Tolsztoj: Anna Karenina olvasónapló

Szereplők:

Oblonszkij család:

Tolsztoj: Anna Karenina olvasónapló
Tolsztoj: Anna Karenina olvasónapló

Sztyepan Arkagyics Oblonszkij herceg (Sztyiva)
Darja Alekszandrovna Oblonszkaja hercegné (Dolly; szül. Scserbackaja hercegnő) – Sztyepan A. felesége
Mlle. Roland – Sztyepan A. szeretője, a gyerekek nevelőnője
Matvej – komornyik
Tánya és Grisa – Oblonszkijék gyermekei
Matrjona Filimonovna – dajka

Karenyin család:

Anna Arkagyjevna Karenyina (szül. Oblonszkaja hercegnő) – a címszereplő, Sztyepan A. húga
Alekszej Alekszandrovics Karenyin – Anna férje
Szerjozsa – Anna és Karenyin fia

Vronszkij és családja, ismerősei:

Alekszej Vronszkij gróf – Anna szeretője
Vronszkaja grófné – Vronszkij anyja
Petrickij főhadnagy – Vronszkij barátja
Kamerovszkij százados – Vronszkij ismerőse
Tverszkaja hercegné – Vronszkij unokatestvére
Jasvin – Vronszkij barátja
Szerpuhovszkij – Vronszkij barátja
Anna – Anna és Vronszkij lánya

Levin és Kitty családja, ismerőseik:

Konsztantyin Dmitrics Levin – Sztyepan A. barátja
Szergej Ivanovics Koznisev – író, Levin féltestvére
Nyikolaj Levin – Levin bátyja
Marja Nyikolajevna – Nyikolaj élettársa
Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő (Kitty) – Dolly húga, utóbb Levin felesége Katyerina Alekszandrovna Levinova néven
Scserbackij herceg – Dolly és Kitty apja, Levin és Sztyepan A. apósa
Scserbackaja hercegné – Dolly és Kitty anyja, Levin és Sztyepan A. anyósa
Varenyka – Kitty barátnője
Mme. Stahl – Varenyka nevelője
Nordstone grófnő – Kitty barátnője

További mellékszereplők:

Szljugyin – Karenyin főnöke
Ligyija Ivanovna grófnő – Karenyin barátnője
Mihajlov – festő, Annáról készít portrét Olaszországban

Tolsztoj: Anna Karenina olvasónapló

Dotty úgy dönt, hogy elválik – többszöri megcsalás után már nem bízik férjében, Sztyivában. A válást azonban próbálja megakadályozni Sztyiva, aki Annát, a kedves és vonzó húgát vonja be a történetbe, hogy meggyőzze Dottyt a döntése felülvizsgálatáról. Anna beleegyezik, és sikerül rávennie Dottyt, hogy adjon még egy esélyt a házasságuknak, így Dotty egy ideig Annáéknál marad.

Anna hamarosan mindenkit lenyűgöz, beleértve Dotty húgát, Kitty-t is, aki példaképnek tekinti. Azonban Kitty csodálatból gyűlöletbe fordul, amikor Anna a következő bálon elcsavarja Kitty udvarlója, Vronszkij katona tiszt fejét. Anna visszautazik férjéhez és fiához, Vronszkij azonban követi őt, míg Kittyvel szakít. Kitty összetörik, folyamatosan sír, és erősen legyengül, végül orvosai tanácsára külföldi gyógyfürdőbe utazik, hogy felépüljön.

Mindeközben Levin, Sztyiva legjobb barátja, reménytelenül szerelmes Kitty-be. Levin életkorában jelentősen idősebb Kitty-nél, és tisztában van azzal is, hogy Kitty szíve Vronszkij iránt dobog, de ennek ellenére is kitárulkozik érzéseiről, amit Kitty elutasít, abban a reményben, hogy Vronszkij lesz az, aki megkéri a kezét.

Levin, aki a vidéki életet választotta, gazdaságát irányítja, és nagyra értékeli a parasztok munkáját, ellentétben a városi hivatalnokok sznob és ostoba viselkedésével. Próbálja feledni Kitty-t, munkájába temetkezve. Emellett igyekszik támogatást nyújtani beteg és elzüllött bátyjának, Nyikolaj-nak, ám ez nem koronázódik sikerrel.

Anna küzd Vronszkij iránti érzéseivel. Húsz évvel idősebb férjéhez, Kareninhoz a család akaratának engedve ment feleségül, szerelmet nem táplálva iránta. Egyetlen vigasza kisfia, aki szeretetével betölti napjait. Kezdetben próbálja figyelmen kívül hagyni Vronszkij közeledését, ám képtelen uralni érzelmeit.

Karenin észreveszi felesége és Vronszkij közötti vonzalmat, de nem azon aggódik, hogy kihez húzódik felesége szíve. Sokkal inkább az foglalkoztatja, hogy milyen pletykák indulhatnak el róluk az emberek között.

Anna teherbe esik Vronszkijtól, és a botrány kirobbanása már csak idő kérdése. A szülés során Anna életveszélyes állapotba kerül, Vronszkij pedig öngyilkosságot kísérel meg, de mindkettejük élete megmenekül.

A válságos helyzet után ráébrednek, hogy képtelenek egymás nélkül élni. Anna elhagyja férjét, Karenint, és Vronszkijjal, valamint újszülött kislányával Olaszországba költözik, de szeretett kisfiát nem viheti magával. Karenin minden lehetséges módon megpróbálja Annát távol tartani közös gyermeküktől, még azt is állítva a fiú felé, hogy az anyja elhunyt.

Kitty és Levin végül egymásra találnak. A lány hosszú lábadozás után tér vissza egy külföldi gyógyfürdőből, míg Levin vidéki birtokán töpreng életvitelén és a társadalom parasztsághoz való viszonyán. Levin már majdnem odáig jut, hogy feleségül kér egy helyi parasztlányt, amikor Kitty hazatér.

A lány feldolgozta Vronszkij okozta csalódását, és újra felfedezi Levinben rejlő értékeket, akibe ezután beleszeret. Végül összeházasodnak, és mindketten megtalálják a vágyott boldogságot.

Anna, kislányával és Vronszkijjal együtt, egy gyönyörű vidéki birtokon él Oroszországban. Annak ellenére, hogy környezetük idillikus, Anna boldogsága korántsem teljes, hiszen mélyen hiányzik neki kisfia. Dotty látogatása során is nyilvánvalóvá válik, hogy Anna élete csak látszólag tökéletes.

Amikor a városba térnek vissza, Anna szembesül a társadalmi elutasítással: megkülönböztetik és erkölcstelennek bélyegzik, még a színházban sem hajlandóak mellé ülni. Ez azért van, mert elhagyta férjét a szeretőjéért. Ezzel szemben bátyja, Sztyiva, aki rendszeresen megcsalja Dotty-t, semmilyen társadalmi hátrányt nem szenved el viselkedése miatt. Anna esetében azonban más szabályok érvényesülnek, mivel nő.

Anna és Levin mindössze egyszer találkoznak, amikor Sztiva bemutatja őket egymásnak. Levin kedvesnek találja Annát, de amikor a várandós Kitty értesül a találkozóról, féltékenységi jelenetet rendez. Levin megígéri feleségének, hogy a jövőben kerülni fogja Annát.

Kitty hosszú és fájdalmas szülés után világra hozza első gyermeküket. Levin, aki megrendült felesége szenvedésétől, még imádkozik is érte. A család végül boldogan tér vissza vidéki otthonukba, ahol Levin szabadidejében továbbra is az élet értelmén elmélkedik.

Anna idegileg összeomlik. Aludni csak morfium segítségével képes, és elviselhetetlenül hiányzik neki kisfia. Kapcsolata Vronszkijjal egyre inkább megromlik, gyakori veszekedések jellemzik.

A társadalom által megkülönböztetett és elutasított bukott nő szerepéből képtelen kitörni. Anna végül nem bírja elviselni az őt sújtó érzelmi és társadalmi terheket, és öngyilkosságot követ el vonat elé ugrással. Anna halála mélyen megrendíti Vronszkijt, aki teljesen összetörik. Hozzájárul ahhoz, hogy kislányukat Karenin nevelje tovább, ő maga pedig a háborúba vonul, ahol a halált keresi.

Tolsztoj: Anna Karenina olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük