Szabó Magda: Tündér Lala olvasónapló 1.

Szabó Magda: Tündér Lala olvasónaplóSzabó Magda: Tündér Lala olvasónapló 1.

Szereplők:

Szabó Magda: Tündér Lala olvasónapló
Szabó Magda: Tündér Lala olvasónapló

Írisz királynő: Tündérország uralkodója, Lala édesanyja
Tündér Lala: királyfi, trónörökös herceg
Aterpater: varázsló, kettős szerepben
Amalfi kapitány: Írisz királynő jegyese
Csil: patikus (igazi Aterpater, a varázsló)
Kencefice: Csil felesége
Omikron, Jusztin, Dagi, Und, Citó, Meccs, Minó: az államtanács tagjai
Parancsnok
Péter: író
Bea: Péter unokahúga
Gigi: igazat kiáltó egyszarvú

KormoránSzabó Magda: Tündér Lala

Egyik legnagyobb magyar írónőnk meseregénye 1965-ben keletkezett, melyből 1981-ben filmet is készítettek.

Tartalom:

1. Egy jogar meg egy királyfi

Tündérország királynője Írisz tündér. A birodalomban mindenki boldog, bár a tündérkirálynő fia kicsit eltér a többiektől. Nem tündérként, hanem emberként viselkedik, és a tündérek szabályait sem érzi magára nézve kötelezőnek. Számos csínyt követ el, még édesanyja ellen is. Egyszer még arra is képes, hogy egyenesen a királynő varázsjogarát veszi magához. Ezzel és egy átváltoztatószerrel indul csodálatos kirándulására.

2. Házassági ajánlat, de hiába

Írisz királynő a Tündérország közepén álló varázslatos fügefában találta Lalát, a tündérbabát. Átváltoznia egyedül a birodalomban élő varázslónak, Aterpater szabad, aki feleségül kéri a királynőt. Írisz azonban Amalfi kapitányba szerelmes, ezért elutasítja.

3. Csill. A fekete kutya. Lala a parton

Eközben Lala valódi emberkisfiúvá változik. Nem tudja, hogy anyja kérésére Amalfi kapitány kutya alakjában követi őt, aki útközben találkozik Péterrel, a gyerekkönyvíróval. Neki segített Jusztin, a jogvédő tündér, hogy megszabaduljon pénzsóvár rokonaitól.

4. Emberek

Lala Beával, egy vörös hajú kislánnyal és nagybátyjával, Péterrel beszélget, arról, milyen szomorú dolog árvának lenni. Ekkor ér oda Amalfi kapitány, és némi rábeszéléssel sikerül magával vinnie Lalát. De a jogar a fűben marad, amit Bea megtalál: elteszi, hogy visszaadja. A királynő vihart éleszt a tündéröbölben, így Lala észrevétlenül tud hazajutni.5. Államtanács, némi botránnyal

Lala kirándulása nem maradhat észrevételen a tündérek között, de ez nem számított neki. 10 éves szülinapi kívánsága az, hogy Beáék Tündérországba költözhessenek.

6. „Árva gyerek…”

Kérése teljesül, az árva Beát befogadják.

7. Aterpater jóságos. A kis Gigi igazsága

A gonosz Aterpater kihallgatja, ahogy a királynő és a kapitány szerelmet vall egymásnak. Kis Gigi, az egyszarvú varázsszarvacskájából kiolvassa az igazságot: házasság.

8. A néma hal. Aterpater nem jóságos

Aterpatert dühíti, hogy Amalfival már a királynő jegyeseként bánnak. A varázsló megvizsgálja Lalát, mi az oka furcsa viselkedésének, és rájön, hogy emberszíve van. Kiderül, hogy elveszett a jogar, ezért a tündéri törvények miatt arra ítéltetik, hogy 100 évig ne szóljon hozzá senki.

9. A végzetes vacsora

Aterpater csak akkor nem árulja el, hogy Lalának emberszíve van, ha a tündérkirálynő hozzámegy feleségül. Valójában ő akar lenni Tündérfölde királya, ezért még azt is megígéri Írisznek, hogy Lalát is szeretni fogja.

Írisz királynő hazugsággal vádolja Gigit, aki nem ellenkezik, ezért a törvény szerint száműzetés a büntetése.

10. Lala megszereti „apukáját” és kenyeret keres

A tündérkirályné fia érdekében azt hazudja Amalfinak, hogy nem szereti. Lala viszont azt szeretné, ha minden rendbe jönne.

Aterpater tovább áskálódik célja érdekében: varázsszerrel megszeretteti magát Lalával. Lala kimegy az emberekhez a jogarért, és találkozik Péterrel és családjával, akik éppen beköltöznek hozzá. Lala segít nekik, de mivel itt ember, cipekednie kell, amitől jól elfárad.

Szabó Magda: Tündér Lala olvasónapló

Szabó Magda: Tündér Lala olvasónapló 2. rész

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük