Tamási Áron: Ábel az országban olvasónapló

Szereplők:

Tamási Áron: Ábel az országban olvasónapló
Tamási Áron: Ábel az országban olvasónapló

Szakállas Ábel
Blanka kisasszony
Garmada úr
Éliás bácsi
Kerekes János, tanító úr
Ábel apja
Zsuzsika, Ábel mostoha-anyja
bakter
Sárika, a bakter lánya
Tatár kommiszár
borbély
a borbély segédje
Győző
rendőr
szerető
nagyfogú vőlegény
kalauz

A 16 éves székely fiú, Ábel, a hargitai kalandjai után most Kolozsvárra kerül, ahol teljesen új környezetben találja magát. Itt is érvényesíti székely találékonyságát. Megismerkedik egy kuruzsló fogorvossal, aki beavatja a könnyű pénzszerzés fortélyaiba. Ábel nem csak a fogorvosi praktikákhoz nyer betekintést, hanem szívét is elrabolja a fogorvos cselédje, Blanka kisasszony.

Tamási Áron: Ábel az országban olvasónapló

A trilógia második kötetében Ábel új életet kezd a városban. Utazása során az állomáson csalók vetetik meg vele még a kutyájának jegyét is. Az új életében meghatározó szerepet játszik Garmada úr, a vonaton foghúzással foglalkozó férfi. Ábel a férfi munkatársaként Kolozsvárra utazik vele, és Garmada lakásában ismerkedik meg Blanka kisasszonnyal, aki iránt szerelem lobban szívében. Blanka alakja később is gyakran felbukkan Ábel képzeletében.

Garmada úr segítségével Ábel városi legénnyé válik, miután a férfi borbélyhoz viszi, és tiszta ruhát, cipőt ad neki. Üzletük sikeresen működik, ám egy foghúzás tragikus véget ér, amikor Garmada urat megverik a vonaton, és Ábel csak a végső pillanatban menekül meg. Miután egyedül próbál hazajutni Kolozsvárra, de nem fér be Garmada lakásába, egy padon tölti az éjszakát, ahol egy rendőr talál rá. A rendőr letartóztatja Ábelt, miután a foghúzó szerszámokat betörőeszközöknek nézi a táskájában.

Segítség által kiszabadulva Ábel Garmada úr lakásához siet, akit betegen talál ágyában fekve. Elszántan törekszik arra, hogy megbüntesse azokat, akik barátját megtámadták, azonban lelepleződik, és alig tud megszökni.

Ezután Ábel és Garmada úr új foglalkozás után néznek. Úgy döntenek, hogy lapkiadással foglalkoznak majd. Mielőtt azonban az első számuk megjelenne, Ábel egy váratlan levelet kap, amely arra szólítja, hogy „Vasárnap reggel búcsúzunk apádtól, rögtön gyere haza!”

Ábel hazatérésekor váratlan fordulatot vesz az élet: kiderül, hogy apja nem betegség miatt hívta haza, hanem mert újra nősül. A falu lakossága is részt vesz az ünnepélyes lakodalmon. Ez az esemény indítja el Ábelt Amerika felé. A lakodalomban jelen van egy Madarász Ferenc nevű férfi is, aki Amerikából érkezett, és jelentősen megrészegül az est folyamán. Éjfél körül asztalra állva szónokolni kezd, majd feltesz egy kérdést: ki tette ki a Hargitán az amerikai zászlót? Őt húsz dollárral jutalmazná. Ábel vállalja, hogy ő volt, és örömmel fogadja a jutalmat.

Az est további részében Madarász belekeveredik egy viszonyba egy helyi asszonnyal, aminek eredményeképpen az asszony férje késsel támad rá. Ekkor Madarász átad Ábelnek egy hajójegyet Amerikába, mondván, jutalmazza az amerikai zászlót kitűzőt. Madarász a következő napon elhuny. Ábel élete így új fejezet előtt áll, és Amerikában folytatódik.

Tamási Áron: Ábel az országban olvasónapló

Ábel a rengetegben olvasónapló

Ábel Amerikában olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük