Örkény István: Tóték olvasónapló

Örkény István: Tóték (dráma) olvasónaplóSzereplők:

Örkény István: Tóték olvasónapló
Örkény István: Tóték olvasónapló

AZ ŐRNAGY
TÓT
TÓTNÉ
ÁGIKA
POSTÁS
TOMAJI plébános
CIPRIANI professzor
GIZI GÉZÁNÉ, egy rossz hírű nő
A LAJT TULAJDONOSA
LŐRINCKE, szomszéd
ELEGÁNS őrnagy
DR. EGGENBERGER ALFRÉD, hétéves kisfiú
INAS

Örkény István: Tóték olvasónapló: keletkezés, helyszín, cselekmény

Örkény István Tóték című drámája eredetileg filmforgatókönyvnek indult, és a 3 évvel korábban készült, azonos című kisregényből készült.

A helyszín egy hegyvidéki kisváros: Mátraszentanna, a cselekmény a második világháború idején játszódik.Tartalom:

1. rész

A köztiszteletben álló Tóth tűzoltóparancsnok családja levelet kap orosz fronton harcoló fiuktól: parancsnoka, Varró őrnagy meglátogatja őket. Megemlíti, hogy az őrnagynak vannak furcsa szokásai. Ezekre Tóték igyekeznek felkészülni.

A beérkező buszról érkező két őrnagy közül a jelentéktelenebb az emberük. Az őrnagyot zavarja Tót magassága. A problémát úgy oldják meg, hogy a szemébe húzza tűzoltósisakját, hogy ne látsszon, merre néz.

A Tótékhoz érkező látogatók jól kibeszélik a vendéget, miközben az szundikál.

Este az őrnagy unatkozik. Tóték mindenféle javaslatából végül lecsap a dobozolásra. Tóték lánya, Ágika megmutatja, hogyan csinálják. Az őrnagy lelkesen csatlakozik, sőt, az irányítást is átveszi.

Az őrnagy kissé sértődékeny, de sikerül kiengesztelni, és egész reggelig folytatják a dobozhajtogatást, majd mindnyájan fáradtan elalszanak. Közben sürgöny érkezik, melyben fiuk halálhírét közlik, de a postás inkább megsemmisíti az üzenetet.2. rész

Eltelik egy hét. Tót felesége lányával levelet ír fronton harcoló fiának, de csak a jó eseményeket említi. Este az őrnagy ismét megsértődik, nem hajlandó dobozolni, de sikerül kiengesztelni. Az őrnagy vágya, hogy az egész világon mindenki dobozoljon.

Mariska Tótot a paplakban, az ágy alatt aludva találja. Tót elpanaszolja bánatának okait: a homlokba húzott sisakot, nem nyújtózkodhat és ásíthat.

Tótot megvizsgálja az orvos, de normálisnak ítéli, viszont rájön, hogy a bajok forrása Tót és az őrnagy között Tót magassága. Tót játéklovon lovagol, alig lehet elvinni az orvostól.

Tót bezárkózik a budiba, mert csendre, nyugalomra vágyik. Az őrnagy szíve megesik rajta, végül együtt vigadnak.

Könnyes búcsú az őrnagytól az autóbusz-állomáson. A postás tábori lapot hoz, de nem adja át, eltépi.

A távozás örömét megszakítja az őrnagy visszatérte: nem tudott elutazni. Folytatná a dobozolást. Tót kikíséri a dobozoláshoz beszerzett margóvágóhoz, majd három roppanás hallatszik…

MARISKA félénken. Háromba vágtad, édes jó Lajosom?

TÓT utánaszámol. Háromba? Nem. Négy egyforma darabba vágtam. Talán nem jól tettem?

MARISKA De jól tetted, édes jó Lajosom! Te mindig tudod, mit hogy kell csinálni…”

Örkény István: Tóték összefoglalás

A dráma egyaránt felfogható realista korrajznak és groteszk tragikomédiának. A fő szál Tót és az őrnagy konfliktusa. A mű célja, hogy szembesítsen minket az egész életünket átható, minket körülvevő képmutatással, annak minden következményével együtt, rengeteg groteszk jelenettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük