Aiszkhülosz: Eumeniszek olvasónapló

Szereplők:

Aiszkhülosz: Eumeniszek olvasónapló
Aiszkhülosz: Eumeniszek olvasónapló

Oresztész
Apollón papnője
Apollón
Athéna
Klütaimnésztra szelleme
Erüniszek kara

A mű Aiszkhülosz Agamemnón és az Áldozatvívők című művének folytatása..

A cselekmény első fele Delphoiban, Apollón temploma előtt, míg második része Athénban, az Akropoliszon játszódik.

Aiszkhülosz: Eumeniszek olvasónapló

Apollón papnője a delphoi templomba érkezett, ahol szörnyű látvány tárult elé: egy vérző fiatal férfi feküdt a padlón, körülötte alvó, ijesztő nőalakokkal. Az ifjú nem volt más, mint Oresztész, a körülötte szunnyadó alakok pedig az őt üldöző erünniszek, azaz anyja, Klütaimnésztra bosszúszellemei. A papnő ijedtében elhagyta a helyszínt.

Nem sokkal később Apollón jelent meg, aki korábban is Oresztész mellett állt és maga altatta el az erünniszeket. Az isten megnyugtatta Oresztészt, és közölte vele, hogy Athén felé kell vennie az útját, ahol ítéletet hoznak felette, útja során pedig Hermész fogja védelmezni.

A templomnál közben Klütaimnésztra szelleme bukkant fel, aki dühösen kezdte ébresztgetni az erünniszeket. Haragját az váltotta ki, hogy az erünniszek elaludtak és nem gyötörték bűnöst.

A helyzetet kommentálva, a kórus kritizálta az istent, amiért védelmez egy anyagyilkost, noha Oresztész csak apja halálát akarta megbosszulni. Az isten úgy vélekedett, hogy nagyobb bűn a férj meggyilkolása.

Oresztész, Apollón utasításai szerint, Athén felé vette az irányt, ahol az Akropoliszon található Athéna szobránál érkezett meg, üldözői, a kínzó éneket zengő bosszúszellemek kíséretében.

Az események kapcsán mind Oresztész, mind a kórus igazságot követelt Athénától. Az istennő válaszul a város legkiválóbb polgáraiból álló esküdtbizottságot hívott életre, akik Oresztész ügyében döntöttek, Athéna maga ült az elnöki székben.

Apollón is megjelent a tárgyaláson, és isteni tekintéllyel Oresztész védelmére kelt. A védekezés után Athéna a szavazást rendelte el, amely azonban patthelyzetben végződött: a szavazatok egyenlő arányban oszlottak meg Oresztész mellett és ellene. A döntő ítéletet végül Athéna hozta meg, aki felmentette Oresztészt.

Az ítélet ellen az ősi istenek, az erünniszek tiltakoztak, úgy vélték, hogy figyelmen kívül hagyták őket. Athéna bölcsen kezelte a helyzetet, az ősi isteneknek lakhelyet és tiszteletet ajánlott Athénban, amit azok elfogadtak. Ezt követően az eumeniszek, a jóindulatú szellemek megáldották Athén földjét. A város népe fáklyásmenetben kísérte az új védőszellemeket az új lakhelyükre.

Aiszkhülosz: Eumeniszek olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük