Jókai Mór: Rozgonyi Cecília olvasónapló

Szereplők:

Jókai Mór: Rozgonyi Cecília olvasónapló
Jókai Mór: Rozgonyi Cecília olvasónapló

Rozgonyi István – nagyúr, a galambóci magyar hadak fővezére
Cserni Száva – lengyel lovag, szerelmes Cecíliába
Szentgyörgyi Cecília – Templin gróf lánya, Hedvig királyné udvarhölgye
Hedvig – I. (Nagy) Lajos király leánya, Jagelló felesége
Jagelló – litván nagyfejedelem, később lengyel-litván király
Marina – Templin gróf idős cselédje
Vilmos – Hedvig gyerekkori jegyese
Rozgonyi István fia

 

Az Anjou-dinasztia tagjaként I. (Nagy) Lajos, aki 1342-től 1382-ig Magyarország királya volt, 1370-ben Lengyelország trónjára is felkoronáztatta magát, ezzel létrehozva a történelmi perszonáluniót. Mivel Lajos király három lányt nevelt, és fiú örökös híján volt, a leányági trónutódlást is el kellett fogadtatnia a rendekkel.

Halála után lánya, Mária örökölte a lengyel trónt. Azonban a lengyelek ragaszkodtak ahhoz, hogy az új uralkodójuk székhelye Lengyelországban legyen. Emiatt Erzsébet anyakirályné, aki kiskorú lánya helyett régensként gyakorolta a hatalmat, Mária helyett húgát, Hedviget küldte Lengyelországba, akit 1384-ben meg is koronáztak.

Hedvig 1386-ban férjhez ment a litván nagyfejedelemhez, aki II. Ulászló néven lengyel királyként a hatalomra került és megalapította a Jagelló-dinasztiát, amely egészen 1572-ig uralkodott, és megszüntette az országban uralkodó anarchiát.

Jókai Mór: Rozgonyi Cecília olvasónapló

Hedvig, aki már jegyben járt és szívhez közel álló vőlegénye is volt, államérdekből kénytelen volt Jagellóhoz menni feleségül. Még az esküvő előtt megrendezett találkozójukon Vilmos, a gyerekkori szerelme, egy templomban látogatta meg, Hedvig kíséretének jelenlétében. Ezen búcsúztató pillanatoknak két fiatal, Cserni Száva és Templin gróf lánya, Cecília voltak tanúi.

Nem sokkal később Jagelló és Hedvig esküvője megtörtént, amely megerősítette a litván és lengyel népek közötti barátságot. Cecília életében közben más változások is történtek: udvarlója Rozgonyi István, egy magyar főnemes lett. Az esküvő után Rozgonyi visszatért Magyarországra, míg Száva az orosz seregben folytatta szolgálatát.

A lengyel nép sokat szenvedett az állandó háborúskodástól. Hedvig királyné halála után szentként kezdték tisztelni. A háborúk fáradalmaitól megcsömörlött Száva végül úgy döntött, hogy felkeresi régi szerelmét, Cecíliát. Templin gróf kastélyába érkezve az idős cseléd, Marina fogadta, aki beszámolt neki a történtekről. Kiderült, hogy Rozgonyi István vette feleségül Cecíliát, miután a már elhunyt gróf kívánsága szerint lánya férjhez ment.

Száva, tudván, hogy Cecília régi vetélytársa, Rozgonyi István lett a felesége, aggódik, hogy esetleg, mint a már elhunyt királyné, Hedvig, kényszerből ment hozzá a magyar úrhoz. Felindulásában megfogadja, hogy kideríti, Cecília igazán kit szeret: őt vagy a férjét. Elhatározza, hogy ha kiderül, Cecília nem szereti férjét, megbünteti Rozgonyit a grófi leány boldogtalanságáért.

A terve azonban nem válik valóra. Útja során Rozgonyival találkozik, de nem árulja el neki kilétét, csak annyit mond, hogy lengyel lovag, ami valóban igaz. Rozgonyi palotájába látogat, ahol kellemes vacsora fogadja, de hiába vár arra, hogy valaki rosszat mondjon Rozgonyira, nem talál okot arra, hogy fegyvert rántson. A vacsora alatt mindenki udvarias vele. Az est végén Rozgonyi és felesége szobájába kíséri Szávát, ahol a lengyel lovag váratlanul meghatódik egy falon függő festménytől, amely három fiatal alakot ábrázol: Cecíliát, Rozgonyit és őt, Szávát. A kép abban az időben készülhetett, amikor a két férfi még Cecília kezéért versengett.

Jókai Mór: Rozgonyi Cecília olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük