Jókai Mór: Szegény gazdagok olvasónapló

Szereplők:

Jókai Mór: Szegény gazdagok olvasónapló
Jókai Mór: Szegény gazdagok olvasónapló

Lapussa Demeter: Halálos beteg, pénzsóvár gyermekei pedig minden percüket betegágya mellett töltik, nehogy kihúzza a nevüket a végrendeletből. Demeter úr ezt a végletekig kihasználva zsarnokoskodik felettük.

Lapussa János: Apja halála után gyermeke kegyetlen pereskedésbe kezd annak teljes vagyonáért. Bár az örökség felét megkapja, ő maga belenyomorodik a civódásba. Mégis mindörökké arról panaszkodik, hogy ellopták a vagyona felét.

Lapussa Henriette: Az őt ért megrázkódtatások miatt már 26 évesen megőszül, a keze remegős lesz, és idegkimerültség kínozza. Sosem találja meg a szerelmet.

Hátszegi Lénárd: Rablóvezérként rengeteg pénzt harácsol össze, de nem áldoz jótékonysági célokra, az idejét mulatozással és utazgatással tölti. A regényben a mihaszna, maradi nagybirtokos szerepét tölti be. Mikor a vagyona egy részét lefoglalják, az élete kockáztatásával próbálja visszaszerezni – végső soron ez is okozza a vesztét.

Az egyetlen kivétel Lapussa Kálmán: ő fellázad az arisztokrata életmóddal szemben, és a szegény, de szabad életet választja. Ingyenélő aranyifjúból az élelmes, szegény művész mintaképe lesz.

További szereplők:

Vámhidy Szilárd
Hátszegi Lénárd
Anica
Pópa
Kengyelesy grófné
Gerzson bácsi

Jókai Mór: Szegény gazdagok olvasónapló

Az első részben ismerkedünk meg Lapussa Demeterrel és családjával. Lapussa, a gazdag öregúr, aki élvezettel bosszantja családtagjait, három gyermek édesapja. Fia, János, a család kapzsi tagja, mellette lánya, az özvegy Lángainé, aki nem hajlandó eltűrni édesapja piszkálódásait. A harmadik gyermek tragikus autóbalesetben vesztette életét, így két unokája, Henrietta és Kálmán, Lapussa gondozásában nevelkedik.

János Hátszegi Lénárd bárót hozza a családba, akit ideális jelöltnek tart Henrietta, a tizenhat éves unokaöccse számára. Az eljegyzés napja előtt azonban Henriettát hirtelen rosszullét éri, és orvost kell hívni hozzá. Az orvos rézoldat-mérgezést diagnosztizál nála, amelyet ugyanazon a napon Vámhidy Szilárdnál is megállapít. A körülmények ismeretében a családfő gyanakodni kezd. A hetek múlásával Henriette és Szilárd állapota egyaránt javulni kezd.

Egy napon Henriette kéri nagyapja felolvasóját, Margitot, hogy egy titkos levélcsomagot juttasson el testvéréhez, Kálmánhoz, úgy, hogy a család többi tagja ne tudjon róla. Margit azonban nem áll ellen a kísértésnek, és kibontja a leveleket. Azokban elsőre Kálmán latin leckéi szerepelnek, azonban a szöveg hamar átcsap titkos üzenetekbe. Ebből kiderül, hogy Henriette és Szilárd titokban leveleznek, mivel egymásba szerettek. Nem véletlenül betegedtek meg egyazon napon; titkos jelbeszédet és írást használnak üzeneteikben.

Közben Demeterhez érkezik az ügyvéd, akit felkértek, hogy vizsgálja meg Hátszegi Lénárd hátterét, mielőtt Henriette hozzámenne. Az ügyvéd felfedezése, miszerint Henriette és Szilárd komoly szándékokkal bírnak egymás iránt, arra ösztönzi Demetert, hogy megpróbálja megakadályozni a házasságot. Szilárdtól megtudja, hogy a fiatalok előre megbeszéltek egy jelszót is, amelyet Henriette használhat, ha szakítani szeretne.

Ezek ismeretében Demeter felkészülten várja Henriettét, aki végül elszakít minden köteléket Szilárddal a megbeszélt jelszó leírásával. Két nappal később megtartják az esküvőt, és Henriette, Margit és Clementine kisasszony társaságában elutaznak Erdélybe, Hátszegi Lénárd birtokára. Ott Henriette megismerkedik férje barátjával, Gerzson bácsival, aki elsőként mesél neki a környék hírhedt rablójáról, Fatia Negráról.

Fatia Negra, aki nemcsak rablóként, de titkos pénzverő műhely tulajdonosaként is ismert, különös vonzerővel bír a férjes asszonyok körében. Személyazonossága rejtély, mivel mindig kendővel takarja arcát, még szeretője, Anica sem tudja, ki rejtőzik valójában a maszk mögött.

Henriette, aki nem a magasabb társadalmi rétegekkel érzi magát otthonosan, inkább az egyszerű emberek között keresi a barátságokat. E kapcsolatok révén ismerkedik meg Juon Táre pásztorral, aki családjával együtt az erdőben él.

A fiatalasszony számos bálon vesz részt férjével, ám minden ékszerét, amit csak birtokol, a szegényeknek adományozza, csupán egy fekete nyaklánc marad meg nála, melynek egyszerűsége magával ragadó. Henriette azt hiszi, hogy a nyakláncot Szilárd küldte neki, azonban egy alkalommal egy özvegy papné felismeri az eltűnt ékszerét rajta, ami botrányt kavar. A férje, Lénárd azonban kiáll mellette.

Szilárdot közben bemutatják Kengyelesy grófnőnek. Ezen időszak alatt Lapussa Demeter módosítja végrendeletét, melyből kizárja saját lányát, Henriettét és Kálmánt. Eközben Kálmán váltóhamisításba kezd, és nővére nevét használja fel, ám a fiút senki sem tudja kézre keríteni.

A rejtélyes Fatia Negra körül nem áll meg az élet: senki sem tudja, ki ő valójában. Legújabb tervében Juon Tháre feleségét, Mariórát szeretné elcsábítani, de Henriette, aki megtudja a szándékát, figyelmezteti Anicát, a rabló szeretőjét. Később Fatia Negra hűséget ígér Anicának pénzverő barlangjukban, de amikor Anica esküt tenne, bevallja, hogy látta Fatia Negra legutóbbi csábítását, és kételkedik a férfi hűségében.

A cselekmények során Henriette értesül arról, hogy testvére, Kálmán hamis váltót állított ki. Lénárd, Henriette férje, megpróbál gátat szabni Szilárdnak: megkéri Kengyelesy grófnőt, hogy ne fogadja többé otthonában Szilárdot, cserébe pedig kifizeti a grófnő tartozását, és átadja neki a pénzről szóló nyugtát. Henriette hazatérve jelenti, hogy Kengyelesy grófnő el is küldte a hamis váltót, mellékelve egy kedves levelet, amiben közölte, hogy rávette férjét, hogy Kálmán hamisított váltóját a sajátjával cserélje ki.

Henriette azt is bejelenti, hogy maga viszi el a váltót Pesten élő öccsének, és csak férjének árulja el, hol rejti a nagy értékű papírt. Útközben azonban Fatia Negra megtámadja, és követeli a negyvenezer forintos váltót. Henriette próbál hazudni, de Fatia Negra követeli, hogy vegye elő a papírost a vállfűzőjéből. Henriette nem érti, hogyan tudhatta az ismeretlen, hol rejtette el a váltót.

Amikor Henriette átadja a váltót az ismeretlen bűnözőnek, hirtelen lerántja annak fekete álarcát és felfedi a rabló igazi arcát. Az arc felismerése után a nő elájul. Bár nem ismerjük a részleteket, az esemény hatására Henriette ritkán hagyja el szobáját és társasági eseményekre sem látogat.

Közben Lénárd és Szilárd találkoznak, és Lénárd meghívja Szilárdot otthonukba, kérve Henriettet, hogy nyissa ki a vendégszobát az érkező látogató számára. Amint Henriette megtudja, hogy régi szerelme, Szilárd az otthonukban vendégeskedik, megszökik a kastélyból. Egy korábbi sétája során felfedezett egy kis házikót az erdőben, ahová most menekül. Az erdei ház berendezett volt, számos gyönyörű fegyvert tartalmazott, és bár korábban sohasem talált ott senkit, Henriette úgy érezte, hogy a házikó valamilyen rejtély kulcsa lehet.

Eközben Fatia Negra után kutatnak, mindenki meg akar szabadulni tőle. Juon Tháre vakult meg miatta és vesztette el feleségét, így kisfiát koldulásból tartja el. Megállapodik Szilárddal, hogy mindenáron kézre kerítik Fatia Negrát és végeznek vele. Szilárd karddal száll szembe a rablóval, aki az éjszakai sötétből lép elő. A küzdelem során Szilárd megsebesíti Fatia Negrát, majd követi rejtekhelyéig, nem engedve, hogy megszökjön.

A drámai események során kiderül, hogy az erdei lak, ahová Henriette menekült, valójában Fatia Negra rejtekhelye. Itt folytatódik a küzdelem a rabló és Szilárd között. Fatia Negra életéért könyörög, de Szilárd következetes: a rabló fejére van szüksége.

„- Az én fejemet? Hahaha! Ezt a fejet, te? Ezt a fejet itt? No hát nesze!…” – mondja Fatia Negra, de ekkor egy átható sikoly hallatszik, és a mellékszobában egy fehér alak esik össze. A következő pillanatban egy fegyver dördül el, és Fatia Negra élettelenül zuhan a szőnyegre.

A tragédiák sora nem áll meg: Henriette férjét súlyos lovasbaleset éri, arcát felismerhetetlenségig összezúzva a ló. Henriette rendezni kívánja Kálmán negyvenezer forintos váltóját, és mindenhová elindul, hogy megtalálja testvérét, ám sehol sem leli. Az ifjú úr saját halálhírét terjeszti, ahogy csak tudja.

ánginé és János, Demeter úr gyermekei, egy évtizeden át küzdenek a végrendelet jogossága miatt pereskedve. Vámhidy Szilárd, aki ígéretes pályát fut be ügyvédként, életét sosem köti házassággal. Azonban rendszeres vendégként tűnik fel Kengyelesy grófnő házában, ahol mindig kedves fogadtatásban részesül.

A történetben mindenki közül Henriette, a dúsgazdag báróné tűnik a legboldogtalanabbnak. Bár alig múlt huszonhat éves, külseje öregasszonyra emlékeztet. Az embereket kerülve, egy régen kapott ajándék virággal beszélgetve tölti napjait, bezárkózva szobájába.

Habár a mű egyértelműen nem tárja fel, hogy ki is volt Fatia Negra valójában, az olvasók között felmerül a gyanú, hogy esetleg Hátszegi Lénárd lehetett a hírhedt rabló.

Jókai Mór: Szegény gazdagok olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük