Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös olvasónapló

Szepeplők:

Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös olvasónapló
Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös olvasónapló

Ifjabb Lestyák Mihály
Lestyák Mihály
Cinna, árva
Budai pasa
Putnoky
Ágoston
Szűcs Mihály, főbíró
Pintyő
Puszta Máté
II. Mohamed szultán
Sára, a cigány asszony
Olaj bég
Fábiánné

Helyszín: Kecskemét.

Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös olvasónapló

Gonosz praktikák. Papoknak az ő nagy kapósságuk 

A történet a török hódoltság idején játszódik Kecskeméten, egyike azon kevés városoknak, amelyek megőrizték függetlenségüket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város nyugalmat élvezhetett; épp ellenkezőleg, sem a törökök, sem a kurucok nem tekintették saját területüknek, ezért rendszeresen zaklatták lakóit.

A folyamatos támadások és garázdaságok miatt Kecskemétnek végül be kellett szüntetnie híres vásárát. Az ellenséges csapatok, új bevételi forrást keresve, elkezdték a város papjait elrabolni, váltságdíjat követelve szabadon bocsátásukért. Amikor a városvezetés úgy döntött, hogy nem enged a zsarolásnak, az ellenséges erők új taktikához folyamodtak: a város vezetőinek feleségeit ejtették túszul.

Új főbíró. Új környülállások

A kecskeméti városi tanács összegyűlt, hogy megvitassák a jelenlegi bizonytalan helyzetben teendőket. A megbeszélésre váratlanul megjelenik Lestyák Miska, a helyi szabó fia, aki radikális javaslattal áll elő: ajánlja fel, hogy a város kerüljön török uralom alá, így legalább a törökök védelmezői lesznek a kuruc támadásokkal szemben, és így a városnak nem kellene mindkét félnek megfizetnie.

A tanácskozás során szintén napirendre kerül az új főbíró megválasztása. Mivel senki sem vállalja önként a felelősségteljes pozíciót, a döntést kockadobással hozzák meg. Lestyák Miska dob a legjobban, így ő lesz Kecskemét új főbírója.

Különös készülődések. Ágoston Kristóf követsége

Mint frissen megválasztott főbíró, Lestyák Miska azonnal hozzálát a tervezett stratégia megvalósításához: Budára készül, hogy a szultán elé terjeszthesse városa felajánlását. E célból egy küldöttséget szervez, amely ajándékokat és vállalkozó szellemű kecskeméti leányokat visz a szultánnak, felajánlva őket mint leendő feleségeket. A városban hirdetést tesz közzé, amelyben felhívja azoknak a lányoknak a jelentkezését, akik a szultán háremébe kívánnak csatlakozni.

Ezen közben, a város egyházi vezetői, Bruno gvárdián és Litkei páter, ellenezve Miska terveit, a lakosság felbujtására törekednek. Válaszul Lestyák Miska elrendeli a két egyházi személy elraboltatását Csuda István kuruc csapatvezér segítségével. A városban összegyűlt jelentkezők közül négyen, köztük a fekete hajú cigányleány, Cinna, kiválasztásra kerülnek. Ők, a többi ajándékkal együtt, a küldöttség részeként elindulnak Budára.

A császár előtt. Az égi mérnök

A kecskeméti követség küldetése sajnos nem hozta meg a várt eredményt. Bár a szultán hajlandóságot mutatott a város felajánlásának elfogadására – az ajándékokat és a lányokat már korábban elfogadta –, a követek megtudták, hogy a szultán közvetlenül utánuk a nagykőrösi követséget fogadja.

Mivel Kecskemét és Nagykőrös hagyományosan rivális városok, a nagykőrösiek meggyőzték a szultánt, hogy ne teljesítse a kecskeméti kéréseket. Ők ugyanis azt kérték a szultántól, hogy Kecskemét legyen a török fennhatóság alatt, így a régióban egy újabb török központ jöhetne létre. A szultán ezen ígérete végül Kecskemét vesztét okozta.

A követség csupán egy kaftánt kapott ajándékba a szultántól, majd hazafelé tartva találkoztak a szultán elől megszökött Cinnával. Attól tartva, hogy a szultán utánuk küldet, levágták a lány haját és fiúruhába öltöztették, hogy felismerhetetlen legyen.

A megcsúfolt város

A kecskeméti közösség felháborodva értesült a sikertelen követség híréről, melynek következményeként döntés született Lestyák Miska börtönbe helyezéséről. Apja közbenjárására azonban a városi tanács feltételekhez kötötte szabadon bocsátását: Miskának a szultántól kapott kaftánban kellett megjelennie Olaj bég előtt, hogy közölje vele, a város csak az általa követelt összeg felét tudja kifizetni. Lestyák rettegett a feladattól, de útja során találkozott Cinnával, aki rávette, hogy cseréljenek szerepet

. Cinna érvelése szerint, ha a bég haragjában megölné a követet és kiderülne, hogy az nő, talán megkegyelmezne neki. Lestyák beleegyezett a tervbe. A találkozás azonban váratlan fordulatot vett: amikor a bég meglátta a követet a kaftánban, tisztelettel megcsókolta a ruha szélét és megkérdezte, milyen parancsa van. Cinna határozottan közölte, hogy a bég és csapata távozzon a város közeléből, mire a bég azonnal engedelmeskedett.

A diktátor. Kecskemét fénykora

Miután Cinna elmesélte Lestyáknak az eseményeket, ő diadalmasan számolt be a város lakóinak az esetekről, mintha magával történtek volna. A város népe örömujjongásban tört ki, és Lestyákot újra főbírónak választották. A főbíró ezután elhatározta, hogy feleségül veszi Cinnát.

Az esküvő napja azonban folyamatosan halasztódik, mivel Lestyáknak még nincs elegendő pénze az esemény megrendezésére. Eközben Cinna elbizonytalanodik érzéseiben, amitől betegségbe süllyed. Ekkor az öreg szabó, Lestyák apja, váratlan örömhírrel áll elő: megszerezte a szükséges pénzt az esküvőre.

A forrás egy másik városból érkező két követ megrendelése, akiknek a szabó elkészítette a csodálatos erejű kaftán tökéletes mását. A kulcs a kaftánhoz Cinnánál volt, aki készségesen együttműködött a szabóval. A tökéletes másolat elkészültével, amikor a megrendelők érte jöttek, a szabó mégis az eredeti kaftánt adta el nekik, kíváncsian várva, hogy milyen hatást vált ki az ő munkája. Ezen felbuzdulva, jelentkezik fiánál, hogy a következő veszélyes helyzetben ő viselje a kaftánt és képviselje a várost a törökök előtt.

Az ítélet napja

Megdöbbentő fordulatot vett az események sorozata, amikor a szabó, mindenki meglepetésére, fejetlenül tért vissza a városba, éppen akkor, amikor Olaj bég ismételten megjelent Kecskeméten egy újabb fenyegető üzenettel. A bég rámutatott, hogy a kaftán nem az eredeti darab.

Ez általános megdöbbenést váltott ki a városlakók között, akik azonnal elhatározták, hogy megtalálják a felelőst. Cinna gyorsan előállt, és bevallotta tettét. A város tanácsa, Lestyák vezetésével, halálra ítélte Cinnát. Másnap Lestyák nyomtalanul eltűnt a városból.

Cinna kivégzésének napján azonban váratlan fordulat történt: Csuda István és kis csapata megjelent és elrabolta a lányt. Ez a cselekedet mindenki számára jelzést adott, hogy Lestyák Miksa még életben van, és remény maradt arra, hogy talán egyszer visszatér Kecskemétre.

Mikszáth Kálmán: A beszélő köntös olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük