Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló

Szereplők:

Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló
Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló

A száműzött herceg, Frigyes, a herceg öccse
Amiens, nemes a száműzött herceg kíséretében
Orlando, Sir Roland de Bois fia
Rosalinda, a száműzött herceg lánya
Célia, Frigyes herceg lánya
Jacques, nemes a száműzött herceg kíséretében
Le Beau, Frigyes udvarmestere
Charles, birkózóbajnok
Olivér, Sir Roland de Bois fia
Ádám, Olivér inasa
Vili, parasztlegény
Phoebe, pásztorlány
Juci, parasztlány
Első nemes úr

Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló röviden

Olivér, Orlando bátyja, nem támogatja öccse neveltetését, mivel ellenszenvez tartja iránta. A száműzött herceg lánya, Rosalinda, unokatestvérével, Céliával együtt Frigyes udvarában él. Orlando egy birkózóbajnokkal száll szembe, akit a lányok sem tudnak lebeszélni a küzdelemről, ám végül győzni tud.

Rosalinda és Orlando kölcsönös vonzalmat éreznek egymás iránt. Frigyes herceg azonban nem bízik Rosalindában, így száműzi őt az udvarból. Rosalinda és Célia álruhába öltözve, álnéven és az udvari bolond társaságában menekülnek, végül az Ardennes-i erdőbe érkeznek, ahol Rosalinda apja, a száműzött herceg él.

Miután Orlando legyőzi a birkózóbajnokot, ő is az erdőbe menekül, ahol találkozik Rosalindával, aki férfiruhában van. A kettejük közötti játszadozás végül házasságkötéssel zárul. Eközben egy pásztorlány, Phoebe beleszeret a fiúként álcázott Rosalindába. Az erdőben megjelenik Oliver is, aki elmeséli, hogy Orlando megmentette az életét, ami közelebb hozza őt Céliához, és kölcsönös érzelmek alakulnak ki közöttük.

Rosalinda végül leleplezi igazi kilétét, így apja és szerelme is újra rátalál. Phoebe, a pásztorlány, végül a pásztorhoz, Silviushoz megy feleségül. Frigyes herceg hadat indít, de végül megbékél a száműzöttekkel, és mindannyian visszatérhetnek otthonukba.

Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló felvonásonként

Első felvonás

Az elűzött herceg és hűséges hívei az erdőben tartózkodnak, míg a trónbitorló Frigyes a helyüket foglalja el. A herceg lánya, Rosalinda, Frigyes udvarában él, ahol legjobb barátnője, a trónbitorló lánya, Célia is van. Egy nap a két lány szemtanúja lesz annak, hogy Orlando, akit bátyja, Olivér megfosztott örökségétől és akinek halálát reméli egy birkózó mérkőzésen, szembeszáll Charles-szal, a bajnokkal. Rosalinda és Célia csodálata és támogatása erőt ad Orlandónak, így ő legyőzi ellenfelét. Kiderül, hogy Orlando Roland de Bois fia, akit Rosalinda apja, az elűzött herceg is nagyra értékelt. Rosalinda egy nyakláncot ajándékoz Orlandónak, és kölcsönös vonzalom alakul ki közöttük.

Frigyes azonban egyre inkább zavarban van Rosalinda jelenléte miatt, így száműzi őt. Célia, a trónbitorló lánya, hűségesen követi barátnőjét, és együtt menekülnek az Ardennes-i erdőbe Próbakő, a bohóc társaságában. Az erdőben Rosalinda férfiaként, Ganymedes néven mutatkozik be, míg Célia Aliena néven lép fel.

Második felvonás

A herceg és udvarának egyik tagja, Jacques, az erdei élet szépségeit énekelik, miközben Jacques egy elesett szarvas miatt bánkódik.

A trónbitorló Frigyes hírül kapja, hogy lánya és Rosalinda Orlando bátor cselekedeteit dicsérték, ezért haragjában Olivér után küldet, aki Orlando bátyja. Ádám, a szolga, figyelmezteti Orlandót, hogy ne térjen haza, mert Olivér alattomos tervet sző: álmában meg akarja ölni. Ennek hatására Orlando és Ádám együtt menekülnek az erdőbe. Az erdőben találkoznak a herceggel, akivel Orlando először fegyveres konfrontációba keveredik, ám végül a herceg vacsorára hívja őket.

Másrészről, az erdőben Rosalinda és társai két pásztortól, Silviustól és Corinnustól próbálnak élelmet szerezni. A beszélgetés során kiderül, hogy Silvius mélyen szerelmes Phoebe nevű lányba.

Harmadik felvonás

Frigyes fenyegető üzenetet küld Olivérnek: találja meg Orlandót, különben elveszíti a birtokait.

Az erdő mélyén Corinnus, a pásztor és Próbakő, a bohóc éles ellentétekkel tarkított beszélgetést folytatnak a városi élet nyüzsgése és a pásztori lét békéje között.

E közben Ganymedes, aki valójában Rosalinda álruhában, észreveszi, hogy Orlando verseket farag a fákba Rosalindának. Amikor szembe találkoznak, Ganymedes egy merész tervet vet fel Orlandónak: gyógyuljon meg a szerelemből úgy, hogy neki, Ganymedesnek udvaroljon, mintha ő maga Rosalinda lenne.

Miközben Ganymedes várja Orlandót, fülön csípi, hogy Silvius Phoebének udvarol. Ganymedes beavatkozik, és megmondja Phoebének, milyen szerencsés, hogy Silvius olyan hűségesen szereti. Phoebe azonban Ganymedes szavaitól megigézve, beleszeret Rosalindába, és később levelet küld neki Silviusszal.

Eközben Próbakő is szerelmi ügyekkel foglalatoskodik, hiszen egy Juci nevű lánynak udvarol az erdő mélyén.

Negyedik felvonás

Orlando késésével indul a negyedik felvonás, melyért Ganymedes, aki valójában Rosalinda álruhában van, szigorúan leszidja. Aliena, azaz Célia, a megbeszélt szerepjáték szerint „összeadja” őket. Ekkor Ganymedes váratlanul Phoebe szerelmes levelét olvassa fel.

A cselekmény fordulatosabbá válik Olivér érkezésével, aki egy véres kendőt hoz magával. Elmeséli, hogy bár korábban ő maga is életveszélybe akarta sodorni öccsét, Orlandót, a fiú mégis megmentette az életét egy oroszlán támadása során, ám a hősies cselekedet során Orlando megsebesült.

Ötödik felvonás

Az ötödik felvonásban Olivér jelentős változáson megy keresztül: felajánlja, hogy lemond a vagyonáról és feleségül kívánja venni Alienát, Célia személyében. Ganymedes, aki valójában Rosalinda, megígéri Orlandónak, hogy a következő napra megjelenik Rosalindaként, és így nem csak Orlando, hanem a többi szerelmes vágyai is teljesülnek majd, mivel állítása szerint ért a mágiához.

A történet csúcspontján Hymen, a szerelem istennője lép színre, aki összeadja a szerelmes párokat: Rosalinda és Orlando, Célia és Olivér, valamint a harmadik pár Silvius és Phoebe, a negyedik pedig Juciékként jelenik meg.

A trónbitorló Frigyes is megváltozik: bár kezdetben karddal indul az erdő ellen, egy remete találkozása következtében meggyőzi őt a békésebb élet előnyeiről, ami végül trónról való lemondásához vezet.

Az epilógust maga Rosalinda adja elő, lezárva ezzel a történetet.

Shakespeare: Ahogy tetszik olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük