Dugonics András: Etelka olvasónapló

Főbb szereplők:

 

Dugonics András: Etelka olvasónapló
Dugonics András: Etelka olvasónapló

Árpád fejedelem
Zoltán – Árpád fejedelem fia
Hanzár – Árpád fejedelem felesége
Huba vezér
Világos – Huba vezér leánya
Gyula – Huba vezér hadnagya
Etelka – Gyula leánya
Rima – Etelka dajkája
Róka – a fejedelem tót származású tanácsadója
Uszuba – a fejedelem bizalmasa

A mű a honfoglalás után játszódik, amikor Árpád fejedelem felosztja az országot vezérei között.

Dugonics András: Etelka olvasónapló

A hagyomány szerint Árpád Huba vezér Világos várat kapta ajándékba, aminek tiszteletére leányát Világosnak nevezte el. A Világosi templom avatására jelentős tömeg gyűlt össze. A húsznégyszűzes rituálé keretében Etelka, Gyula leánya lett kiválasztva, hogy bemutassa az áldozatot. Az ünnepségen megjelent Szeged ura, Zalanfi is, aki Etelkába szerelmesedett, de mind Etelka, mind édesapja, Gyula türelmet tanácsolt neki.

Etelkát a templom bejáratánál fogadta a főpap, aki a néphez intézett beszédet követően vezette le a ceremóniát, amely során áldozati bárányt is feláldoztak. A fáklyás ifjak kíséretében Etelka végighaladt a sorokon, ahol az utolsó fáklyát átvevő ismeretlen fiatalember különösen nagy hatást gyakorolt rá.

A Világosi templom felszentelése után kiderült, hogy az ismeretlen fiatal, aki Etelka figyelmét felkeltette, Etel névre hallgat és mesterséget tanulni érkezett a városba. Huba vezér leánya, Világos szintén vonzalmat érez iránta. A vonzalom jeleként Etelka egy kardot ajándékozott Etelnek, akit a fejedelem Budára hívna.

Ezalatt Árpád fejedelem Zalánfihoz látogatott Szegedre vadászni, ahol Etelka kutyája egy rejtélyes faládára bukkant, mely egy halott gyermek csontvázát rejtette. E titok ismerője csupán Rima, a dajka.

Világos közben igyekezett elérni, hogy Etel csatlakozhasson apja seregéhez. Etelka felfedezte e cselszövést és megpróbálta megakadályozni. A fejedelem terve szerint Világos Etelé, míg Etelka Zalánfi hitvese lenne. Etelnek Világossal együtt kellene Budára érkeznie, amit ő határozottan elutasított, sőt, bosszút esküdött. Célja eléréséhez a fejedelem tót származású tanácsadóját, Rókát szerezte meg magának.

Róka, a fejedelem ravasz tanácsadója, ismert volt arról, hogy csak saját érdekeit tartja szem előtt, és képes bármilyen aljasságra. Árpád fejedelem halála után Róka Árpád fiát, Zoltánt emelte fejedelemi pozícióba. Az ifjú uralkodó teljes mértékben bízott tanácsadójában, ami tovább erősítette Róka befolyását.

A tanácsadó azonban számos intrikát szőtt: börtönbe vetette Etelét, és terjesztette a hírt, hogy Zoltán Etelkába szerelmes. Hanzár, a fejedelem felesége azonban leleplezte Róka aljas tetteit, ami végül a tanácsadó elítéléséhez és kivégzéséhez vezetett. A helyzet így kezdett normalizálódni a birodalomban.

Etele felfedte igazi kilétét: kiderült, hogy ő a Krjelbe szakadt magyarok fejedelmeként tért vissza, és Zoltánnal már mint egyenrangú uralkodó találkozott. Etelka származásával kapcsolatban is meglepő információk láttak napvilágot: ő valójában nem Gyula, hanem a fejedelem leánya. A történet szerint Gyula felesége és a fejedelem felesége egy időben szültek. Gyula feleségének gyermekét halva szülte, míg a fejedelem felesége Etelkát hozta világra. Mivel a fejedelem nem kedvelte a több gyermekes nőket, így Gyula felesége nevelte fel Etelkát sajátjaként.

Etelka és Zalánfi esküvőjét már nem lehetett megakadályozni, így Etele párbajra hívta Zalánfit, hogy megküzdjön Etelka kezéért. A párbaj során Zalánfi halálos sebesülést szenvedett, de még sikerült Etelkát is megsebeznie. Később azonban kiderült, hogy Etelka sérülései nem életveszélyesek. Etele és Etelka végül összeházasodtak.

Zoltán úgy rendelkezett, hogy amíg az ifjú házasok Magyarországon tartózkodnak, ők birtokolják Zalánfi szegedi tulajdonát.

Dugonics András: Etelka olvasónapló

 





Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük