Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló 3

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló 3.Szereplők:

narrátor

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló
Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló

Monsieur C. Auguste Dupin, az elbeszélő barátja
Mademoiselle Camilla L’Espanaye, az egyik áldozat
Mademoiselle Camilla L’Espanaye lánya, a másik áldozat
Pauline Dubourg, mosónő, tanú
Pierre Moreau, trafikos, tanú
Isidore Muset, zsandár, tanú
Henri Duval, ezüstműves, szomszéd, tanú
Odenheimer, vendéglős, tanú
Jules Mignaud, bankár, tanú
Adolphe Le Bon, banktisztviselő, tanú, később gyanúsított
William Bird, szabó, tanú
Alfonozo Garcio, temetkezési vállalkozó, tanú
Alberto Montani, cukrász, tanú
Paul Dumas, orvos, aki megvizsgálta az áldozatokat
Alexandre Etienne sebész, aki megvizsgálta az áldozatokat6. rész

Azt már leszögezi, hogy analitikusan levezette, nem az idős asszony ölte meg lányát, majd sajátmagát. A különös pedig, amire gondolt, az, hogy mindegyik tanú olyan nyelvnek azonosította be az ismeretlen beszédet, amelyet nem ismert.

Dupin azt is elmagyarázza, honnan jött rá, hogy az elkövető csakis az ablakon mászhatott be. Továbbá, hogy mi mutatja, milyen különleges erővel, képességekkel kellett rendelkeznie a gyilkosnak. Az elbeszélő ezek alapján arra következtet, hogy csakis egy dühöngő elmebeteg lehetett az elkövető. Ám Dupin más véleményen van, melyet ki is fejt.

Elmondásából és a bizonyítékokból kiviláglik (pl. a kitépett szőrcsomó, ami nem emberé), hogy az elkövető nem emberi lény. Valójában egy indiai vörös orangután, ahogyan ezt a lenyomatok alapján készített kéz rajza is igazolja.7. rész

Dupin és a narrátor beszélgetése során kiderül, hogy Dupin feladott egy újsághirdetést, melyben egy nemrég talált orangután gazdáját keresi. Ez a gazda, aki ha nem is a gyilkos, de résztvevő, vélhetően egy matróz, és nemsokára várható, hogy meglátogatja őket.

Hamarosan meg is érkezik, és pénzt ajánl, ha visszakaphatja majmát. Dupin ehelyett azt kéri, mesélje el pontosan, hogyan történt a gyilkosság.

Eszerint a matróz hajózása során Borneón befogott egy orangutánt, ami meglehetősen vad volt, így biztonságosan kellett elhelyeznie. Ám egyszer mégiscsak sikerül kiszöknie: az utcára menekült, majd a villámhárítón és az ablaktáblába kapaszkodva bejutott az áldozatok lakásába. Az ablak becsukódott mögötte, így a matróz nem tudott utánamenni. Végig kellett néznie, ahogyan az eredetileg nem ártó szándékú állat a visongástól, hadonászásoktól megvadul, melynek eredménye a kettős brutális gyilkosság. A matróz ezek láttán elmenekült, otthagyva az orangutánt.

A történet itt ér véget. Még annyit megtudunk, hogy az állatot végül a gazdájának sikerült befognia, és hogy elengedték a gyanúsítottat. Dupin diadalmas győzelmet aratott a rendőrfőnök felett.Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság érdekességek: szimbólumok a novellában

  1. A gyilkosság helyszínének neve:

Morgue utca: a latin mors (halál) hangzik vissza benne, illetve a szó jelentése angolul hullaházat jelent 1821-től.

  1. A gyanúsított: Adolphe Le Bon neve:

Le Bon jelentése „A Jó” – ez egy utalás lehet arra, hogy nem ő a valódi bűnös.Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló 1.

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló 2.

Edgar Allan Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság olvasónapló 3.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük