Kármán József: Fanni hagyományai olvasónapló

Kármán József: Fanni hagyományai olvasónapló
Kármán József: Fanni hagyományai olvasónapló

 

A kerettörténetből derül fény a múltra: „A Fanni hagyományai” egy fiatal lány, Fanni naplójának és barátnőjéhez írt leveleinek gyűjteménye. Ezeket egy ismeretlen férfi juttatta el az Uránia szerkesztőségéhez. A csatolt ajánlólevélből ismerhetjük meg a tragikus sorsú fiatal nő élettörténetét és az utolsó óráit.

Fanni korán elvesztette édesanyját, apja új feleséget hozott a családba, aki nem törődött vele. Apja hidegen és szigorúan bánt Fannival, nevelőanyja pedig nem nyújtott neki támogatást, csupán arra használta, hogy kiszolgálja a mostohatestvéreit. A visszahúzódó, kedves lány végül megbetegedett, szenvedéseit csendben viselte. Apja később belátta hibáját és igyekezett jóvátenni tetteit azzal, hogy gondosan ápolta lányát betegágyán.

Kármán József: Fanni hagyományai olvasónapló

A bevezetőből kiderül, hogy az Uránia szerkesztőségéhez egy ismeretlen személy küldte be a közölt írásokat. Ezt követően olvashatjuk a beküldő levelét, amely egy szerencsétlen sorsú fiatal nő, Fanni történetét ismerteti.

Fanni, egy vidéki nemesi családban nőtt fel, ahol édesapja kegyetlen zsarnokként, mostohaanyja pedig szívtelenül viselkedett vele, csupán szolgálóként kezelte. Fanni szerelmes lett egy fiatalemberbe, aki – a levél szerzője – viszonozta érzéseit. Azonban boldogságuk nem tartott sokáig, mivel Fanni apja különválasztotta őket, és a lány a bánatában elhunyt. A levél írója háláját fejezi ki, hogy Fanni naplóját és leveleit nyomtatásban is megjelentették.

A történet szomorú jelenettel veszi kezdetét: Fanni egy veteményeskertben elrejtőzve írja naplóját. Könnyei és sóhajai között fokozatosan felvázolódik egy özvegy úrinő alakja, aki a falu egyik szegényes kunyhójában él két gyermekével. Fanni hamarosan összebarátkozik az elhagyatott családdal.

Megtudja, hogy az asszony az ifjúkorában elhunyt báró L. özvegye, akinek alig maradt valamije, ezért költözött vidékre. Fanni is megosztja saját lelki terheit új barátnőjével, és együtt sírják meg a sorsuk által hozott megpróbáltatásokat. Otthonában azonban még ezt a kis örömöt is nehezményezik, és szemére vetik, hogy nem a családjához méltó környezetben találta meg a barátságot.

Fanni magányában a szeretet után vágyakozik. Egy vidéki bálon találkozik T-ai Józsi kapitány fiával, és kölcsönösen egymásba szeretnek. A bál éjszakája után Józsi megjelenik Fanni otthonában, és ügyes beszélgetéssel megnyeri a családfő tetszését is. Később Fanni néhány hétre elutazik egy barátnőjéhez, ahol gyakran találkozik szerelmével, és báró L. özvegyéhez írott leveleiben nyíltan beszél vonzalmáról.

Leveleiben említést tesz arról is, hogy az irigyek milyen alaptalan pletykákkal támadják becsületét. Végül apja hazarendeli, mivel nem hisz a vagyontalan fiatalember őszinte szerelmében; Józsit pedig bevonulása miatt el kell válnia szerelmétől. Amikor eljön a búcsú pillanata, Fanni elájul a fájdalomtól.

Közben Fanni barátnője, gróf É.-né segítségével, gazdag pártfogóra talál. A grófné befogadja a régi ismerősét és annak két gyermekét. Az özvegy asszony sorsa ezzel jelentősen javul, azonban Fanni ezzel egyidejűleg nem csupán szerelmét veszíti el, hanem egyetlen igaz barátnőjét is elveszíti.

A válás fájdalmas napjai után Fannit megvetés, szidalom és gúny fogadja. Utolsó levelében báró L. özvegyének írja: „Sirass engem, szerelmes barátném, az én örömeim eltemettettek.” Ebben a levélben egy megaláztatás epizódját is részletezi. Fanni családjával együtt a szomszédos kisváros nemesházait látogatja. Egyik ilyen háznál nagy társasági összejövetelre kerül sor.

Amikor Fanni két lánnyal beszélget, azok anyja hirtelen közéjük rohan, gyermekeit magával ragadja, attól tartva, hogy Fanni veszélyezteti családja jó hírnevét. Mostohaanyja durván bánt vele: „Itt a haszna ismeretségednek, gaz leány!” Fanni a társadalmi elutasítás árnyékában érzi, hogy közeleg élete vége. Utolsó cselekedeteként minden írását lepecsételi, és szerelmére hagyja.

Kármán József: Fanni hagyományai olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük