Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz olvasónapló

Szereplők:

Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz olvasónapló
Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz olvasónapló

Erő
Erőszak
Héphaisztosz
Prométheusz
Az ókeaniszok kara

Hermész

Halyszín: A történet a Szkűthiai sziklás vidéken játszódik.

A cselekmény kiindulópontja: Prométheusz ellopja Héphaisztosztól a „soktudó tüzet” és az embereknek, egyszerű halandóknak ajándékozza azzal a céllal, hogy bármilyen mesterséget kitanulhassanak. Prométheusznak ezért bűnhődnie kell.

Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz olvasónapló

Az Erő Prométheusz számára Szkűthia sziklás vidékét jelölte ki büntetési helyszínül, ahol a láncoláshoz ítélt istennek tűrnie kell sorsát. A kivitelezést Héphaisztoszra bízták, aki Zeusz fiaként és Prométheusz rokonaként vonakodva hajtotta végre a büntetést, míg az Erő szigorúan felügyelte.

A láncra vert isten magányosan a régi istennemzetséghez, a Nap és a Föld felé panaszolta el sorsát, miközben titokzatos hangokat hallott, nem tudva, hogy ki közelít hozzá – istenek vagy halandók, segítség vagy kíváncsiság motiválja-e őket. Végül Ókeanosz lányai érkeztek meg hozzá, akiknek elmesélte, hogyan került erre a sorsra.

Később Ókeanosz személyesen látogatta meg Prométheuszt, aki elmondta neki, hogy párbeszédet készül folytatni Zeusszal az ügyében. Ókeanosz azt tanácsolta neki, hogy ne legyen konok, és tanúsítson jobb belátást, mivel csak így remélheti Zeusz megbocsátását.

Prométheusz azonban meg tudta győzni Ókeanoszt, hogy ne lépjen közvetítő szerepbe. Elismerte bűnösségét, de nem akarta másokat veszélybe sodorni. Azt is elárulta, hogy anyjától tud egy titkot, ami Zeusz bukását eredményezhetné, azonban még nem jött el az ideje, hogy ezt nyilvánosságra hozza. Ezek a szavak aggodalmat keltettek az ókeániszokban.

A helyszínre érkezett Ió is, aki hasonlóan az istenek haragjától szenvedett. Zeusz egykori szeretőjeként amikor Héra, Zeusz féltékeny felesége rájött viszonyukra, tehénné változtatta Iót. Szenvedését tetézte, hogy egy bögöly állandóan kergette, megnehezítve nyugalmát a világban.

Prométheusz és Ió egymásnak mesélték el büntetésük történetét. Prométheusz beavatott Iót saját múltjába, jelenébe és jövőjébe is. Elmondta, hogy Zeusz Egyiptomban fogja megváltani Iót, aki ekkor a sötét bőrű Epaphoszt fogja világra hozni Zeusztól. Ió tizenharmadik leszármazottja, egy híres íjász lesz majd az, aki Prométheuszt felszabadítja, és Zeusz végzete is hasonló sorsra jut, mert saját fia okozza majd vesztét.

Mindeközben Zeusz Hermészt küldte el Prométheuszhoz, hogy megtudja, melyik nászából születik majd az a gyermek, aki vesztét okozza. Prométheusz nem enged Hermész fenyegetéseinek, amely során viharokat és villámokat ígér neki. Az ókeaniszok végig támogatják Prométheuszt, aki még beszélt, amikor már a mennydörgések hangjai hallatszottak és egy villámcsapás érte, mire a mélybe zuhant.

Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük