Erich Kastner: Emil és a detektívek olvasónapló

Szereplők:

Erich Kastner: Emil és a detektívek olvasónapló
Erich Kastner: Emil és a detektívek olvasónapló

Emil Tischbein
Kalapocska
Max Grundeis, tolvaj
Hummel lelkésznő
Knut Tischbein, Emil apja
Gypsi
Gustav Hummel

Erich Kastner: Emil és a detektívek olvasónapló

Emil Tischbein, a 12 éves kelet-német fiú, apjával él egy kisvárosban. Az apja, aki hosszú idő óta munkanélküli volt, nemrégiben talált munkát porszívóügynökként, ami reményt adott nekik egy új élet kezdéséhez. A család újrakezdési terve azonban váratlan akadályba ütközött, amikor az idősebb Tischbein autóbalesetet szenvedett, ami miatt kórházba került és elveszítette a jogosítványát is.

A baleset következtében Emil Berlinben töltött két hetet kedvenc tanára húgánál, aki protestáns lelkész. Ott élő húgával és annak fiával, Gustavval együtt, a nagyvárosi élettel és új barátságokkal ismerkedett meg.

Az utazás során Emil egy Max Grundeis nevű férfival találkozott, aki segítséget ajánlott Emil apjának a jogosítvány újbóli megszerzéséhez. Az ügylet költsége azonban jelentős, 1500 márkát tesz ki. Emil rendelkezésére állt ez az összeg, hiszen édesanyja, aki új férjével Kanadában él, pont ennyi pénzt küldött neki születésnapjára. Emil azonban szkeptikus volt Grundeis szándékait illetően, ami végül be is igazolódott: a férfi ellopja a fiútól a pénzt.

Amíg Gustav és édesanyja a pályaudvaron várták, Emil Berlin szerte üldözte a tolvajt. E kalandos üldözés során egy Kalapocska nevű lány vezette utcagyerekbanda csatlakozott hozzá, akik segítettek neki a bűnöző nyomára lelni. Grundeist végül az Adlon Hotel elegáns falai között találták meg, ahol szállodatolvajként próbált megélhetést találni. Emil és az újonnan szerzett barátai sikerrel jártak, és megakadályozták, hogy Grundeis további károkat okozzon.

A történet izgalmas fordulatot vett, amikor a gyerekbanda egyik tagja, Gypsi, Emilnek adta ki magát és bekopogott Hummelné, a lelkipásztornő ajtaján. Gypsi ügyesen játszotta el Emil szerepét, fokozatosan átvette a háztartás irányítását és barátságot kötött a magányos Gustavval. Az események során a gyerekek egy luxushotelben találták magukat, ahol bajba kerültek, amikor az étteremben megszerezték Grundeis táskáját, tele lopott ékszerekkel.

A helyzet egyre bonyolultabbá vált, Gypsi lelepleződött, és Kalapocskát elrabolták. A gyerekek szembesültek a felnőttek világának kegyetlen valóságával, miközben teljesen tanácstalanok voltak, hogy mi vár rájuk ezután. A kalandok során a gyerekek bátorsága és összetartásuk próbára tette őket, miközben egyre mélyebbre kerültek a felnőttek világának rejtélyeibe.

Erich Kastner: Emil és a detektívek olvasónapló

 





 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük