Móricz Zsigmond: Rokonok olvasónapló

Szereplők:

Móricz Zsigmond: Rokonok olvasónapló
Móricz Zsigmond: Rokonok olvasónapló

Kopjáss István – főügyész
Szentkálnay Lina – a felesége
Berci és Kálmuska – gyermekeik
Bátay Lajos bácsi – Kopjáss édesanyjának testvére
Elemér – Lajos bácsi fia
Berci bácsi – Kopjáss nagybátyja, falusi fiskális
Menyhért, Albert, Kelemen és Adélka – Kopjáss testvérei
Kati néni – Kopjáss anyjának a húga
Tárkony András bácsi – nagybácsi
Rába Guszti – Adélka férje
Kardics bácsi – a helyi takarékpénztár igazgatója
Polgármester
Makróczy – helyettes főügyész
Szentkálnay Magdaléna – Kopjáss feleségének rokona, Kopjáss reménytelen szerelme
Boronkay Feri – Magdaléna férje
Szentkálnay – Magdaléna apja
Dr. Martiniy – ügyvéd, az ellenzék vezére
Dr. Péterfi – Kopjáss referense
Wagner – főjegyző
Bisztriczay – főmérnök
Csoma – gazdasági tanácsnok
Holub építész
Dankó András – törvényszéki elnök
Vadasi – Kopjáss volt iskolatársa, képviselő

Móricz Zsigmond: Rokonok olvasónapló

Kopjáss István váratlan fordulatként lett kinevezve főügyésznek. A választásának meglepő volta abban rejlik, hogy a városban befolyásos Makrócz, aki szoros baráti kapcsolatokat ápol a helyi vezetőkkel, eddig ő volt a város „kiskirálya”.

A kinevezés hírére Kopjáss felesége, Line is meglepetten fogadta a döntést, de nem tett feljebb kérdéseket. Kopjáss István feleségének elárulta, hogy az igazi ok Makrócz egyik figyelmetlensége volt: a „zsé, vé” kifejezés használata, ami a „zsebre váglak” jelentését hordozza. Ezt szokta mondani köszönéskor, ami miatt a városi közgyűlés végül Makrócz helyett őt nevezte ki.

Amint Kopjáss átnézi az ügyeket, egyre inkább rádöbben, hogy a korrupció szinte mindenhol jelen van. Az, hogy főügyész lett, híre gyorsan körbejárta ismerősei és az eddig ismeretlen rokonai körében is, akik ezután pénzügyi segítséget kezdtek kérni tőle.

Az új pozícióját sokan csak arra használnák, hogy üzleti lehetőségeket ajánljanak neki – így tesz Berci bácsi is, aki szintén Kopjáss pénzét szeretné megszerezni. Ez azonban nem meglepő; ha valakinek hirtelen javulnak a körülményei, gyakran előkerülnek olyan rokonok is, akik korábban nem jelentkeztek, most pedig anyagi segítséget kérnek – hiszen rokonok között ez szokás. Kopjássnak kedvező áron kínálják fel a Boronkay-villát is.

Kardics bácsi, a helyi takarékpénztár igazgatója is felhasználja a rokoni kapcsolatokat, hogy meggyőzze Kopjáss Istvánt, segítse újraindítani a Sertéstenyésztő üzemet. Kopjáss az ügyek utánajárása során súlyos csalásokat tárt fel, és elhatározta, hogy rendet tesz. Ahogy egyre tisztább képet kap a Sertéstenyésztő ügyeiről, úgy érzi, hogy képes lesz minden célját elérni, hiszen mind a polgármester, mind Kardics bácsi a befolyása alatt állnak. Eközben igyekszik rokonainak állásokat szerezni.

Egy este, amikor feleségével a Boronkay-villa búcsúestélyéről térnek haza, Kopjáss észreveszi, hogy a Városháza polgármesteri irodájában ég a villany, de akkor még nem tulajdonít ennek különösebb jelentőséget. Másnap azonban, amikor munkába érkezik, felfedezi, hogy a Sertéstenyésztő ügyeivel kapcsolatos aktákat felforgatták, és az összes bizonyítékot, amit eddig összegyűjtött, eltüntették.

Kopjáss István, a főügyész felkereste a polgármestert, hogy feljelentést tegyen, azonban a városvezető kinevette őt. A polgármester elmagyarázta Kopjássnak, hogy ő hogyan tudta hosszú éveken át betölteni posztját anélkül, hogy rokonainak állást szerzett volna a városnál. Ekkor derült ki, hogy Berci bácsi, a főügyész saját nagybátyja is becsapta.

Kopjáss István letaglózva hagyta el a polgármester irodáját, mélyen megrendülve a történtekben. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy öngyilkosságot kísérelt meg pisztollyal. A polgármester és Kardics bácsi azonnal intézkedéseket hoztak, hiszen Kopjáss a város egyik legbecsültebb embere, akinek életéért minden lehetségeset meg kell tenniük.

Móricz Zsigmond: Rokonok olvasónapló

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük