Szabó Magda: Abigél olvasónapló 14

Szabó Magda: Abigél olvasónapló 14Szereplők:

Szabó Magda: Abigél olvasónapló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló

Vitay Georgina
Vitay tábornok, Gina édesapja
Mimó néni, Gina nagynénje
Kuncz Feri hadnagy, Gina szerelme
Marszell, Gina francia nevelőnője
Horn Mici, a Matula egykori növendéke
Zsuzsanna testvér, Gina prefektája
Erzsébet testvér, prefekta
Torma Gedeon, a Matula Lánynevelő Intézet igazgatója
Kalmár Péter, Gina osztályfőnöke, honismerettanár
Kőnig, magyar- és latintanár
Gigus tanárnő, francia- és némettanár
Truth Gertrúd, tornatanár
Kis Mari, Torma Piroska (az igazgató unokahúga), Bánki, Murai, Szabó Anikó, Cziller, Ari, Gina ötödikes osztálytársai a Matulában
Kun, Krieger, Zelemér, intézeti diákok
Aradi, 8-os tanuló
Mráz, üveges (és ellenálló)
nagytiszteletű úr, vallástanár
Suba, matulás altiszt
Ruppert, a Kokas Pál gimnázium igazgatója
Szenttamássy Kázmér, városparancsnok (személyesen nem jelenik meg, csak megemlítik)
Wallner, „a vagongyárból”, ellenálló
Szabó Magda: Abigél olvasónapló 14

24. Abigél

Az utcán többször eltéved, de a sötétből férfihangok elirányítják Mici házáig – ott azonban észreveszi, eredeti ruhájában maradt a kulcs. Fogalma sincs, mit tegyen, de szerencsére ismét egy férfi segít neki: saját kulcsát használva beviszi Ginát a házba. (Felnőttkorában már tudja, hogy ez az idegen Mráz üveges volt, azóta régi jó barátja.)

Odabenn hamis okmányokat kap tőle, tanulja meg, ez lesz az új személyisége. Aztán megérkezik maga a ház asszonya, Horn Mici is, akiről Gina azt hiszi, hogy ő Abigél. Már bánja, amiért eleinte nem kedvelte, most forró hálával bújik a karjaiba.

A kislány azt is megtudja, hogy egy ál-Gina siet a vasútállomásra, hogy hamis nyomra vezessék az őt kereső hadnagyékat. Mici megmutatja neki hálóhelyét, de Gina visszamegy hozzájuk, mert éhes. Így láthatja, hogy valaki kulccsal megint bejött a házba: Zsuzsanna az, azzal, amit a ruhájában felejtett a diakonissza szobájában. Zsuzsanna vissza akarja vinni a lányt az intézetbe. Elmondja Micinek, tud Abigélről, de nem fogja elárulni (de hazudnia persze nem szabad, ha rákérdeznek), csak Gináért jött. Mici persze úgy tesz, mintha nem tudná, miről beszél. Helyette azt állítja, hogy az, akit Zsuzsanna szeret, viszontszereti őt, ne higgye el, ha azt állítja, hogy Micié a szíve.

Közben odakint lövés dörren, és újabb kulcs zörren a zárban – ezúttal Kőnig érkezik. Zsuzsanna azt mondja Micinek, nem haragszik, Gina viszont csalódik az ő „Abigéljében”, mert ezek szerint mégiscsak kapcsolatban van Kőniggel. Attól fél, amilyen mulya, el fogja árulni Gina hollétét. Közben katonák döngetik a kaput: keresik az ellenállót, aki megint meggyalázott egy szobrot.

Át akarják kutatni a házat, ezért Zsuzsanna kénytelen azt hazudni, hogy Kőniggel együtt érkezett, és Gina a diakonisszatársa. Mikor elmennek, Mici Gina számára érthetetlen módon azt mondja Zsuzsannának: „Jó reggelt!” Ezzel adja tudtára, hogy Kőnig az ellenállótársa, akivel közösen munkálkodik a szebb jövőn – nem pedig a szerelme. Mert Kőnig valójában Zsuzsannát szerette mindvégig, csak féltette.

Végül mindenki elmegy, Mici végre önmaga lehet, nem kell megjátszania a fiatalos, örökvidám, bohókás asszonyt. Mikor Gina Abigélként tiszteli, felvilágosítja, mennyire tévedett. Így Gina rájön (ahogyan évekkel előtte Zsuzsanna is): Abigél nem más, mint a nyámnyilát játszó, valójában hős – Kőnig tanár úr.

Szabó Magda: Abigél – Kőnig tanár úr eredetije

A látszólag teszetosza, idegesítő latintanár, valójában bátor szívű ellenálló Kőnig tanár úr figuráját Szabó Magda Dóczi Intézeti franciatanára ihlette. Hettesheimer Ernőt ugyanúgy gúnyolták, lenézték diákjai lágyszívűsége miatt. Pedig valójában azért volt velük elnéző, mert az I. világháború borzalmai miatt nem volt képes ártani más embernek.

Érdekesség:

Az Abigélből készült nagy sikerű filmsorozatban a Kőnig tanár urat játszó Garas Dezső sálja Hettesheimer Pál emlékére került a filmbe.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük