William Shakespeare: Szentivánéji álom olvasónapló

Szereplők:

William Shakespeare: Szentivánéji álom olvasónapló
William Shakespeare: Szentivánéji álom olvasónapló

Theseus, Athén ura
Egéus, Hermia atyja
Lysander, szerelmes Hermiába
Demetrius, szerelmes Hermiába
Philostrat, ünnepélyrendező Theseusnál
Vackor, ács
Gyalu, asztalos
Zuboly, takács
Dudás, fúvó-foldozó
Orrondi, üstfoldozó
Ösztövér, szabó
Hippolyta, amazonkirálynő, Theseus menyasszonya
Hermia, Egéus lánya, szerelmes Lysanderbe
Heléna, szerelmes Demetriusba
Oberon, tündérkirály
Titánia, tündérkirálynő
Puck vagy Robin-pajtás
Babvirág, tündér
Pókháló, tündér
Moly, tündér
Mustármag, tündér
Pyramus, a közjáték személye
Thisbe, a közjáték személye
Fal, a közjáték személye
Holdvilág, a közjáték személye
Oroszlán, a közjáték személye
Más tündérek, királyuk és királynéjuk kíséretében
Theseus és Hippolyta kísérői

Színhely: Athén és környéke

William Shakespeare „Szentivánéji álom” című ötfelvonásos vígjátéka, amelyet 1595-ben alkotott meg, máig a legnépszerűbb darabjai közé tartozik. Magyarországon először Arany János fordította le 1863-ban. A mű a nyári napforduló éjszakáján, Szent Iván éjjelén játszódik, helyszíne Athén és egy közeli erdő.

A történet során tündérek, a királyi pár, fiatal polgári szerelmesek és athéni kézművesek különös és mulatságos bonyodalmakba keverednek. A darab a Shakespeare-kori angol népi hiedelmekből táplálkozó tündérvilágot, a korabeli mesteremberek humoros jeleneteit és az athéni fiatalok szerelmi üldözéseit ötvözi, ezzel is kiemelve a szerelem szépségét. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adatai szerint napjainkban ez a legtöbbet játszott Shakespeare-mű.

William Shakespeare: Szentivánéji álom olvasónapló

Első felvonás

1. szín

Athénban készülődik a város uralkodója, Theseus, aki Hippolytával szeretne összeházasodni. Az esküvő előtt néhány nappal azonban Egéus, egy helyi polgár, panaszával fordul Theseushoz. Egéus szeretné lányát, Hermiát, Demetriushoz adni, de Hermia szíve már Lysanderé, aki elbűvölte őt. Theseus arra szólítja fel Hermiát, hogy engedelmeskedjen apjának, de a lány hajthatatlan marad.

A király szerint, ha nem enged, akkor vagy halál, vagy a zárda vár rá. Közben Lysander arra kéri Hermiát, hogy szökjenek meg, és találkozzanak egy közeli ligetben másnap éjjel. Hermia barátnője, Heléna, akit szintén beavatnak a szökési tervbe, reménytelenül szerelmes Demetriusba. Heléna úgy dönt, hogy a fiatalok terveit elárulva visszanyerheti Demetrius szerelmét.

2. szín

A királyi esküvő estéjére a helyi mesterek színdarabot készítenek. Vackor, az ács bemutatja a „Pyramus és Thisbe” című tragikus komédiát, ami a szerelmespár kegyetlen haláláról szól, majd kiosztja a szerepeket. A próbára a mesterek másnap éjszakára egy közeli ligetet választanak helyszínül.

Második felvonás

1. szín

Egy athéni erdőben bontakozik ki a dráma, ahol Oberon tündérkirály és Titánia királynő között éppen heves viszály zajlik. Oberon megbízza Puckot, a fürge manót, hogy tréfálja meg Titániát egy bűvös virág segítségével.

A virág nedvét a szunnyadó királynő szemére cseppentve Titánia az első élőlénybe szeret bele, akit megpillant. Közben Demetrius és Heléna találkoznak, Demetrius arra kéri Helénát, hogy ne kövesse, mert ő Hermiába szerelmes, ám Heléna hajthatatlan.

2. szín

A második jelenetben Titánia kíséretével érkezik és álomra hajtja fejét, Oberon pedig az álmában a virág nedvét cseppenti a királynő szemébe. Lysander és Hermia, fáradtan bolyongásuk után, szintén elnyugszanak az erdőben. Puck azonban Lysander szemébe cseppenti a szerelmi balzsamot, ami teljes káoszt okoz.

Az ébredő Lysander elsőként Helénát látja meg, és heves szerelmi vallomásba kezd, amit Heléna csak gúnyolódásnak tart. Hermia ébredésére már nem találja Lysandert az oldalán.

Harmadik felvonás

1. szín

Az athéni erdő csendjét a próbára érkező mesterek zaja töri meg, miközben Puck, a csintalan manó újabb tréfát eszel ki. Zubolyra, az egyik mesterre szamárfejet varázsol, aki ijedt társai elől menekülve pont Titánia királynő ébredésekor bukkan fel előtte. A varázslatnak köszönhetően a királynő azonnal beleszeret a szamárfejű Zubolyba.

2. szín

A második jelenetben Oberon megtudja Pucktól, hogy Titánia egy szamárszerű szörnyetegbe szerelmes. Puck beszámol a kivitelezett tréfáról, miszerint Zuboly fejére szamárfejet húzott, és Demetrius szemébe is cseppentett a szerelmi varázsnedvből. Ebben a zűrzavarban megérkezik Hermia, aki Lysandert keresi, míg Demetrius szerelmével üldözi őt. Oberon észleli a helyzetet, és Puckot küldi Helénát megkeresni. Demetrius elalszik, és a varázscseppek hatására felébredve Helénába szeret bele. Hamarosan Lysander is megjelenik Helénával, de amikor Demetrius felébred és megpillantja Helénát, akihez szerelmesen odasiet.

Heléna két tűz közé kerül, hiszen mindkét férfi feléje áradozik, ő azonban azt gyanítja, hogy gúnyt űznek belőle. Lysander váratlanul lemond Hermiáról Demetrius javára, mondván, már nem Hermiát, hanem Helénát szereti. Hermia érkezésekor bevallja neki ezt, ami zavart és sértettséget vált ki a lányból. Hermia szerint őt mindenki megcsúfolja, míg Heléna Hermiát hibáztatja a gúnyolódás miatt, és bevallja, hogy elárulta szökési tervüket Demetriusnak, aki így követte őket. Az eredmény: mindenki a másikat okolja a kialakult helyzetért.

Oberon maga is kritizálja Puckot a történtek miatt, majd dönt, hogy rendet tesz a káoszban. Puckot arra küldi, hogy akadályozza meg a két férfi közelgő párbaját, ezzel megpróbálva helyreállítani a rendet az erdei zűrzavarban.

Negyedik felvonás

1. szín

Oberon felmenti Titániát a rárótt varázslat alól, a királynő pedig mindezt csupán rossz álomként élte meg. A helyszínre megérkezik Theseus, Hippolyta és Egéus, és a kürtszóra a négy szerelmes is felébred. Lysander beszámol arról, hogy miért szöktek meg az athéni szigorú törvények elől. Theseus ekkor feloldja Egéusnak tett ígéretét és bejelenti a három páros egybekelését. Zuboly is felébred, és rettenetes álmára emlékezik.

2. szín

A második jelenetben Zuboly társai keresik őt. Gyalu érkezik a hírrel, hogy a fejedelem épp most jött ki a templomból, és vele együtt két nemesi pár is összeházasodott. Zuboly megérkezik, sürgetve társait, hogy nézzék át a szerepeket, mivel a palotába kell sietniük.

Ötödik felvonás

1. szín

A palotában Theseus, Hippolyta és a friss házasok egy színdarab előadását várják. Philostrat, az ünnepségszervező szerint a mű unalmas és értéktelen, de Theseus kíváncsi az „egyszerű szívek” előadására, így a vendégekkel együtt végignézik a darabot, majd nyugovóra térnek.

2. szín

A második felvonásban éjjel Puck, Oberon és Titánia érkeznek a helyszínre, és a tündérekkel együtt megáldják a boldog szerelmes párokat, amivel a történet lezárul.

William Shakespeare: Szentivánéji álom olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük