Pierre Corneille: Cid olvasónapló

Szereplők:

Pierre Corneille: Cid olvasónapló
Pierre Corneille: Cid olvasónapló

Chimène
Az infánsnő
Rodrigo (a cid)
Don Diego
A király
Gormas grófja
Szent Jakab
A mór követ
Don Arias
Don Alonzo
Nemesek, udvarhölgyek, püspökök, papok, szerzetesek, kapitányok, katonák, nép

Pierre Corneille: Cid olvasónapló

A fiatal Don Rodrigo és Ximena közötti kölcsönös szerelem feléjük irányuló minden jel szerint Ximena apjának, Son Gomeznek az áldását élvezi. A házasságkötésük hamarosan várható. Azonban kevesen tudják, hogy Dona Urraca infánsnő titokban szintén vágyik Don Rodrigóra. Bár segítette a fiatalokat abban, hogy egymásra találjanak, mint hercegnő tudja, hogy rangja miatt nem lehetne Rodrigoé. Reméli, hogy a fiatalok együtt látva könnyebben leküzdheti saját érzelmeit.

A király Don Diegot, Rodrigo apját bízta meg a herceg nevelésével, ami csalódást okozott Don Gomeznek, aki szintén pályázott erre a tisztségre. Gomez úgy véli, hogy ő érdemelné meg inkább a megbízatást, és ezt nem is rejtette véka alá riválisa előtt. Békülési kísérlete ellenére Gomez felbőszült és arcul ütötte Diegot, aki idősebb és fizikailag gyengébb nála.

Emiatt Diego fiához, Rodrigohoz fordul, hogy vegyen elégtételt a sértésért. Rodrigo szörnyű dilemmával néz szembe: megvédje apját, és ezzel megölje szerelme apját, vagy válassza szerelmét és mondjon le a becsületről. Végül az előbbi mellett dönt, és párbajra hívja ki Don Gomezt. Közben a király is felszólítja Gomezt, hogy kérjen bocsánatot, ám a büszke férfi nem hajlandó engedelmeskedni a királyi parancsnak.

Kétségbeesésében Ximena az infánsnőhöz fordult segítségért, aki Rodrigo elfogatásának elrendelésével próbált segíteni neki. Az infánsnő tudatában volt annak, hogy ezzel maga ellen cselekszik, mivel Rodrigo közelsége kísértésnek teszi ki. A helyzet azonban fordulatot vett, amikor kiderült, hogy a két férfi elhagyta a palotát, hogy párbajt vívjanak. Az infánsnő reménykedik: ha Rodrigo legyőzi a kiváló kardforgató Gomezt, akkor a jövőben bármilyen hőstettre képes lehet, sőt, akár hős is válhat belőle. Így talán rangban is felzárkózhat hozzá, lehetőséget teremtve arra, hogy végül mégis egymáséi lehessenek.

A király mérges Gomez makacsságán, aki nem hajlandó feladni haragját. Ebben a feszült helyzetben azonban új fejlemény következik: Don Alonso értesíti, hogy Rodrigo megölte Gomezt. Xiména a királytól követeli Rodrigo megbüntetését. A nő lelke mélyén ellentmondásos érzelmek dúlnak: mélyen szerelmes Rodrigo-ba, ugyanakkor gyűlöli őt apja halála miatt. Don Diego a királyhoz fordul, kérve, hogy inkább őt büntessék fia helyett. Indoklása szerint a sérelem őt érte, ő a fej, fia csupán a kar, amely helyette cselekedett. E kar még nagy hasznát veheti az uralkodó.

Rodrigo felkeresi Ximénát, felajánlva neki saját életét, hogy ha szeretné, vehesse azt. Xiména azonban nem tudja leküzdeni iránta érzett szerelmét, ami erősebbnek bizonyul bosszúvágyánál. A lány beismeri, hogy bár a becsület azt kívánná tőle, mégsem ölheti meg Rodrigót saját kezével. Így Rodrigo elhagyja a helyszínt.

A mórok támadást indítottak az ország ellen, amelynek védelmében Rodrigo hősiességgel küzdött, sőt, két ellenséges királyt is foglyul ejtett. A spanyol király ezért mély hálával tartozik neki. Az ellenséges uralkodók „Cid”-nek, azaz nagyúrnak nevezték el Rodrigót, ezért a spanyol király úgy döntött, hogy őt ezentúl is így kell szólítani.

Az infánsnővel és a királlyal együtt próbálták Ximénát lebeszélni arról, hogy Rodrigo halálát kívánja, hiszen ő az ország hőse lett. Xiména azonban kitartó maradt, és megígérte kezét annak, aki megöli Rodrigót. A király ezt ellenezte, mondván, hogy az ilyen típusú küzdelem már rég elavult szokás. Xiména ragaszkodása ellenére a király úgy döntött, hogy ha párbajra kerül sor, akkor az csak egy ember és Rodrigo között történhet, és ő maga nem is kíván jelen lenni. A párbajra Don Sancho jelentkezett.

A párbaj előtt Rodrigo Ximénát kereste fel, hogy búcsút vegyen tőle. Elmondta, hogy ha a lány nem szereti, ő nem tartja életre méltónak magát, és a küzdelemben szándékosan hagyja, hogy Don Sancho megölje. Xiména azonban ekkor bevallotta érzéseit: nem akarja Rodrigo halálát, és arra kérte, hogy minden erejével küzdjön. A párbaj végül megrendezésre került, és egyik fél sem vesztette életét, bár a pontos körülmények nem teljesen világosak. Az események után a szerelmesek végül egymásra találtak.

Pierre Corneille: Cid olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük