekkel, szonettekkel és balladákkal!” – zárta szavait.

Moliére: Kényeskedők olvasónapló

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük