Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 2

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 2Szereplők:

Harry, a híres író (valószínűleg az író alteregója)

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló
Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló

Helen, Harry gazdag felesége
Harry nagyapja
Molo, háziszolga az afrikai vadásztáborban
múltbéli szeretők, barátok, katonatársak, szomszédok, egyéb ismeretségek
Williamson, sérült katona
Compton, régi jó barát, „megmentő”
„a fiúk”

 

 

  

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 2

2. rész

A férfi gondolataiba, emlékeibe láthatunk bele, főleg azokról elmélkedik, melyeket meg akart írni, de mindig későbbre halasztotta. Fő összekötő szál: a hó.

Az utazások; a hó Bulgáriában és más egyéb országokban; háborús élmények a hó kapcsán: katonák halála; sebesült szökevény, akit a csendőrök elől bújtatnak karácsonykor.

Hóvihar, esti kártyázás a füstben, kívülről bombázás zaja, az amerikai, aki lelőtte az összes menekülő osztrákot. …Azokat, akikkel később együtt síeltek; a síelés utáni melegedés a füstös, borszagú fogadókban.

3. rész

Újabb beszélgetés a férfi és nő között. A szálló neve közös párizsi útjukon, további apropók az újabb veszekedéshez. Harry durván viselkedik a feleségével: felhánytorgatja neki a gazdagságát, epés szókimondásával meg is ríkatja. De megsajnálja, ezért azt hazudja neki, hogy szereti, méghozzá a legjobban a világon.

Közben este lesz, és a keselyűk egyre többen gyülekeznek, és egyre közelebb merészkednek…

Az asszony vadászni megy, közben a férfi tovább fűzi gondolatait. Megtudhatjuk, hogy Harry már túl volt élete lényeges szakaszán, mikor megismerkedtek. Hazugsággal több sikere volt az asszonynál, mint korábbi szeretőinél az igazsággal. Az asszony gazdag volt, és a férfi azt tervezte, írni fog az őt körülvevő gazdag társaságról. De elkényelmesedett, és lusta volt megírni, amit szeretett volna. Afrikai útjától azt remélte, hogy ott visszatér a kedv és az ihlet.

Közben megérkezik az asszony, és mivel jó vadász, sikerült lőnie egy vadat vacsorára. Középkorú, már volt Harry előtt egy férje, aki fiatalon meghalt. Bánatában szeretőket tartott, aztán megismerkedett a híres íróval, és megszerezte magának – de most Harryt is el fogja veszíteni.

A férfi igyekszik kedvesen viselkedni a nővel. Lassan besötétedik, egy hiéna árnya suhan el a közelükben – mint két hete minden nap. Harry ismét érzi a halál közeledtét.4. rész

Az újabb visszaemlékezés fő témája: a nők.

Párizsi szerelme elvesztését Konstantinápolyban próbálja kiheverni, de nem sikerül, mert tudja: ő volt az igazi. Minden más nőben őt látja, verekszik, végül ír egy levelet szerelmének.

Háború Törökországban, rengeteg halott; szörnyűségek, borzalmas látványok – végül vissza Párizsba, ahol Tristan Tzarával (költő, a dadaizmus* atyja) is találkozik.

Lassan lenyugszik, megnősül, szinte már elégedetten él. Ám ekkor jön meg volt kedvesétől a válasz levelére, és éppen a felesége jelenlétében bontja ki. Jól éltek, de sokat veszekedtek. Az író folyamatosan figyeli a körülötte levő embereket, hogy később megírhassa őket. De most már nem fogja ezeket megírni sosem.

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 1

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 2

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 3

Ernest Hemingway A Kilimandzsáró hava olvasónapló 4

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük