Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya olvasónapló

Szereplők:

Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya olvasónapló
Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya olvasónapló

Özvegy Tarnóczyné
Tarnóczy Sára
Mikes Zsigmond
Ágnes
Mikes János
Mikes Móric
Mikes Mihály
Mikes Kálmán
I. Rákóczi György
Haller Péter

Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya olvasónapló

A mű kezdetén megismerkedhetünk Tarnóczynéval, aki férje, Sebestyén elhunyta után teljes hatalommal uralkodik a számos cseléd és lánya, Sára felett. A történet felfedi házasságuk korábbi eseményeit is. Kiderül, hogy Sebestyén kicsapongó életet élt, de Tarnóczyné imáival, intelmeivel és prédikációival sem sikerült meggyőznie, hogy változtasson életmódján. Sebestyén ehelyett gyakran az özvegy Naprádiné Tarnóczy Judithhoz, testvéréhez vagy a szomszédos pápista Mikes családhoz, különösen Zsigmondhoz fordult.

Tarnóczy Sebestyén és Mikes Zsigmond, mint régi jó barátok, megállapodtak abban, hogy Sára és a Mikes család legkisebb fia, Kelemen egy párt alkossanak. Azonban Sebestyén halála után az özvegy Tarnóczyné megtiltja lányának, hogy Kelemennel találkozzon, mondván, hogy egy pápista nem lehet megfelelő házastárs a lányának. Ehelyett Haller Péter, a dúsgazdag fejedelmi tanácsos felé fordítja figyelmét mint leendő vej jelöltet.

Miközben Tarnóczyné jogi ügyeit intézi Szebenben, lányát, Sárát özvegy Naprádiné felügyelete alá helyezi. Sára számára az olvasás jelenti az egyetlen szórakozást. Naprádiné könyvtárát böngészi, különös figyelmet szentelve a szerelemi történetekre, amelyekkel édesanyja otthonában aligha találkozott.

Sára Bethlen Istvánné otthonában nevelkedett, ahol Francisco történetét tanulmányozhatta az ott élő fiatal hölgyekkel együtt. Az előadásban Francisco szerepét egy ismeretlen ifjú lovag alakította, akibe Sára beleszeretett, annak ellenére, hogy nem ismerte a nevét.

Naprádiné hamarosan észreveszi, hogy Sára szíve nem Kelemenért és nem is Haller Péterért dobog. Naprádiné maga is szerelmes, méghozzá Mikes Zsigmond testvérébe, Mikes Mihályba, és titkon reméli, hogy egyszer az ő felesége lehet.

Közben Mikes Zsigmond legidősebb fia, János hazatér, aki Lupuj vajda testőrségében szolgál. János is megosztja tapasztalatait, hiszen ő is járt Bethlen Istvánné udvarában, ahol egy ifjú hölgyet talált a legvonzóbbnak. Eközben Kelemen, a fiatalabb testvér arról panaszkodik, hogy nem találkozhat szerelmével, Sárával.

A családi konfliktus a nagybácsi ötletéből fakad, aki azt tervezi, hogy megszöktetik Sárát otthonából, és elviszik a Mikes várába, ahol Kelemen várja majd. A terv szerint az apjuk kéri majd Tarnóczynétól Sára kezét, aki a szöktetés után már nem utasíthatja el a kérést.

A kalandos történetben, miután a leányrablás sikeresen végbemegy, a várban minden titok felszínre kerül. Sára felfedezi, hogy ideálja, aki Francisco szerepét játszotta, valójában Mikes János, Kelemen testvére. Sára arra kéri Jánost, hogy szökjenek meg együtt, hogy boldogságban élhessenek. János azonban, bár megismeri a lányt, visszafogja érzéseit és elhagyja a várat, úgy érezve, hogy nem tehet mást, mivel a lány a testvére szerelme.

A történet során Sára végül beleegyezik, hogy Haller Péter felesége legyen. Eközben a Mikes család azon tagjai, akik részt vettek Sára megszöktetésében, Moldvába menekülnek, hiszen a lányszöktetés súlyos bűncselekmény. Tarnóczyné reménykedik abban, hogy az ifjak megkapják érdemes büntetésüket, részben a leányszöktetés, részben pedig a család iránti megvetése miatt.

A regény drámai zárásaként Tarnóczyné megosztja lányával örömét a Mikes család tagjaira kiszabott halálos ítélet miatt. Azonban nem számít arra, hogy a család a fejedelem kegyelméből megmenekülhet. Amikor Sára meghallja ezt a hírt, visszavonul szobájába, és tragikus véget vet életének.

A történet végén Tarnóczyné ördögi tervei saját magára is visszafordulnak, amikor megtudja, hogy lánya meghalt, ő maga is életét veszti. A Mikes családból mindhárom fiú túléli a veszedelmet; János később egy csatában súlyos sebesülést szerez. Naprádinét végül nem Mikes Mihály, hanem Haller Péter veszi feleségül.

Kemény Zsigmond: Özvegy és leánya olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük