Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló

Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló
Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló

 

 

Szerző: Erich Kastner
A mű címe: A két Lotti
Műfaj: ifjúsági regény

Szereplők

Anni Lásd: Habersetzer
Benno Lásd Grawunder
Bernau A Müncheni Képes újság főszerkesztője, Körner asszony főnöke.
Brigitte Luise osztálytársa (és a nyári táborban is együtt vannak a történet elején)
Bruckbaur kisasszony Luise egyik tanár, mellékszereplő, csak egyszer említik a nevét.
Christine A nyári tábor egyik gyerek résztvevője, Luise barátnője, mellékszereplő, csak egyszer említik a nevét.
Eipeldauer úr Fényképész a nyári tábor melletti faluban. Luise és Lotte nála csináltatnak magukról fényképet. Eipeldauer úrnak annyira megtetszik a két kislány, akik bár állítólag nem ismerik egymást, mégis a megszólalásig hasonlítanak egymásra, hogy elküldi a képüket és a történetüket a Müncheni Képes Újságnak.Ennek az újságnak a képszerkesztője Luiselotte Körner, az ikrek anyja. Amikor a kép a kezébe kerül, akkor rájön, hogy a lányok találkoztak a nyár táborban, és tudják, hogy ikrek.
Franz Az Iperial szálloda éttermének pincérje, mellékszereplő, csak egyszer említik a nevét.
Gabele Festő, a Palffy melletti lakásban lakik. Később a szülők újbóli házasságkötésénél az egyik tanú. Lotte ötlete alapján elcseréli a lakását Palffy műtermével, így a festőnek lesz egy napfényes műterme, Palffy pedig az othona melletti lakásban dolgozhat, az használhatja alkotóhelynek, így nem kell messzire mennie a családjától.
Gerda kisasszony Nevelőnő a nyári táborban a Bühl-tavi Tó-Bühlben, ahol Luise és Lotte megismerkednek, és rájönnek, hogy valójában ikrek.
Gerlach Teljes neve: Irene Gerlach. Palffy karmester úr ismerőse, majd egyre közelebbi viszonyba kerülnek. A hölgy egyértelmű célja, hogy mindenáron feleségül menjen a karmesterhez, nem azért, mert szerelmes belé, hanem a férfi társadalma rangja vagyona miatt. 

Számító, már-már gonosz nőszemély, aki csendes háborút vív Lottéval (Luise szerepében) Palffy karmester figyelméért.

Grawunder Teljes neve: Benno Grawunder. A Bécsi Első Kerületi Anyakönyvi Hivatal tisztviselője. Ő adja össze Ludwig Palffy-t és Luiselotte Körnert, amikor azok újra összeházasodnak. Egyébként mellékszereplő.
Gstettner kisasszony Luise egyik tanárnője, mellékszereplő, csak egyszer említik a nevét.
Hilde Sturm A nyári tábor egy gyerek résztvevője, mellékszereplő, csak egyszer említik meg a nevét.
Habersetzer Teljes neve: Anni Habesetzer, Lotte osztálytársa Münchenben, ezért amikor Lotte szerepében Luise-szal találkozik, akkor Lousie-nak először fogalma sincs, hogy kicsoda. Mikor végre rájön, akkor a Lottétól kapott jegyezetekből kiderül, hogy Anni a magasságát és a súlyát kihasználva gyakran bántja a kisebb gyerekeket, főleg Ilse Mercket. 

Luise ezt nem felejti el, és később felpofozza Annit.

Huber A hentesmester, Luise (Lotte) szerepében nála veszi Münchenben, a Prinz Eugen utca sarkán a negyed kiló leveshúst.
Ilse Lásd Merck
Irene Lásd Gerlach
Kilian úr Lotte iskolájának igazgatója Münchenben.
Körner Az ikrek anyjának, Luiselotténak a vezetékneve, a válás után ezt a nevet kapta Lotte is, ezért van az, hogy az egyik lányt Luise Palffy-nak, a másikat Lotte Körnernek hívják.
Linnekogel kisasszony Lotte egyik tanárnője.
Lotte A regény egyik főszereplője. A történet kezdetén 9 éves, teljes neve Lotte Körner, az anyjával, Luiselotte Körnerrel él Münchenben.
Ludwig Az ikrek apjának a keresztneve. Teljes neve Ludwig Palffy, karmester  a Bécsi Állami Operházban. Lásd még: Palffy
Luise A regény egyik főszereplője. A történet kezdetén 9 éves, teljes neve Luise Palffy, az apjával, Ludwig Palffy karmesterrel él Bécsben.
Luiselotte Az ikrek anyja, lánykori nevén Luiselotte Körner. Az ikrek az ő nevét kapták „megfelezve”.
Merck Teljes neve: Ilse Merck. A történetben nem játszik szerepet, személyesen nem is találkozunk vele, csak a nevét említik párszor. Ő az a kislány, akit Anni Habersetzer terrorizál.
Monika A nyári tábor egyik gyerek résztvevője, Luise barátnője, mellékszereplő, csak egyszer említik a nevét.
Muthesiusné A nyári tábor vezetője
Palffy Luise és az apja vezetékneve. A szülők válása után az ikrek anyja visszavette a lánykori nevét (Körner), és ezt a nevet kapta Lotte is. Ezért van az, hogy az egyik lányt Luise Palffy-nak, a másikat pedig Lotte Körnernek hívják.
Pepike Strobl udvari tanácsos kutyája. Humoros jelent, amikor egyedül a kutya ismeri fel, hogy a nyári táborból valójában nem Luise jött haza, hiszen nincs „Luise-szaga”, de senki sem figyel rá, elvégre csak egy kutya.
Resi Palffy karmester házvezetőnője
Steffie A nyári tábor egyik gyerek résztvevője, Luise barátnője, a tábor végén levelet kap otthonról, amiben a szülei közlik vele, hogy elválnak. Sovány vigasz, de a tábor végi ünnepségen ő nyeri meg tombolán a fődíjat: egy pár korcsolyát.
Strobl Udvari tanácsos, orvos, Palffy karmester ismerőse, van egy kutyája, Pepike. Palffy őt hívja, amikor Luise (igazából Lotte) megbetegszik.
Trude Luise osztálytársa (és a nyári táborban is együtt vannak a történet elején)
Ulrike kisasszony Nevelőnő a nyári táborban a Bühl-tavi Tó-Bühlben, ahol Luise és Lotte megismerkednek, és rájönnek, hogy valójában ikrek.
Wagenthalerné Egy vegyeskereskedés tulajdonosa Münchenben, Luise (Lotte szerepében) nála vásárol be.

A mű keletkezése: Az író 1949-ben írta ezt az ifjúsági regényt. A két Lotti eleinte botrányosnak tűnt, mivel abban az időben aligha lehetett beszédtéma házastársak elválása. Magyarországon is az egyik legsikeresebb szerző, műveit ismerik és szeretik a gyerekek. A szerző számos díjban részesült, 1951-ben A két Lotti forgatókönyvével elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló rövid tartalom

Ki ne álmodozott volna arról valaha, hogy legyen egy ikerpárja? Erich Kästner „A két Lotti” című gyermekregénye éppen egy ilyen kilencéves, elbűvölő ikerduóról szól, akiket szüleik válása szakított szét. A történet első fejezetei a nyaralót mutatják be, ahol a két Lotti véletlenül találkozik. Luise már barátaival, Monikával, Trudéval és Brigittel tölti a nyarat, amikor újabb csoportok érkeznek. A buszról leszálló egyik kislány meghökkentően hasonlít Luise-ra, csak a hajviseletük más. A hasonlóság annyira megtévesztő, hogy még a nyaralóhely tanárai és gyerekek is zavart éreznek, amikor a két új vendég megérkezik. De hogyan is sejthetné ezt Trude, Brigitte és a többi gyermek, ha maguk a kislányok sem tudják? A történet szerint szüleik már régóta elváltak, és a gyerekeket „felosztották”, így Luise és Lotte nem is ismerik egymást. Kezdetben Luise és barátai kiközösítik az új kislányt, akit Lotte-nak hívnak, de később Luise rájön, hogy lehet valami közös bennük. Amint a két lány tudatosul ikerségükben, a történet igazán felgyorsul, és a fiatalok egy tudatos gyerekcserébe kezdenek. Mindent meg kell tanulniuk egymásról a tökéletes cseréhez. A történet innentől kezdve az egymásra találásról és a szülők összebékítéséről szól, könnyekkel és nevetéssel tarkítva. Vajon mi lesz ennek az eredménye?

Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló fejezetenként

1. fejezet

A történetünk a Bühl-tó melletti Tó-Bühl gyermeküdülőben veszi kezdetét, ahol egy csapat kislány tölti a nyarat egy hegyi faluban. A társaság legvidámabb tagja a kilencéves, bécsi származású Luise Palffy. Egy nap azonban a nyugalmat hirtelen megszakítja, hogy húsz új kislány érkezik az üdülőbe. Közöttük van Lotte Körner is, aki kísértetiesen hasonlít Luisére – Luise fürtöket, míg Lotte copfokat visel. A két kislány egymástól függetlenül érkezett, az egyik Bécsből, a másik Münchenből.

Luise eleinte nem örül a hasonlóságnak, és barátaival bosszút forral az újonc ellen. A gyermekotthon vezetői azonban furcsállják a párhuzamot, és próbálják összebarátkoztatni a két kislányt, még az ebédlőben is egymás mellé ültetik őket. A kezdeti ellenségeskedés Luise részéről fizikai konfrontációba torkollik, amikor sípcsonton rúgja Lottét. Azonban a kezdeti konfliktus nem tart sokáig; az éjjel, miközben a megbántott Lotte sír az ágyában, Luise megváltozik és megvigasztalja. A két kislány így végül fegyverszünetet köt, kezdődhet az egymásra találásuk folyamata.

2. fejezet

A kezdeti fegyverszünet után a két kislány hamarosan barátságot köt. Egyikük sem sejtette, milyen gyorsan alakul majd át a kapcsolatuk. A megismerkedést egy közös hajfonás és egy fotózás követi, melynek során a két copfos kislány lefényképezteti magát. A fotós titokban másolatokat küld a helyi újságoknak, amit a kislányok nem is sejtenek.

Ahogy az ismerkedés halad előre, hamar kiderül, hogy mindketten Linzben születtek ugyanazon a napon. Ez a felfedezés túlmutat a puszta véletlenen. Luise apukája és Lotte anyukája van csak, és Lotte édesanyjának egy régi fotóján születik meg a megható felismerés: „az én anyukám a mi anyukánk”. Ez a felfedezés igazolja, hogy Luise és Lotte valójában ikertestvérek.

Muthesiusné és Ulrike kisasszony, a lányok születési adatai alapján, szintén rájönnek az igazságra, de úgy döntenek, hogy nem árulják el a kislányoknak, hanem a sors kezébe adják, hogy kiderüljön-e az igazság vagy sem.

3. fejezet

Ahogy telik az idő, a két kislány egyre inkább vágyik arra, hogy jobban megismerje a másik életét. Felfedezik, hogy szüleik elváltak, és a válás során gyakorlatilag „megosztották” őket, bár az elválás okát nem ismerik. Ebben a kíváncsiságban Luise levelet ír az apjának, kérve tőle egy fényképet, amit aztán Lotte-nak szeretne átadni.

A helyi fényképész által készített képek elkészülnek, de a lányok nem küldik haza a saját képeiket. Ehelyett egy másik tervet szőnek, amelynek részleteiről egyelőre nem esik szó. Vajon mi lehet a kislányok új tervének célja? Ahogy a nyár halad, úgy bontakozik ki a történet, és válik egyre izgalmasabbá a két iker titkos vállalkozása.

4. fejezet

Luise és Lotte minden percüket együtt töltik, és különleges tervet szőnek: titokban elhatározzák, hogy helyet cserélnek. Lotte úgy dönt, hogy Luise szerepében utazik Bécsbe, míg Luise mint Lotte irányít Münchenbe. Ez a döntés azonban nem várt kihívások elé állítja őket, hiszen bár testvérek, eddig nagyon különböző környezetben nőttek fel, eltérő ízléssel az ételek iránt és különböző szokásokkal. Még az iskolába vezető útvonalakat is pontosan meg kellett jegyezniük, hogy hihetően alakíthassák egymás mindennapjait.

A cserélésük nem csak fizikai helyváltoztatást jelent, hanem mélyreható beleélési próbát is abba, hogy milyen lehet a másik élete. Az izgalmas és kihívásokkal teli vállalkozásuk során a két kislány arra törekszik, hogy minél jobban megértsék és átéljék egymás helyzetét.

5. fejezet

Luise észrevétlenül megérkezik Münchenbe, és anyukája sem sejti semmit az árulkodó jelekből. Eközben Lotte Bécsben találja magát, édesapjával együtt az Imperial Szállóban ebédelve. Az ismerős pincér Luise kedvencét, töltött palacsintát készíti, amit azonban Lotte egyáltalán nem kedvel. Próbálja megenni, de három falatnál többet nem bír. Ebéd közben megjelenik Stróbl udvari tanácsos is kutyájával, Pepikével. Míg az emberek nem vesznek észre semmit, a kutya gyanakodva szaglászta Lotte-t, mintha régóta ismerné.

Luise apukája karmester, és munkája teljesen leköti (ami egyik ok lehetett a szülők válására, hiszen apuka az alkotómunka miatt gyakran egyedül akart lenni). Ebéd után egyedül hagyja Lottét, hogy műtermébe vonuljon, zenét szerezzen. Lotte este találkozhat vele az Operában, ahol a Jancsi és Juliska előadását dirigálja.

Lotte azonban hasznosan tölti a délutánt, átnézi a házvezetőnő, Resi könyvelését, amiben néhány hibát is talál. Resi meglepetten nézi, mennyire megváltozott a kislány a nyaralás alatt.

6. fejezet

Luise anyukájánál jóval szerényebb körülmények közé kerül, mint amilyenekhez apukájánál szokott lenni. Édesanyja keményen dolgozik, hogy meg tudják élni, és eközben Luise-nek kell otthon főznie. Szorgalmasan bevásárol a marhahúsleveshez, ám a főzés tanulása nem könnyű feladat. Amikor Luiselotte Körner hazaér, meglepetten tapasztalja, hogy Lotte (vagyis Luise) elfelejtett főzni a nyaralás alatt. Azonban nem ijed meg, inkább örül, hogy lánya mostanában vidámabb és felszabadultabb.

Eközben Lotte az Operában ül, és figyeli, ahogy az édesapja dirigál. Azonban egy fiatal hölgy, Gerlach kisasszony hirtelen belibeg a lefoglalt páholyba, élénken integetve Palffy karmester felé, aki viszonozza a gesztust. Lotte megijed, hogy édesapjának van valakije, hiszen az ikertestvéreik abban mesterkednek, hogy újra összehozzák a szülőket. A kellemetlen élmény miatt Lotte rossz álmokat álmodik az éjszaka folyamán.

7. fejezet

Hetek és hónapok telnek, és a két kislány nekilát az új tanévnek az új iskolákban. A tanárok meglepődnek, amikor észreveszik, hogy a lányok írásképe megváltozott: Lotte figyelmetlenebb és lustább, de talpraesettebb lett, míg Luise szorgalmasabb és félénkebb, szelídebb.

Az anyuka örül a változásoknak, és ő is kezd megváltozni: két napos hétvégés kirándulásra viszi a lányát, ami csodálatos élmény lesz mindkettőjük számára. Eközben a karmester úr nekilát az új gyermekoperájának komponálásának, és zongoraleckéket ad a másik lányának. Lotte pedig szorongva tapasztalja, hogy egyre szorosabbá válik a kapcsolat közte és Gerlach kisasszony között, ami nagy fájdalmat okoz neki. Tehát minél hamarabb cselekedni kell valamit!

8. fejezet

A bécsi lakás szomszédjában Gabele festőművész műterme található. Lotte időnként átjár hozzá, hogy a művész lefesthesse. A festő panaszkodik a kislánynak, hogy a műterem ablakai túl kicsik, és több fényre lenne szüksége a festéshez. Lotte azonban kitalál egy remek tervet: úgy gondolja, hogy lenne értelme, ha édesapja elcserélné a körúti műtermét Gabele úréval. Így a karmester a szomszédban lehetne, és egymás mellett lehetnének apa és lánya. Lotte azonnal felkeresi édesapját, hogy megossza vele az ötletét, azonban Palffy úrnak egyáltalán nem tetszik a dolog, és Gerlach kisasszonynak sem. A hölgy megpróbálja elhidegíteni az apát és lányát.

Lotte nagyon szomorú lesz, fájdalmát tovább fokozza, amikor apja bejelenti, hogy feleségül kívánja venni Irene Gerlachot. Kétségbeesésében Lotte felkeresi a hölgyet, és kéri, hogy hagyja őket békén. Gerlach azonban kidobja Lottet az otthonából.

A kislány csüggedten érkezik haza, és láza is van. A házvezetőnő, Resi azonnal ágyba küldi, és kihívja az orvost. Lotte ideglázat kapott, és rosszul van. Az édesapa nagyon megijed, és nem mozdul a betegágy mellől.

9. fejezet

A feszültség egyre csak nő. Münchenben Körner anyuka egy helyi lapnál dolgozik szerkesztőként. Egy nap az újság szerkesztőségébe érkeznek a Bühl-tavi Tó-Bühl fényképészének készítette fotók, amelyeken a két ikerlány látható. Az anyuka először döbbenten nézi a képeket, majd azonnal Lotte tanárához rohan, hogy megkérdezze, lehetséges-e, hogy Lotte valójában nem is Lotte. A tanárnő kezdetben nem érti, miről van szó, de végül az anyukával közösen rájönnek, hogy a nyáron a gyermeküdülőben valóban gyerekcsere történt.

Körner anyuka hazatérve leplezi le Luiset, aki őszinte vallomást tesz. Az anyai szív mindent megbocsát, és boldogan öleli magához a másik gyermekét. A bonyodalmak véget érnek, és a család újra egységesen boldogan élhet tovább.

10. fejezet

Mivel Lotte Bécsből már régóta nem érkezik levél, az anyuka és Luise aggódni kezdenek. Az édesanya felhívja volt férjét, és részletesen elmeséli neki a helyzetet. Amikor megtudja, hogy Lotte beteg, azonnal úgy dönt, hogy Luisevel együtt Bécsbe utazik. Így ismét együtt lesz a család. Resi, az udvari tanácsos és Pepike, a kutya kissé összezavarodik a megkettőződött nőszemélyek miatt. Lotte állapota határozottan javul, amikor az édesanyja megérkezik. A karmester úr is láthatóan örül, hogy újra találkozhat volt feleségével, és összeveszik a sértődött Gerlach kisasszonnyal.

11. fejezet

Október 14-e, a két kislány születésnapja elérkezik. Ajándékul azt kérik a szülőktől, hogy mostantól fogva ne kelljen elválniuk, és így, négyen együtt élhessenek. A szülők leülnek tanácskozni, és hosszas magyarázkodások és bocsánatkérések után úgy döntenek, hogy újra megpróbálják együtt. Luise és Lotte majdnem ugrál a boldogságtól. Úgy tűnik, hogy az elveszett boldogság pótolható, és újra megtalálják az egymás melletti boldog életet.

12. fejezet

A szülők újra egybekelnek, és másik lányukat is beíratják a bécsi iskolába. A nagy örömre Palffy apuka egy fantasztikus hírt is bejelent: műhelyét Gabele úréval cserélte, így ezután a közvetlen szomszédban fog zenét szerezni. Luise és Lotte rendkívül boldogok, és büszkék magukra, hogy sikerült összehozniuk a szüleiket. A szomszédban pedig felcsendülnek az elkészült gyermekopera hangjai, amelyek még inkább megerősítik a család összetartását és boldogságát.

Erich Kastner: A két Lotti olvasónapló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük