Arany János: Toldi estéje olvasónapló

Szereplők

Toldi Miklós

Arany János: Toldi estéje olvasónapló
Arany János: Toldi estéje olvasónapló

Bence, a szolgája
Pósafalvi János, hírnök
Lajos, Magyarország királya
Gyulafi Lóránt, vitéz
Gyulafi Bertalan, vitéz
az olasz vitéz
a kapus
Allaghi Simon, a testőrök parancsnoka

Arany János: Toldi estéje olvasónapló

Első ének (41 versszak)

Toldi már belefáradt az életbe. Három éve nem látogatott Budára, hiszen heves veszekedésbe keveredett a királlyal. Édesanyja is már jóval ezelőtt eltávozott az élők sorából. Így döntött, hogy saját sírját ássa ki hűséges szolgája, a megboldogult „vén” Bence fia, az „öreg” Bence segítségével. Amikor befejezték a munkát, megjelent Pósafalvi János hírnök, aki hírt hozott az öreg harcosnak: egy olasz vitéz megnyerte a bajnokviadalt Budán, és mindenkit legyőzött, aki szembe szállt vele, miközben hangosan bírálja a nemzet becsületét. Toldi újra érezte a harc iránti vágyat, és eldöntötte, hogy megküzd az olasz vitézzel, de először vendégül látja a hírnököt.

Második ének (36 versszak)

Budán senki sem vállalkozik többé arra, hogy szembeszálljon az olasz kihívóval, mivel minden kísérlet vereséggel végződik. A helyzet azonban megváltozik, amikor két bátor ikertestvér, Gyulafi Lóránt és Bertalan, úgy dönt, hogy ők maguk próbálkoznak szerencsével. A párbaj során azonban az olasz vitéz kegyetlenül legyőzi őket: Bertalan életét veszti a küzdelemben, míg Lórántot csupán az olasz lovagiassága menti meg a biztos haláltól.

Harmadik ének (46 versszak)

Amikor Toldi megérkezik a helyszínre, megjelenése – szőrös ruházata és elavult fegyverzete – inkább baráti benyomást kelt, semmint hogy Magyarország legnagyobb hősének tűnjön. A tömeg nem ismeri fel, kinevetik, és Bence, a fegyverhordozója is majdnem lincselés áldozatává válik. A küzdelemben Toldi végez az olasz vitézzel, azonban a diadal pillanatában, anélkül, hogy bárki szólalhatna, eltávozik a helyszínről. A király érdeklődik az ismeretlen bajnok kiléte felől, végül Pósalaki tájékoztatja, hogy ki volt az a rejtélyes harcos. A hír hallatán a király nagy örömét fejezi ki.

Negyedik ének (30 versszak)

Toldit és fegyverhordozóját, Bencét a nép és a király követei Rákosmezőn érik utol, ugyanis a király megbánva korábbi döntését, amellyel elűzte hű vitézét, most kész őt újra befogadni. A nép örömmel ünnepli, ahogy a hős és kísérete bevonul a fővárosba. Az ünneplés közepette Toldi azonban arra kéri társait, hogy engedjék meg neki, hogy először meglátogassa régen nem látott budai házát, amelyben az elmúlt három év során senki sem járt.

Ötödik ének (20 versszak, benne egy 17, illetve egy 7 versszak hosszúságú egy-egy udvaronc által előadott ének)

Toldi felöltözik ünneplő ruhájába és elindul a királyi udvarba. Az udvaroncok már javában ünnepelnek, egyikük, Laczfi Endre, Szent László király isteni segítségével a tatárok ellen vívott sikeres moldovai hadjáratáról énekel. Eközben egy másik udvaronc Toldit bántó dalt kezd énekelni. Toldi éppen akkor lép be, és az előadott énekek hatására az apródok gúnyolódni kezdenek rajta. Toldi dühe eluralkodik rajta, és a gúnyolódók közül hármat azonnal agyoncsap, majd mérgében távozik a király jelenlétéből.

Hatodik ének (38 versszak)

Bence éppen ura rozsdás szerszámainak tisztításával foglalkozik otthon, miután gondoskodott a lovakról is, amikor Toldi érkezik, szemeiben vér látszik, és nyilvánvalóan megviselte az előző esemény. Bence az ágyhoz segíti a már haldokló hőst. Ekkor érkezik Allaghi Simon, királyi parancsot hozva: Toldit börtönbe kell helyezni. Azonban Toldi állapotát látva és történetét meghallgatva Simon megenyhül. Lajos király, a történtekről értesülve, azonnal, minden hivatalos ceremónia nélkül elindul, hogy felkeresse régi barátját, és megbocsát neki. A hős a király kezét fogva halkan és békésen elhuny. Lajos király vaskoporsóba helyezi Toldit, és még ugyanazon az estén elindul a gyászmenet Nagyfalu felé, hogy Magyarország hősét az általa saját kezűleg megásott sírba temessék.

Arany János: Toldi estéje olvasónapló

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük