Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 10

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 10Szereplők:

Henry Dashwood, gazdag úriember, aki a történet elején meghal

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló
Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló

Mrs. Dashwood, Henry Dashwood második felesége
Elinor Dashwood, Mr. és Mrs. Dashwood legidősebb lánya
Marianne Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood második lánya
Margaret Dashwood, Mr. és Mrs. Henry Dashwood legfiatalabb lánya
John Dashwood, Henry Dashwood és első feleségének fia
Fanny Ferrars Dashwood (Mrs. John Dashwood), John Dashwood felesége, Edward és Robert Ferrars lánytestvére
Sir John Middleton, Mrs. Dashwood távoli rokona
Lady Middleton, Sir John Middleton előkelő, de tartózkodó felesége
Mrs. Jennings, Lady Middleton és Charlotte Palmer édesanyja
Edward Ferrars, Fanny Dashwood egyik fiútestvére
Robert Ferrars, Edward Ferrars és Fanny Dashwood testvére
Mrs. Ferrars, Fanny Dashwood, Edward és Robert Ferrars édesanyja
Brandon ezredes, Sir John Middleton legjobb barátja
John Willoughby, Middletonék szomszédjának az unokaöccse
Charlotte Palmer, Mrs. Jennings lánya és Lady Middleton húga
Thomas Palmer, Charlotte Palmer férje
Lucy Steele, Mrs. Jennings fiatal, távoli rokona
Anne/Nancy Steele, Lucy Steele idősebb nővére
Mr. Pratt, Lucy Steele nagybátyja, Edward tanára
Miss Sophia Grey, egy gazdag örökösnő
Miss Morton, egy gazdag nő
Lord Morton, Miss Morton édesapja
Eliza Williams, Brandon ezredes gyámoltja
Mrs. Smith, Mr. Willoughby gazdag nagynénjeJane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 10

41. fejezet

Elinor meglátogatja Fanny Dashwoodot, egyedül, mert sem Marianne, sem Mrs. Jennings nem állhatja személyét. Mrs. Dashwood letagadtatja magát sógornője előtt, ám kifelé Elinor a férjével találkozik, aki beinvitálja. Elmeséli Elinornak, mennyire meglepődtek Brandon ezredes felajánlásán, és elképzelésük sincs arról, miért volt ilyen nagylelkű. Titokban azt is elárulja, azok után, ami történt, a család bánja, hogy Edward nem Elinort akarta elvenni.

Míg John a feleségéért megy, Elinort Robert Ferrars szórakoztatja. Elmondja, milyen bolond Edward, hogy ilyen semmilyen lányt akar elvenni, aki ráadásul nem is szép, amolyan vidéki kis fruska. Elinor ismét megállapíthatja, hogy mennyivel különb bátyjánál Edward.

42. fejezet

Marianne kicsit nosztalgikusan, Elinor annál elégedettebben, jobb jövőben bízva hagyja el Londont, ahol sok olyan történt, ami megváltoztatta az életüket.

A Palmer családdal közösen utaznak, első állomásuk Cleveland, az ő vidéki birtokuk, ami meglehetősen közel van Combe Magnához, Willoughby otthonához. Kellemes, csöndes társaságban töltik az estét, másnap megérkezik Mr. Palmer és Brandon ezredes.

Marianne a múlton keseregve, magányos kóborlásai során a hideg esős időben járva csúnyán megfázik.

43. fejezet

Marianne állapota nem javul, felmerül az is, hogy fertőző lehet, ezért Mrs. Palmer elutazik a kisbabával. Mrs. Jennings azonban áldozatkészen marad, hogy segítsen a lányoknak, ahogyan Brandon ezredes is. Marianne anyját hiányolja, és az ezredes kapva kap az alkalmon, hogy segítsen: elmegy érte.

A beteg állapota lassacskán jobbra fordul, és hamarosan a gyógyulás útjára lép. Végre édesanyjuk is megérkezik – vagyis helyette egy nagyon is váratlan látogató: Willoughby.

44. fejezet

Bár Elinor látni sem akarja a fiatalembert, végül beleegyezik, hogy meghallgassa. Mint kiderül, Willoughby attól tartott, Marianne élete veszélyben van, ezért sietett ide. Most meggyónja: eleinte nem érdekelte Marianne, mert tudta, hogy életmódja vagyonos házasságot kíván. Később érzelmei megváltoztak iránta, de mielőtt bevallhatta volna, Mrs. Smith megakadályozta, hogy elkötelezze magát Marianne felé. Brandon ezredes megesett, cserbenhagyott gyámleánya miatt azt hozza mentségére, nem volt olyan szeplőtelen – ami nem menti fel a felelősség alól. Mivel azonban félt a szegénységtől, inkább a gazdag Grey kisasszonyt vette feleségül. Kiderül az is, hogy ama kegyetlen szakítólevelet újdonsült felesége diktálta.

45. fejezet

Végre megérkezik Mrs. Dashwood is, Brandon ezredessel. Óriási megkönnyebbüléssel hallják, hogy Marianne jobban van. Az ezredes útközben megvallotta Marianne iránti érzelmeit az édesanyjának is.

46. fejezet

Amint Marianne állapota lehetővé teszi, a Dashwood család hazafelé veszi az útját. Marianne láthatóan nagyon igyekszik, hogy ne legyen boldogtalan: a jövőt tervezgeti, és hogy tanulni fog. Nyilvánvaló, hogy betegsége alatt átértékelte életét, és az emberekhez való (néha szertelen) hozzáállását. Elinor elmondja neki, amit Willoughby látogatása során elmesélt neki, és ez ugyancsak jót tesz húga lelki békéjének.

Jane Austen: Értelem és érzelem olvasónapló 10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük