Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 1

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 1.



Szereplők:

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló
Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló

 

Gregor Samsa, utazó ügynök
Grete, Gregor húga
Gregor apja és anyja

cégvezető úr, Samsa főnöke
Anna, a Samsa család szolgálólánya
a család idős bejárónője
három szakállas úr, albérlők



Franz Kafka: Az átváltozás című művéről

Franz Kafka, a fiatalon elhunyt, cseh születésű író műveiben a realizmus keveredik a fantasztikummal. Hősei kisemberek, akik szürreális helyzetbe keverednek, és abszurd módon próbálnak – legtöbbször sikertelenül – kikerülni belőle. Több nagyobb lélegzetű művet alkotott, közülük kiemelkedő a befejezetlen A kastély, és talán leghíresebb műve A per című regénye.

Franz Kafka: Az átváltozás tartalma röviden

Az 1912-ben született Az átváltozás című elbeszélésében a főhős egy napon óriás bogárrá változik. A műben végigkövethetjük, miképpen kezeli a helyzetet maga a szörnnyé vált Gregor Samsa és az ő környezete.

Franz Kafka: Az átváltozás tartalom

1. rész

Gregor Samsa utazó ügynök egy napon arra ébred, hogy szörnyű féreggé változott. Sokáig fekszik az ágyában, azon morfondírozva, hogyan legyen tovább. Mikor aztán nem tud sem visszaaludni, sem felkelni, a rossz foglalkozást és életkörülményeit teszi felelőssé szorult helyzetének kialakulásáért.

Miután nem kelt fel időben, először anyja megy fel hozzá, hogy megnézze, mi a baj. Gregor érzi, hogy hangja is megváltozott, nemcsak a teste, de anyjának ez úgy látszik, nem tűnt fel, megnyugodva távozik. Húga és apja a szomszédos szobákban viszont aggódik. Ám ő nem engedi be őket, hálát ad az égnek, hogy kulcsra zárta az ajtókat.

Első célja az, hogy fel tudjon kelni. De hiába próbálkozik, sehogy sem sikerül. Időközben annyi idő eltelik, hogy hallja, a cégvezető érkezett hozzájuk, megtudni, miért nem érte el a reggel ötórás vonatot Gregor. Az emiatti nagy ijedségnek köszönhetően viszont legalább sikerül valahogy nagy nehezen kikecmeregnie az ágyból.

Hiába akar bemenni a cégvezető, Gregor nem hajlandó kinyitni az ajtót, még akkor sem, ha tudja, családja megélhetését veszélyezteti vele. Ehelyett mindenfélét összehord és összevissza magyarázkodik. A többiek azonban odalenn mindebből semmit nem értenek, csak állathangokat hallanak – ezért orvosért és lakatosért küldenek, hogy feltörjék ajtaja zárját.

Gregornak, bár megsérül miatta még az állkapcsa is, komoly megerőltetéssel sikerül kinyitnia kulcsra zárt ajtaját. Láttára a cégvezető undorodva meglepődik, anyja megijed, apja rettenetes méregbe gurul.

Gregor próbálja hosszas magyarázkodással meggyőzni a cégvezetőt, hogy ne érje átváltozása miatt kellemetlenség, ám az egyszer csak szó nélkül elmenekül. Mikor azonban Gregor próbál utánamenni, csak azt éri el, hogy anyja még jobban megijed, és felborítja a kávét az étkezőasztalon. Apja fenyegetően, bottal és újságpapírral a kezében kergeti vissza a szobájába, ahova széles bogárteste miatt csak nagy nehezen tud bejutni.

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 1

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 2

Franz Kafka: Az átváltozás olvasónapló 3

 





 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük